JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatten om velferdsprofitt

Siv Jensen: – Politikere på venstresiden hundser private velferdsaktører

Frp-leder Siv Jensen hevder at private aktører som tjener penger på velferd blir «karikert, hundset med og beskyldt for å være kyniske profittjegere».

Frp-leder Siv Jensen hevder at private aktører som tjener penger på velferd blir «karikert, hundset med og beskyldt for å være kyniske profittjegere».

Ole Palmstrøm

Frp-leder Siv Jensen anklager Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Martin Kolberg (Ap) for «å hundse» selskaper som tjener penger på velferd.

2017090510560020230821171436

yngvil@lomedia.no

Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Martin Kolberg (Ap) svarer på tiltale fra Frp-leder Siv Jensen. Debatten om velferdsprofitt er blitt et av hovedtemaene i valgkampen.

• Følg oss på Facebook

Frp-leder Siv Jensen gikk nylig ut i NRK Dagsrevyen og hevdet at private aktører som tjener penger på velferd blir «karikert, hundset med og beskyldt for å være kyniske profittjegere».

– Hvem er det du mener «hundser» de kommersielle velferdsselskapene, spurte FriFagbevegelse Siv Jensen.

Jensen svarer at en rekke politikere på venstresiden har kommet med påstander om at private velferdstilbydere er kyniske pengejegere.

«De mest åpenbare eksemplene er Bjørnar Moxnes som har kalt de private barnehagene for parasitter og Aps Martin Kolberg som vil kriminalisere en hel bransje ved å sende økokrim etter de såkalte «velferdsprofitørene», svarer Siv Jensen i et epostintervju med FriFagbevegelse.

«Det er en uverdig mistenkeliggjøring av alle de dem som gir omsorg til pleietrengende, eldre, eller passer på våre barn», mener Frp-lederen.

• – Siv Jensen så bare fasaden, mens vi visste hvordan det virkelig var

Bjørnar Moxnes: – Siv Jensen serverer «blank løgn»

Leder av partiet Rødt fastholder at han verken har sagt at private velferdstilbydere er kyniske pengejegere eller at private barnehager er parasitter.

– Det jeg har sagt er at oppkjøpsfond som henter penger ut av velferden vår og unndrar dem beskatning i skatteparadis driver parasittvirksomhet, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

– Hva ellers skal man kalle virksomheten til oppkjøpsfond registrert i Luxembourg, London og Guernsey, som tar penger ut av barnehager, eldreomsorg og barnevern, spør han.

– Kanskje tror Siv Jensen at oppkjøpsfondene driver veldedighet eller holder til i skatteparadis på grunn av det gunstige klimaet, men folk flest er ikke like naive. Derfor er over 60 prosent av befolkninga enige med oss i at kommersielle selskaper ikke skal få ta ut profitt fra eldreomsorg, barnevern og barnehager, sier Moxnes. Han viser til en fersk meningsmåling gjort for avisen Klassekampen og offentliggjort i går.

Åge fikk levende fluelarver i såret på Norlandia-omsorgssenter

Martin Kolberg: – Velferdstjenester er big business for noen

Stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap) mener Siv Jensen misforstår ham med vilje.

«Selvfølgelig skal ikke jeg pusse politiet på private barnehager, det tror ikke engang mine politiske motstandere», svarer Kolberg i en epost til FriFagbevegelse.

Kolberg viser til at regjeringens egen utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) faktisk har anmeldte en kommersiell utdanningsaktør til politiet. Den private høyskolen Westerdal oppga uriktig informasjon til myndighetene, og fikk dermed for mye penger fra staten.

Ap-representanten sier det kan være slike eksempler innenfor flere sektorer som er finansiert av det offentlige. Han påpeker at det «knapt finnes ressurser i politiet til å etterforske slike saker».

Kolberg mener det viktige i denne saken er at «velferdstjenester er blitt big business for noen, og at store penger fra statskassa kan gå ut av landet og ikke til velferd for barn og eldre».

Lest denne? «Jeg har blitt vant til kritikken om å være velferdsprofitør»

Frp-lederen besøkte Norlandia i Moss

Frp-leder Siv Jensen besøkte Norlandia Skoggata bo- og servicesenter under valgkampen i 2013, bare måneder etter at det hadde åpnet.

Hun likte godt det hun fikk se hos Norlandia, og sa blant annet dette til NRK under sitt besøk i 2013:

– Jeg synes dette var veldig oppløftende fordi man ser at det er mulig å få opp standarden og kvaliteten i hele omsorgstilbudet vi gir til eldre mennesker, hvis man tør å tenke litt annerledes.

Siv Jensen sier nå til FriFagbevegelse at hun «tror mange av dem som før har stemt på Ap, ikke har noen ønsker om at barna våre og de eldre skal brukes som skjold i venstresiden ideologiske kamp mot alt som ikke er eid av staten».

Hun mener det er mange som «ønsker å ha valgfrihet, enten det gjelder hvem som skal pleie en når man blir gammel eller hvilket barnehagetilbud som er best mulig tilpasset familiens og barnets behov. Jeg mener private alternativer utgjør et verdifullt supplement som bidrar til mangfold og valgfrihet».

Jensen frykter at en «Støre-ledet regjering vil gi en politikk som ligner den Raymond Johansen fører i Oslo. Der ser vi at private alternativer skvises ut, selv om kvaliteten er god. Det betyr i realiteten dårligere barnehagetilbud og dårligere barnehagedekning, og en bom stopp for gode alternativer innen eldreomsorgen», hevder Frp-lederen.

– Siv Jensen «bør feie for egen dør».

Rødts Bjørnar Moxnes viser til at Siv Jensen besøkte Norlandias Skoggata bo- og servicesenter i Moss og brukte det som et utstillingsvindu for kommersiell velferd.

– Men når det nå blir avslørt at hun hilste på en eldre kvinne som har ligget alene i store smerter uten å få hjelp, så får pipa plutselig en helt annen lyd, sier han.

– Nå advarer Jensen mot å gjøre dette til en diskusjon om offentlige eller private tjenester. Det er pinlig å se hvordan Frp-lederen holder seg med doble standarder, mener Moxnes.

Velferdsprofitører et begrep som provoserer NHO-direktøren

Linn Herning har skrevet bok om dem som tjener rått på skattepengene våre

Private sykehjem har store overskudd, men Marie fikk null i lønnsøkning i fjor

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy