JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjeføkonom tror rentetoppen snart er nådd

PENGER: Er du bekymret for de stadige rentehevingene, kan du trøste deg med at noen økonomer tror toppen snart er nådd. Men det er ikke bare gode nyheter.

PENGER: Er du bekymret for de stadige rentehevingene, kan du trøste deg med at noen økonomer tror toppen snart er nådd. Men det er ikke bare gode nyheter.

Martin G. Slørdal

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror Norges Bank nøyer seg med en renteheving på 25 basispunkter torsdag.

2022110108461820221101084618

redaksjonen@fagbladet.no

Han tror også det blir den siste rentehevingen på lang tid, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge TDN Direkt venter flertallet av økonomene at sentralbanken vil heve med 25 basispunkter til 2,50 prosent denne uken.

– Nå har de satt opp styringsrenten mye på kort tid, og da er det fornuftig å stoppe litt opp for å se hvordan dette virker. For det tar tid før økt rente slår ut i etterspørselen, sier Jullum til DN.

Årsaken til den kraftige renteoppgangen, er den skyhøye prisveksten i store deler av verden. Fra september i fjor til september i år har prisene økt med 6,9 prosent i Norge, ifølge SSBs konsumprisindeks, langt over målet på to prosent.

– Vi holder en knapp på at dette blir den siste rentehevingen i denne syklusen, og at vi ikke får noen heving i desember og heller ingen nye rentehevinger til neste år, sier han.

Men det er liten grunn til optimisme, mener Jullum.

– Det er mange som tolker oss som optimistiske siden vi ikke forventer at rentene vil øke mye mer, men det er jo fordi vi tror at økonomien vil bremses veldig fort. Og før eventuelle rentekutt skal vi nok gjennom en periode med økt arbeidsledighet og flere konkurser.

©NTB

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy