JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekordhøy prisvekst

Sjokktall: Så mye mindre har en vanlig familie å rutte med i år

Selv med årets lønnstillegg, vil en vanlig husholdning mangle 17.400 kroner for å kunne kjøpe like mye som i fjor.

Selv med årets lønnstillegg, vil en vanlig husholdning mangle 17.400 kroner for å kunne kjøpe like mye som i fjor.

Colourbox

Hva betyr de økte prisene for reallønna? Her er regnestykket.

2022101108530120221011085302

torgny@lomedia.no

En vanlig husholdning vil gå minst 17.400 kroner i underskudd i år. Den økte lønna strekker ikke til for å dekke opp for den rekordhøye prisveksten.

Ifølge SSB hadde en vanlig husholdning i 2020 en samlet inntekt etter skatt på 544.600 kroner. FriFagbevegelse har brukt SSBs tall for medianinntekt alle husholdninger etter skatt.

For at denne husholdningen skulle ha like mye å rutte med en prisvekst på 6,9 prosent, måtte inntektene etter skatt ha økt med 37.500 kroner.

Ved årets lønnsoppgjør ble det avtalt en økonomisk ramme på 3,7 prosent. En lønnsvekst på 3,7 prosent kan gi 20.100 kroner mer inn på kontoen, hvis skatten er den samme.

17.400 kroner vil da denne husholdning mangle for å kunne kjøpe de samme varene og tjenestene som i fjor.

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Folk venter på dårlige tider

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 ser at folk flest innretter økonomien sin etter de vanskeligere økonomiske tidene. Den høye prisstigningen slår rett inn på folks økonomi. I tillegg kommer de høye renteutgiftene.

– Vi har hatt flere år med lave renter, lav prisstigning og reallønnsvekst. Den tida er over. Etter fete år kommer magre år, sier Gundersen.

Hans råd er å vente med å ta på seg store utgifter som å kjøpe ny bil eller pusse opp boligen, og ikke ta opp store lån. Norges Bank har varslet at renta skal ytterligere opp.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 ser at folk flest innretter økonomien sin etter de vanskeligere økonomiske tidene.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 ser at folk flest innretter økonomien sin etter de vanskeligere økonomiske tidene.

Jonathan Kise

Kjører mindre og handler billigere 

Nå har det vært tegn til at prisene har vært på vei oppover lenge. Gundersen viser til en forbrukerundersøkelse Sparebank1 nylig har gjennomført. Den viser at tre av fire personer allerede har gjort ett eller flere tiltak i år for å håndtere høyere utgifter.

– Det er tiltak som å spare strøm, kjøre mindre og handle rimeligere alternativer når en er i butikken, sier Gundersen.

Jo dyrere strøm, dess mer bonus får denne mannen

Lønnstillegg 

Med en vanlig husholdning mener vi en husholdning med medianinntekt. Med medianinntekten menes inntekten til de personer i statistikken som har like mange personer som tjener mer enn seg, som mindre enn seg. De som er midt på treet.

Det er mange ulike faktorer som en må regne med for å få et mer nøyaktig bilde enn det regnestykket vi presenterer.

Lønnsveksten på 3,7 prosent gjelder for mange fra 1. april, mens prisstigningen er regnet fra september 2021 til september 2022. Husholdningenes medianinntekt er fra 2020. Dette er de siste tallene SSB har publisert.

Dessuten vil det selvsagt være individuelle forskjeller på hvor stor lønnsveksten reelt sett er. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy