JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbanna etter journalsnoking

Slapp unna med advarsel: To kollegaer snoket i Frederiks pasientjournal i over ett år

REAGERER STERKT: Frederik Thorkildsen forteller han ble sjokkert da han fikk vite at en tidligere mangeårig kollega og en samarbeidspartner hadde snoket 12 ganger i pasientjournalen hans. De to har fått skriftlig advarsel av helseforetaket.

REAGERER STERKT: Frederik Thorkildsen forteller han ble sjokkert da han fikk vite at en tidligere mangeårig kollega og en samarbeidspartner hadde snoket 12 ganger i pasientjournalen hans. De to har fått skriftlig advarsel av helseforetaket.

Pål Andreassen

To tidligere kollegaer av miljøterapeut Frederik Thorkildsen har fått skriftlig advarsel etter at de snoket i pasientjournalen hans 12 ganger: – De har snoket i det jeg har fortalt til psykologen min om vonde ting fra barndommen til livskriser i voksen alder.

2018061910251320230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

– Jeg syns det er merkelig at dette ikke har fått større konsekvenser for dem. De har sluppet unna med en kortvarig advarsel som er mildeste straff. De har snoket i veldig private opplysninger om meg, av ren nysgjerrighet, sier Fredrik Thorkildsen som er medlem i Fagforbundet. Han har jobbet som miljøterapeut, behandler og konsulent i rusomsorgen på Østlandet i 17 år. Journalsnokingen er meldt til både Helsetilsynet og Fylkesmannen av Sykehuset Østfold.

Begge de to tidligere kollegaene har fått skriftlig advarsel fra Sykehuset Østfold.

Derfor får du trekk i feriepengene dine

– Snoket i svært sensitive opplysninger

Thorkildsen jobbet på samme sted som den ene i nesten ti år. Den andre personen samarbeidet han med over flere år.

Thorkildsen ble ufør i 2015 og gikk til medisinsk behandling og oppfølging. Etter en tung periode gikk han til psykolog.

Vinteren 2018 blir han kontaktet av psykologen sin som meldte ifra om at noen urettmessig hadde åpnet journalene i over ett år:

– De har hatt innsyn i alt jeg har sagt til psykologen min i ett år og en måned. Der står det informasjon om ting fra barndommen som jeg ikke har så lyst å dele med alle. Det står om livskriser i voksen alder. Det er mye sensitive opplysninger om blant annet min behandling. Den har de fulgt med på, ulovlig.

– Hvilke konsekvenser har dette hatt for deg?

– Jeg har vært alt fra veldig skuffa, irritert til søvnløs over at de vet så mye om meg. Jeg vet jo ikke hva de kan ha delt videre av personlig informasjon om meg, sier Thorkildsen som forteller at de tidligere kollegaene har snoket til sammen tolv ganger i journalene hans.

Nytt system mot snoking ved Oslo Universitetssykehus

OVERTRAMP: Miljøterapeut Frederik Thorkildsen har jobbet innen rusomsorgen i 17 år. Han forteller at det oppleves som et enormt overtramp at de to har lest hva han har delt med sin psykolog, og at snokingen har gjort at han tidvis har sovet dårlig. Thorkildsen forteller at han har tenkt mye på hva som skjer videre med informasjonen som de to har urettmessig lest.

OVERTRAMP: Miljøterapeut Frederik Thorkildsen har jobbet innen rusomsorgen i 17 år. Han forteller at det oppleves som et enormt overtramp at de to har lest hva han har delt med sin psykolog, og at snokingen har gjort at han tidvis har sovet dårlig. Thorkildsen forteller at han har tenkt mye på hva som skjer videre med informasjonen som de to har urettmessig lest.

Øystein Windstad

– Arrangerte kurs i taushetsplikt

Thorkildsen mener de to har vært klar over at det de gjorde var ulovlig:

– Det er veldig spesielt i og med at dette er to som jeg har jobbet tett med. I tillegg har de selv vært med å arrangere kurs som handler om journalføring og taushetsplikt. De har leid inn eksperter som har kurset de ansatte i nettopp taushetsplikt og journalinnsyn, sier Thorkildsen.

Fagbladet har kontaktet de to ansatte på e-post og SMS om de ønsker tilsvar eller å kommentere saken. Ingen av de to har ønsket ønsket å svare på henvendelsen.

Ble oppdaget av innsynslogg

Fagbladet har sett den skriftlige beklagelsen som ble sendt ut av helseforetaket han går til behandling i. Der kommer det fram at journalsnokingen ble oppdaget 28. februar i år. De to tidligere kollegaene har fått skriftlige advarsler for urettmessig innsyn i pasientjournal og brudd på Helsepersonelloven og § 21a, samt helseforetakets retningslinjer. Videre står det at det urettmessige innsynet ble oppdaget etter gjennomgang av innsynslogg for pasientjournal, og at saken også er behandlet internt.

Kirurg ble ordfører - kommunen sparte inn 300 millioner

Kritisk

Begge de to har jobber som vanlig vis ikke gir tilgang til journal skrevet av en spesialist. De hadde ikke behandlingsansvar for Thorkildsen:

– Jeg mener det er merkelig at de to kunne få tilgang til journalene og det som var skrevet av en psykologspesialist. Dette mener jeg også er en svakhet ved rutinene og datasystemene, sier Thorkildsen. Miljøterapeuten stiller også spørsmål ved konsekvensene snokingen har fått for de to tidligere kollegaene:

– Det de har gjort er veldig uprofesjonelt og er ikke bare et brudd på Helsepersonelloven. Det er også mer alvorlig fordi det er et brudd på Spesialisthelsetjenesteloven. De to har fått en skriftlig «pekefinger» og i tillegg litt kjeft. Advarslene de har fått blir fjernet i registrene etter to til tre år. Da kan de fortsette sin karriere og bli eksempelvis ledere, med en plettfri CV. I loven står det nevnt reaksjoner som suspensjon, oppsigelse, bøter og fengsel. Disse to har fått en pekefinger, sier Thorkildsen.

Utenlandske spioner er interessert i norske pasientjournaler

Flere mistet jobben

Thorkildsen sier videre at han har fått beskjed fra Sykehuset Østfold om at Helsetilsynet skal granske journalsnokingen. Helsetilsynet forteller at de så langt i år har gitt seks advarsler for journalsnoking.

Silje Eklund er jurist i Helsetilsynet. Hun svarer på epost at den vanligste reaksjonen fra Helsetilsynet er advarsel:

– I de sakene vi har behandlet ser vi at også arbeidsgiver ser strengt på forholdet, og regelmessig reagerer med oppsigelse og eventuelt også politianmeldelse av helsepersonellet, skriver rådgiveren og juristen.

De fem siste årene har i alt 43 helsepersonell fått advarsler fra Helsetilsynet. I fjor fikk en sykehusansatt i Oslo sparken og ble politianmeldt etter journalsnoking, skriver TV2. En lege ved Sørlandssykehuset ble sagt opp etter å ha gjort flere ulovlige journalsøk, også i 2017, melder NRK.

Behandlingsansvar

Eklund viser til at det er ti år siden helsepersonelloven fikk bestemmelser om "Forbud mot urettmessig tilegnelse av taushetsbelagte opplysninger":

– Bestemmelsen gjør det forbudt å lese journaler til pasienter som man ikke har behandlingsansvar for. Formålet er å styrke vernet om taushetsbelagte opplysninger. Statens helsetilsyn har behandlet flere tilsynssaker mot helsepersonell som har lest pasientjournaler til familiemedlemmer, venner, bekjente, naboer og arbeidskolleger. Denne typen «snoking» i pasientjournaler er klart kritikkverdig og egnet til å skade tilliten til helsepersonell og helsetjenesten, skriver Eklund i Helsetilsynet.

Sykehuset: – En alvorlig krenkelse

Urettmessig innsyn i journal er en alvorlig krenkelse, og det kommer nye rutiner som vil gjøre det vanskeligere å snoke, sier avdelingssjef Bernt Werner Pettersen i Sykehuset Østfold.

ØYSTEIN WINDSTAD

oystein.windstad@fagbladet.no

– Urettmessig innsyn i journal er en alvorlig krenkelse av pasientens integritet, og jeg vil gjenta vår beklagelse til pasienten. Dette skal ikke skje, skriver avdelingssjef Bernt Werner Pettersen ved Sykehuset Østfold i en e-post til Fagbladet.

Nye tiltak mot snoking

Pettersen skriver at det kommer nye tiltak som vil minske risikoen for at folk med tilgang på journal vil snoke:

– I løpet av året innføres to endringer i det elektroniske pasientjournalsystemet som vil redusere risikoen for journalsnoking. Loggen over hvem som har sett journalen vil bli tilgjengelig for pasientene på nett, og tilgangene til medarbeiderne i sykehuset snevres inn.

Personalsak

På spørsmål om reaksjoner og konsekvenser ovenfor de to ansatte skriver avdelingssjefen:

– Alle oppslag i den elektroniske pasientjournalen loggføres. Da vi fikk mistanke om journalsnoking, ble det opprettet personalsak i tråd med våre prosedyrer og sentrale retningslinjer. Forholdet er meldt videre til Fylkesmannen i Østfold. Personalsakene er avsluttet og resulterte i skriftlige advarsler til to medarbeidere, svarer Pettersen.

Fagbladet har kontaktet de to ansatte på e-post og SMS om de ønsker tilsvar eller å kommentere saken. Ingen av de to har ønsket ønsket å svare på henvendelsen.

Dette er journalsnoking

• Pasienter har rett til fullstendig innsyn i sin egen journal og loggen som viser hvem som har vært inne i journalen.

• Snoking i journaler kan straffes med oppsigelse, bøter, advarsel, suspensjon og tre års fengsel.

• En helsesekretær og lege ble dømt til betinget fengsel i 15 og 30 dager i 2014 for journalsnoking.

• Begge ble varetektsfengslet i tre dager og legen fikk en bot på 30.000 kr.

• Helsetilsynet gav 11 helsepersonell skriftlig advarsel for snoking i 2017 og ni i 2016.

• Pasienter kan saksøke helsepersonell som har snoket og få erstatning.

• Pasienten har krav på erstatning om informasjonen fra snokingen har blitt delt med andre.

• Helsepersonell som blir tatt for snoking risikerer å bli dømt til å betale mellom 25-75.000 kr i oppreisning.

(Kilde: Sykepleien.no, Jusboka.no)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy