Slik skal de stoppe anbudsbølgen
POSITIVT UTFALL: En av de siste sakene der Akuttutvalget Nordland var involvert, er vann- og avløp i Flakstad kommune, som var foreslått på anbud. Kommunestyret valge en løsning skissert av Fagforbundet i steden. (Illustrasjoinsfoto)
Jan Lillehamre
Det begynte i Nordland, nå sprer det seg til Buskerud og trolig flere fylker; nemlig akuttutvalg, ei arbeidsgruppe som skal bistå straks et forslag om anbud blir nevnt.
ola.tommeras@fagbladet.no
Se til Steigen, sa de på Sortland i 2014, da jobbene til renholderne skulle ut på anbud.
Året før hadde Fagforbundet Steigen slått tilbake anbudsbølgen som var varslet i kommunen, og lyktes med å snu kommunestyreflertallet trill rundt.
Sortland lyktes likeså etter anbudsthriller i 2015.
Deretter opprettet Fagforbundet Nordland det som har fått navnet akuttutvalg. Nå sies det: Se til Nordland.
AKUTT HJELP: Akuttutvalget skal jobbe for å beholde og ta tilbake tjenester. Line Tollefsen, Rita Nilssen og Fredrik Stellander fra Fagforbundet Nordland.
Ola Tømmerås
Fagforbundet reddet VA i Flakstad
– Vi ser til Nordland
– Vi er igang med å opprette et akuttutvalg i Buskerud etter modell av Nordland. Det skal bestå av seksjonsledere og fylkesleder og av fagrepresentanter, sier SST-leder i Fagforbundet Buskerud, Ove Andreas Solberg, som oppfordret alle andre fylker å gjøre det samme på Fylkeslandskonferansen 2017. Selv er han bussjåfør og har hatt åtte arbeidsgivere gjennom 25 år i den samme jobben. Han har selv kjent anbudskostnaden på kroppen i arbeidslivet.
– Ofte vet ikke tillitsvalgte sentralt eller kompetansesentrene om anbudsplaner og privatisering før vedtakene er gjort eller så godt som gjort. Løpet kan være kjørt når vi får vite om det, sier Solberg, som sier at akuttutvlag skal kunne kontaktes om det så bare er et rykte om at kommunen skal konkurranseutsette en tjeneste og legge jobbene ut på anbud.
Sortland beholder sine renholdere
Samler kunnskap
– Akuttutvalget i Nordland ble opprettet i desember 2015, forteller Line Tollefsen fra Fagforbundet Nordland. Hun presenterte Nordlands akuttutvalg for deltakerne på Landskonferansen denne uka.
Arbeidet har vært vellykket i flere kommuner. Senest i Flakstad kommune tidligere i år, da kommunen endte på alternativt forslag utarbeidet av Fagforbundet, framfor å sette drift av vann- og avløpsnettet ut til private.
– I akuttutvalget har vi samla kunnskap som kommer lokale tillitsvalgte til gode. Det har etterhvert blitt mange saker med positivt utfall etter intense og grundige runder, forteller SST-leder i Nordland, Rita Nilssen.
– Fylker som vil opprette akuttutvalg må bare ta kontakt, oppfordrer hun. – Vi bistår gjerne med den erfaringen vi har.
De slo tilbake anbudsbølgen i Steigen
Virkelighet må forklares
Akuttutvalget kan bistå med regelverk, avtaleverk, politisk kontakt og med å forklare virkeligheten. Steigen-renholderne opplevde at politikerne snudda da de ble gjort oppmerksomme på hvor omfattende tjeneste deres egne renholdere faktisk leverte.
Buskeruds Ove Andreas Solberg trekker fram renovasjon som et område som nå utsettes for stort press.
– Det finnes fortsatt politikere som tror at selskaper tar på seg å kjøre rundt med husholdningsavfall fordi de synes det er morsomt å gjøre det. Slike selskaper finnes selvsagt ikke. Det er profitt som er drivkraften, men det må forklares, poengterer Solberg.
– Akuttutvalget vil kunne bistå lokale tillitsvalgte med å forklare hvordan konkurranseutsatt virkelighet ser ut, jobbe overfor politikerne, redegjøre for avtaleverk og regelverket, sier han.
– Det finnes fortsatt politikere som tror at selskaper tar på seg å kjøre rundt med husholdningsavfall fordi de synes det er morsomt å gjøre det.
Ove Andreas Solberg