Sterkere rødgrønn farge på medlemmene

Slik stemte Fagforbundets medlemmer ved stortingsvalget

Malin Elfstrand er hjelpepleier til daglig. Under valgkampen sto hun og mange andre i Fagforbundet på for få folk til å bruke stemmeretten.

Malin Elfstrand er hjelpepleier til daglig. Under valgkampen sto hun og mange andre i Fagforbundet på for få folk til å bruke stemmeretten.

Kathrine Geard

Arbeiderpartiet sto stille, mens oppslutningen om andre rødgrønne partiene gikk markant fram blant Fagforbundets medlemmer.

2017112814101920171128141740

Jeg er glad for at så mange av medlemmene våre som har svart på Ipsos sin ettervalgundersøkelse sier at de har stemt rødgrønt.

Mette Nord

kathrine.geard@fagbladet.no

I en undersøkelse Opinion har utført på oppdrag fra LO og Fagforbundet svarer 40,8 prosent at de stemte på Ap ved Stortingsvalget. Nest størst ble Senterpartiet som fikk 13,5 prosent, SV endte på 10,6 prosent og Rødt på 7,3 prosent.

Øvrige setmmer fordelte seg slik: Høyre 13,2 prosent,Fremskrittspartiet 6,0 prosent, MDG 2,9 prosent, Venstre 2,4 prosent og KrF 1,8 prosent.

Provosert av Støre: – Arbeiderpartiet må se på politikken sin. Og ikke skylde på fagbevegelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Støre mener fagbevegelsen heller ikke leverte godt nok i valgkampen.

Støre mener fagbevegelsen heller ikke leverte godt nok i valgkampen.

Jan-Erik Østlie

Mange skiftet

Undersøkelsen omfatter 650 yrkesaktive medlemmer i Fagforbundet som ble tilfeldig trukket ut og intervjuet på telefon i tidsrommet 25.september til 3.oktober.

Hvert tredje medlem av Fagforbundet oppgir at de stemte på et annet parti ved årets stortingsvalg enn ved valget i 2013. Det går også fram at 26 prosent skiftet parti i løpet av den korte valgkampen fra august og fram til valget 11. september, og at 13 prosent oppgir at hovedårsaken til skiftet var «et annet parti med bedre politikk».

Blant saker medlemmene oppgir som avgjørende for deres stemmegivning topper disse tre: Arbeid (15 prosent), innvandring (13 prosent) og skole (12 prosent).

Ikke godt nok

Fagforbundets leder, Mette Nord, sier resultatet samlet viser at det ikke holdt til regjeringsskifte, og at de viktige sakene som nevnes ikke kom godt nok fram.

– Det er ingen tvil om at samlet rødgrønn politikk på de nevnte områder svarer på medlemmenes krav. Valgresultatet viste også at de rødgrønne partiene hadde fått flest stemmer. Folk flest ønsker seg rødgrønn politikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mette Nord og Jonas Gahr Støre på pressekonferanse, Fagforbundets landsmøte.

Mette Nord og Jonas Gahr Støre på pressekonferanse, Fagforbundets landsmøte.

Øystein Windstad

Bykset fram

For Arbeiderpartiets del er valgresultatet nesten identisk med det som kom fram om partipreferanser i medlemsundersøkelsen som Ipsos laget for Fagforbundet på vårparten. Der fikk Ap 41 prosents oppslutning. Men de andre rødgrønne partiene har betydelig framgang sammenliknet med det medlemmene oppga at de ville stemt om det var valg da. Senterpartiet, SV og Rødt var nemlig nede i henholdsvis åtte, fire og to prosent. Den samme tendensen gjelder Høyre som da var nede i ni prosent. På den samme meningsmålingen svarte for øvrig 21 prosent vet ikke om partivalg.

Glad for rødgrønne stemmer

– Selv om det gikk trådt for Ap har altså velgerne fulgt oppfordringen fra Fagforbundet om å stemme rødgrønt?

– Jeg er glad for at så mange av medlemmene våre som har svart på Ipsos sin ettervalgundersøkelse sier at de har stemt rødgrønt. Faktisk så mange som mellom 70 og 75 prosent sier at de har gjort det. Det viser tydelig at medlemmene våre ønsket seg en ny regjering. Det holdt likevel ikke til regjeringsskifte, for mange valgte dessverre sofaen også, påpeker Nord.

Samtidig viser partibarometeret som inngår i den samme valgundersøkelsen at den rødgrønnere dreiningen fortsetter. Oppslutningen om Arbeiderpartiet blant Fagforbundets medlemmer er der falt til 37 prosent mens Senterpartiet, SV og Rødt fortsatt er på stigende kurs og ender på henholdsvis 15,4, 11,1 og 8,5 prosent. Også Høyre går ytterligere fram, til 14,7 prosent, mens Frp synker til 5,4.

Støre vekket debatt

På kartellkonferansen til LO Stat sist uke uttalte AP-leder Jonas Gahr Støre at heller ikke fagbevegelsen leverte godt nok i valgkampen, og viste til at «en for stor andel av LOs medlemmer stemte ikke på oss». Det provoserte leder i Fagforbundet Tromsø, Erik J . Jørgensen som mente Ap heller må se på politikken sin, enn å skylde på fagbevegelsen. Også andre i fagbevegelsen reagerte og anbefalte Arbeiderpartiet å gå i seg selv.

Gunn Karin Gjul, som hadde det administrative ansvaret for valgkampen Fagforbundet gjennomførte, var mildere stemt og mente alle har et felles ansvar for å se om ting kunne vært gjort bedre når man har tapt et valg.

– Deler lederen i Fagforbundet Støres synspunkter om dette, og hvordan vil hun oppsummere Fagforbundets innsats i valgkampen?

– Det er uten tvil partienes ansvar å både utforme og fronte politikken, men vi må jo også se på hvordan vi jobbet med valget. Vi kan alltid bli bedre, men jeg vil nok en gang berømme alle de tillitsvalgte som sto på i valgkampen. Vi besøkte mange kommuner og arbeidsplasser og det var god stemning og stor aktivitet overalt. Fagforbundet vervet rekordmange nye medlemmer i valgkampen, så det er mange positive erfaringer å ta med seg til neste valg, sier Mette Nord.

Mest positive

Av undersøkelsen går det fram at bare 22 prosent av medlemmene av Fagforbundet karakteriserer LOs rolle i valgkampen som anonym, fraværende eller passiv. Blant de som sier at de stemte Ap, SV og Sp ved valget svarer henholdsvis 21 prosent, 36 prosent og 28 prosent dette.

Ap-og SV-velgerne er mer positive til LOs rolle enn de med andre partipreferanser. 28 prosent og 24 prosent oppgir bra, viktig eller aktiv. På spørsmål om gjennomslag for partienes viktigste budskap gjennom valgkampen svarer 48 prosent at Ap i stor grad lyktes med å nå ut med budskapet om skatter og avgifter. 55 prosent mener SV lyktes med sitt budskap om skole og utdanning, 83 prosent mener Senterpartiet lyktes med sitt distriktsbudskap og 86 prosent mener Rødt lyktes med sitt budskap om velferd og privatisering.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy