FÅR RÅD: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Esten Borgos, Borgos Foto AS
michael.brondbo@fagbladet.no
«Ressursene skal brukes på gode helse- og omsorgstjenester for alle, fremfor private tilbud som treffer få. De skal brukes på å gjøre den offentlige helsetjenesten til den mest attraktive arbeidsplassen for fagfolkene våre», sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) da hun holdt den årlige «kommunetalen».
Denne talen, som holdes under den nasjonale helsekonferansen Helsedepartementet og kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS arrangerer årlig, er regnet som en av de viktigste talene statsråden holder i løpet av et år.
• Kjerkol: Offentlige helsetjenester skal bli den mest attraktive arbeidsplassen for fagfolkene
Den sterke ambisjonen kom hånd i hånd med at Kjerkol også understreket flere ganger i talen at «vi ikke kan gjøre alt», at økonomien er stram, og at det kommer til å prioriteres hardere framover.
Mange råd er dyre
Så hva skal Kjerkol gjøre? Fagbladet spurte leserne, og her er et utvalg av svarene som kom:
Brukeren Wenche Elisabeth, som ikke oppgir etternavn, tror Kjerkol har en stor jobb foran seg. En stor og dyr jobb:
«Da må de få flere kollegaer så de slipper jobbe seg i hjel. Budsjetter må økes og ekstravakter må kunne benyttes under sykdom og mangel på folk.
Lønna må og økes. Turnus, ugunstige arbeidstider, og tungt, livsviktig arbeid må gi lønn som fortjent. En sykepleier eller helsearbeider generelt har ikke bare praktiske oppgaver å løse – det aller viktigste i disse jobbene er det mellommenneskelige og skal en yte god helsehjelp må en ha tid til pasienten/klienten/ brukeren. Livskvalitet, og omsorg kan ikke måles i penger.»
– Helsefremmende turnus og bedre data
Anne Marie Isaksen har oppskriften punktvis og klar:
1. Økt bemanning med sykepleiere og helsefagarbeidere.
2. Hva er å være en «god» leder? En som er inkluderende og synlig. Som er opptatt av å bidra til et godt arbeidsmiljø.
3. Jevnlig faglig oppdatering.
4. Tilpasse turnus individuelt så langt det lar seg gjøre. Helsefremmende turnuser.
5. Tilgjengelig utstyr for diverse prosedyrer.
6. Stabile dataprogrammer og IT-utstyr.
7. Struktur og orden.
8. Ergonomisk og helsefremmende kontormøbler og romløsning.
9. Arbeidstøy.
10. Muligheten til å ta en rolig matpause.
«Mer lønn» og «spark konsulentene»
For de aller, aller fleste av leserne som svarer, er det helt sentrale argumentet at lønnsnivået må opp. I tillegg må bemanningen økes.
«LØNN er viktigst for de som jobber i helsesektoren og for å rekruttere flere, det er det første man må begynne med slik at det blir fristende å jobbe der. Så er det å styrke bemanningen betraktelig...», skriver Marianne Kiil Øvrebotten, i et svar som er representativt for en stor andel av lesernes råd.
Men hvordan skal hun få råd til det? Der har Egil Marthinsen følgende anbefaling:
«Da må hun finne fram mye mer penger til de som jobber og ikke bare toppen i helseforetaket, det er også mye å spare på å sparke de fleste konsulentene.»
Fagbladet har ikke kontrollert identiteten til alle leserne som er sitert. Innleggene er korrekturlest og i noen tilfeller kuttet noe i lengde.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet