Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg
karin.svendsen@fagbladet.no
Fra neste uke vil 15.000 helsearbeidere i spesialisthelsetjenesten få vaksine. Kommunene kan bruke opptil 20 prosent av de vaksinedosene de får til helsearbeidere.
I januar er Norge lovet 40.000 doser av Pfizer/Biontech-vaksinen hver uke.
{s1}
Hvem skal først få tilbud?
Helt siden Ekspertgruppe i etikk og prioritering presenterte sine anbefalinger i midten av november, har det vært heftige diskusjoner om hvem som bør stille først i køen for å få vaksine.
Særlig har mange reagert på at helsepersonell ikke har stått langt oppe på prioriteringslista. Samtidig har regjeringa vært åpen for at helsearbeidere kan rykke framover i køen dersom smitten øker.
Frykt for økt smitte etter jul og nyttår har nå ført til at en del av helsearbeiderne skal være blant dem som først får tilbud om vaksine. En undersøkelse fra Koronastudien viser også at helsepersonell er mer utsatt enn andre.
Det er helseforetakene og kommunene selv som skal avgjøre hvem blant helsepersonellet som først skal tilbys vaksine.
Nærhet til pasientene
– Jeg syns Folkehelseinstituttet burde ha vært tydeligere på at det er de som arbeider nær pasientene, som må prioriteres, sier Iren Luther. Hun sitter i Fagforbundets arbeidsutvalg og er leder i Fagforbundet Yrkesseksjon helse og sosial.
På sjukehjemmene, som hører til de kommunale helsetjenestene, er det ifølge Luther først og fremst helsefagarbeidere, assistenter og en del sjukepleiere som har mest direkte pasientkontakt.
Ikke bare helsearbeidere
– Begrepet helsearbeider kan også være litt snevert når det gjelder hvem som er nær pasienter, mener Iren Luther.
– Kanskje skal renholdere som vasker inne hos beboere som er eller kan være koronasmittet, også prioriteres, sier hun.
Ei gruppe som etter Luthers mening helt opplagt må komme langt fram i køen når vaksinene skal deles ut, er de som arbeider på teststasjonene.
– Det er vanskelig å avgjøre hvor høyt hjemmesykepleien og legekontorene bør prioriteres. Men de må i alle fall være med i en vurdering når kommunen skal bestemme en rekkefølge for vaksine.
Fordel med partssamarbeid
Iren Luther har kontakt med mange tillitsvalgte både på sykehus og kommuner, men også mange av Fagforbundets tillitsvalgte på regionnivå.
– De rapporterer at arbeidsgivere som allerede var gode på partssamarbeid før pandemien, er blitt enda flinkere til å trekke med de ansatte i viktige beslutninger. Men enkelte arbeidsplasser har gått fra vondt til verre, sier hun.
– Fagforbundets klare anbefaling er at partssamarbeid bør brukes også i arbeidet med å vurdere rekkefølgen på vaksineringa, sier Luther.
Det vil si at ledelse, tillitsvalgte og politikere i en kommune setter seg ned og diskuterer. På sjukehusene bør ledelse og tillitsvalgte gjøre det samme. Samtidig må de lytte de dem som har den medisinskfaglige kompetansen.
– Da kan det bli en omforent forståelse for prioriteringene i stedet for konflikter, tror lederen i Fagforbundets yrkesseksjon helse og sosial.
Utsatte grupper
Iren Luther håper at kommuner og helseforetak tar hensyn til hvem som har flest møtepunkter med pasientene før de avgjør hvem som først skal få tilbud om vaksine. Og da særlig pasienter som er eller kan være smittet.
– Vi har stor mangel på intensivpersonell. Dessuten er dette helsearbeidere som er svært utsatt. Helseforetakene må derfor prioritere dem høyt når de fordeler vaksinene. Men kanskje skal renholderne stille på lik linje som helsepersonell også her, sier hun.
Luther mener også akuttmottak og infeksjonsposene peker seg ut med ansatte som er spesielt utsatt for smitte.
– I tillegg kommer de som arbeider på ambulanse. De er nær pasientene sine og risikerer å møte mange med smitte. Jeg er derfor glad for at vi har lykkes med å få prehospitalgruppa inn på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine.
• Vaksinerer seg for å beskytte barna
Knapphet på vaksiner
Iren Luther oppfordrer alle som får tilbud om vaksine til å takke ja.
– Etter det vi vet til nå, er bivirkningene stort sett milde og forbigående, så det er bedre med vaksine enn å få korona, som du potensielt kan dø av, sier hun.
Det eneste som foreløpig er sikkert om tilgangen på vaksiner, er at vi får totalt rundt 40.000 doser av vaksinen fra Pfizer/BioNTech hver uke framover. Denne uka godkjente Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) Moderna-vaksinen. Vi vet ennå ikke hvor mye vi får av denne.
FHI burde ha vært tydeligere på at det er de som arbeider nær pasientene, som må prioriteres
Iren Luther
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet