FERIE LIKEVEL: Feriepengene så lenge ut til å glippe for flere tusen nordmenn. Nå kommer regjeringen bedriftene til unnsetning.
colourbox.com
aslak@lomedia.no
Beskjeden fra Vegard Einan (H), statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, er følgende: Bedrifter som ikke har penger til å utbetale feriepenger til sine ansatte, kan benytte lånegarantiordningen som er etablert i forbindelse med koronakrisen.
• Feriepengene står i fare for mange ansatte
Ingen idé med ny ordning
Etter at det ble kjent at nesten én av fire medlemsbedrifter i NHO svarte at det usikkert om de ansatte kan få feriepengene sine på grunn av koronautbruddet, skisserte NHO to løsninger – enten å utvide kompensasjonsordningen eller benytte den statlige lønnsgarantiordningen.
LO og nestleder Peggy Hessen Følsvik tok til orde å få samme ordning for feriepenger som det i dag er på skattetrekk og pensjon. Det er en lovendring som Ap, SV, Sp og Rødt stiller seg bak.
Frp er også på glid med opposisjonen. Det betyr at LOs forslag kan få et solid flertall på Stortinget.
Arbeidsdepartementet, derimot, ser det ikke som hensiktsmessig å etablere en ny ordning.
Dette er brevet fra Arbeidsdepartementet til partene
– Virksomheter som har behov for det, henvises i stedet til å søke lån gjennom den statlige garantiordningen for lån fra finansforetak. Staten garanter for 90 prosent av lånebeløpet, skriver statssekretæren i et brev som ble sendt til partene onsdag denne uken.
• Sjekk rettighetene dine før sommerferien
Slik reagerer NHO
Ordningen er etablert til hjelp for virksomheter som har problemer med likviditeten i koronakrisen. I brevet bekrefter Finansdepartementet at ordningen gir rom for at banker gir garanterte lån for helt eller delvis å finansiere utbetaling av feriepenger til de ansatte.
Ifølge arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO bidrar regjeringens plan for feriepengene til å løse et likviditetsproblem for bedriftene. Hun er derfor glad for at den akutte utfordringen for mange små og mellomstore bedrifter nå kan bli løst.
– Nå er det avgjørende at bedriftene betaler ut til de ansatte. I motsatt fall risikerer de å bli begjært konkurs. Feriepengene er de ansattes penger, minner NHOs arbeidslivsdirektør om.
Ap med samme løsning
Overfor FriFagbevegelse har Aasrud påpekt at «det finnes låneordninger for å løse denne floken til det beste for den enkelte arbeidstaker». Hun vektla samtidig at dette ikke var en bevilgningssak for Stortinget, men en likviditetssituasjon som bedriftene må takle.
I undersøkelsen, som først ble publisert i Dagens Næringsliv, svarte 450 av 4.088 medlemsbedrifter i NHO at de ikke kan overholde forpliktelsene sine om feriepenger overfor de ansatte, mens ytterligere 531 bedrifter er usikre på om de kan betale feriepenger til sine ansatte i juni.
Krevende spørsmål for Virke
Før regjeringen tok affære og henviste til den statlige garantiordningen for å løse floka med feriepenger, var også bekymringen stor i hovedorganisasjonen Virke.
En undersøkelse blant medlemsbedriftene viser at én av fem er usikre på om de har midler til å utbetale feriepenger.
– Vi har fortløpende tatt tak i problemstillinger som dukker opp for våre medlemmer under koronakrisen. Nå er feriepenger et tema. Dette er et krevende spørsmål som vi skal se videre på og blant annet ta opp i et møte med arbeids- og sosialministeren, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen til FriFagbevegelse.
Siste lønningsdag før ferie
Bedriftene forplikter seg til å holde av pengene som de ansatte har krav på og som de selv har opptjent i året som gikk. Utbetalingen for feriepenger er siste vanlige lønningsdag før ferie, og for de fleste arbeidsgivere er det vanligst å benytte seg av juni for å erstatte lønna med feriepenger.
Feriepenger fra arbeidsgiveren din beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i fjoråret. Opptjeningsåret for denne sommerens feriepenger er altså 2019.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
HJMMEKONTOR: Det er ikke mulig å jobbe som renholder eller butikkmedarbeider fra kjøkkenbenken. (Illustrasjonsfoto).
Thomas Brun / NTB
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie