Snart har en million tyskere streiket for rett til 28 timers uke
Et saftig lønnshopp og rett til 28 timers arbeidsuke i perioder er kravene tyske industriarbeidere nå aksjonerer for.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Så langt har ikke forhandlinger mellom arbeiderne i det tyske gigantforbundet IG Metall og arbeidsgiverne ført fram, og de såkalte varselstreikene (Warnstreiks) fortsetter med full kraft. Dette er korte, rullerende streiker der arbeiderne legger ned arbeidet i noen timer.
Tyske industrigiganter som Siemens og de store bilfabrikkene er blant dem som er ramma av streikene.
Fagforbundet IG Metall skriver på sitt nettsted at 930.000 organiserte så langt har deltatt i aksjonene. Tarifforhandlingene omfatter 3,9 millioner arbeidere, 2,3 millioner av disse er medlemmer i IG Metall. Resten er i elektroindustrien.
Varselstreikene har nå pågått i tre uker og partene har forsøkt å forhandle fire ganger uten å nærme seg hverandre.
Forsøk ved svensk sykehjem: Fikk bedre tid med sekstimersdagen, og til og med tid til å lage barn
Gode tider, spreke krav
Fagbegevegelsen i Tyskland er oppmuntret av rekordlav ledighet og gode tider i økonomien, når den i år stiller krav ut over det vanlige. Ved siden av å kreve en lønnsøkning på 6 prosent, vil IG Metall få på plass en ordning der arbeidere kan jobbe 28 timers uke i en toårsperiode uten å gå vesentlig ned i lønn. Denne perioden kan for eksempel være når en har små barn eller andre slektninger som trenger å tas vare på, eller om en jobber skift. Når perioden med kortere arbeidstid er over skal en være garantert å kunne gå tilbake til normalen, 35-timersuka.
Så langt har arbeidsgiverne svart med å tilby en lønnsøkning på 2 prosent og fullstendig avvisning av arbeidstidskravet som de mener rett og slett er ulovlig.
Mot opptrapping
– Klokka tikker for en videre eskalering, sier IG Metalls forhandler for Berlin, Brandenburg og Sachsen, Olivier Höbel tlk Industry Week.
Neste steg i konflikten er å øke på til 24 timers streiker. Ledelsen i IG Metall sitter i nå møter for å bestemme kursen videre.
• Hele AFP-ordningen henger i en tynn tråd, advarer «AFP-generalen»