Forslaget om brillestøtte er beregnet å koste 220 millioner kroner.
Colourbox
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Etter to uker med forhandlinger kunne regjeringspartiene Ap og Sp, sammen med budsjettpartner SV, erklære at barn med særskilte behov skal få økt brillestøtte. Forslaget er beregnet å koste 220 millioner kroner.
Tidligere hadde den statlige støtten til barn med synsproblemer ikke noen grense for hvor dyre brillene kunne være. Det var inntil Solberg-regjeringen høsten 2019 foreslo kraftige kutt.
• Et skritt nærmere tannhelsereform
Pristaket ble satt til 1200 kroner for ordinære briller og 2400 kroner for ekstra tilpassede briller. For mange familier med barn med synsproblemer ville føre til store ekstrakostnader.
Budsjettforslaget gikk gjennom og ble satt i verk i mars 2020.
• Det blir likevel feriepenger på dagpenger
Blant Solberg-regjeringens mange budsjettvedtak gjennom åtte år i posisjon ble kuttet i brillestøtte trukket fram av som et av de mest hjerteløse. «Usosiale kutt» ble opposisjonspartienes yndlingsbegrep for å beskrive hvordan dette treffer «vanlige folk».
• Dette er de viktigste punktene i budsjettforliket
Overraskelsen var derfor stor da Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som utgjør den nye mindretallsregjeringen, i november i år ikke foreslo å reversere kuttet i sitt forslag til tilleggsbudsjett.
Etter to uker med forhandlinger med SV har altså Støres nye regjering funnet ut at de har råd til brillestøtten likevel.
• Egenandelstaket på helsetjenester øker kraftig neste år
I budsjettforliket mellom Ap/Sp og SV beskrives endringen slik:
«Flertallet viser til bevilgning på 220 millioner kroner til å gjeninnføre ordningen med brillestøtte for barn slik den var før Solberg-regjeringen kuttet i ordningen. Flertallet understreker at det kan være rom for forbedringer i den gamle ordningen, og imøteser at regjeringen vurderer dette».
Brillestøtte
• Fra 1. mars i fjor innførte Solberg-regjeringen et tak i ordningen for brillestøtte til barn på 1.200 kroner i støtte til «ordinære briller» og 2.400 kroner for «ekstra tilpassede briller».
• I noen tilfeller er det også mulig å søke om et høyere beløp enn satsene.
• I tillegg ble kriteriene for å motta støtte strammet inn, slik at færre har krav på støtte. Det skal kun gis støtte til briller til behandlingsøyemed.
• Som hovedregel vil ikke barn få støtte etter at de fyller ti år.
• I revidert nasjonalbudsjett for 2020 regnet regjeringen med en innsparing på rundt 160 millioner kroner på innstrammingene.
• I tilleggsbudsjettet for 2022 har regjeringspartiene Ap og Sp, samt budsjettpartner SV lagt 220 millioner kroner på bordet for å reversere kuttet.
Kilder: NTB, Blindeforbundet, Nav, Regjeringen.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye