JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snart kan barnefamilier få dekket utgiftene til briller igjen

Forslaget om brillestøtte er beregnet å koste 220 millioner kroner.

Forslaget om brillestøtte er beregnet å koste 220 millioner kroner.

Colourbox

Solberg-regjeringen gjorde det mye dyrere å ha barn med synsproblemer. Nå har SV blitt enige med Ap/Sp-regjeringen om at kuttet skal reverseres.

2021120111041820211201125233

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Etter to uker med forhandlinger kunne regjeringspartiene Ap og Sp, sammen med budsjettpartner SV, erklære at barn med særskilte behov skal få økt brillestøtte. Forslaget er beregnet å koste 220 millioner kroner.

Tidligere hadde den statlige støtten til barn med synsproblemer ikke noen grense for hvor dyre brillene kunne være. Det var inntil Solberg-regjeringen høsten 2019 foreslo kraftige kutt.

Et skritt nærmere tannhelsereform

Pristaket ble satt til 1200 kroner for ordinære briller og 2400 kroner for ekstra tilpassede briller. For mange familier med barn med synsproblemer ville føre til store ekstrakostnader.

Budsjettforslaget gikk gjennom og ble satt i verk i mars 2020.

Det blir likevel feriepenger på dagpenger

Blant Solberg-regjeringens mange budsjettvedtak gjennom åtte år i posisjon ble kuttet i brillestøtte trukket fram av som et av de mest hjerteløse. «Usosiale kutt» ble opposisjonspartienes yndlingsbegrep for å beskrive hvordan dette treffer «vanlige folk».

Dette er de viktigste punktene i budsjettforliket

Overraskelsen var derfor stor da Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som utgjør den nye mindretallsregjeringen, i november i år ikke foreslo å reversere kuttet i sitt forslag til tilleggsbudsjett.

Etter to uker med forhandlinger med SV har altså Støres nye regjering funnet ut at de har råd til brillestøtten likevel.

Egenandelstaket på helsetjenester øker kraftig neste år

I budsjettforliket mellom Ap/Sp og SV beskrives endringen slik:

«Flertallet viser til bevilgning på 220 millioner kroner til å gjeninnføre ordningen med brillestøtte for barn slik den var før Solberg-regjeringen kuttet i ordningen. Flertallet understreker at det kan være rom for forbedringer i den gamle ordningen, og imøteser at regjeringen vurderer dette».

Brillestøtte

• Fra 1. mars i fjor innførte Solberg-regjeringen et tak i ordningen for brillestøtte til barn på 1.200 kroner i støtte til «ordinære briller» og 2.400 kroner for «ekstra tilpassede briller».

• I noen tilfeller er det også mulig å søke om et høyere beløp enn satsene.

• I tillegg ble kriteriene for å motta støtte strammet inn, slik at færre har krav på støtte. Det skal kun gis støtte til briller til behandlingsøyemed.

• Som hovedregel vil ikke barn få støtte etter at de fyller ti år.

• I revidert nasjonalbudsjett for 2020 regnet regjeringen med en innsparing på rundt 160 millioner kroner på innstrammingene.

• I tilleggsbudsjettet for 2022 har regjeringspartiene Ap og Sp, samt budsjettpartner SV lagt 220 millioner kroner på bordet for å reversere kuttet.

Kilder: NTB, Blindeforbundet, Nav, Regjeringen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy