JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søker i Romania etter 130 sjåfører til søppelkjøring i Oslo

NY OPERATØR: Renovatøren fra RenoNorden må belage seg på ny arbeidsgiver dersom han skal fortsette i samme jobb til høsten.

NY OPERATØR: Renovatøren fra RenoNorden må belage seg på ny arbeidsgiver dersom han skal fortsette i samme jobb til høsten.

WERNER JUVIK

Til høsten overtar Veireno fra Ytre Enebakk all avfallsinnsamling i Oslo. Nå rekrutterer selskapet beinhardt i Romania.

2016051310490720230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

På den rumenske nettsiden Bestjobs annonseres 130 sjåførstillinger til avfallsinnsamling i Oslo. 16. april ble første informasjonsmøte holdt på hotell Radisson Blue i Bucuresti.

Om seks måneder skal det relativt lille selskapet fra Ytre Enebakk overta søppeljøringen i Oslo. Det skal samle inn og levere avfall – papir, mat, plast og restavfall – fra nær 700.000 innbyggere. Oppstart er 3. oktober. Oppdraget er det hittil største som er delt ut fra kommuner med konkurranseutsatt renovasjon i Norge.

Les også: • Gikk til sak for å stoppe tildelingen

Ga hele Oslo til ett selskap

Avfallsinnsamling i Oslo kommune er delt opp i fire anbud. I dag har de to største renovasjonsselskapene i Norge, RenoNorden og Norsk Gjenvinning, hver sine to anbudsområder. Samtlige ble satt ut på konkurranse til rimeligste tilbyder på slutten av det forrige byrådets fartstid. Da gikk Ytre Enebakk-selskapet Veireno seirende ut i konkurransen for alle fire anbudsområdene.

Renovasjonsetaten i Oslo gjorde tildelingen den siste uka i byrådsperioden. Budet fra Veireno var på 420 millioner kroner - hele 129 millioner kroner lavere enn RenoNorden og 81 millioner kroner lavere enn Norsk Gjenvinning. I tillegg scorer selskapet høyest på oppdragsforståelse, ifølge tildelingen fra Renovasjonsetaten.

RenoNorden og Norsk Gjenvinning har til sammen omtrent like mange sjåfører i sving i Oslo, som det Veireno nå søker etter.

Les også: • En gang var dette en kremjobb

– Beinharde arbeidsdager

Veireno kom inn på renovasjonsmarkedet ved oppkjøp av Mathiesen transport på Hadeland i 2014. Med på kjøpet fulgte Mathisens kontrakter for Skedsmo og Nittedal.

I løpet av fjoråret vant selskapet et anbud for ti av Vestfolds 12 kommuner i tillegg til Oslo. Vestfold-oppdraget tok de fatt på i fjor høst. Da takket de fleste av de etablerte renovatørene nei til å gå over. Tilbudet som ble framsatt ville gitt en lønnsnedgang som ikke fristet. Også polske sjåfører sto i vinter fram og fortalte om beinharde arbeidsdager i oppstartsperioden. Noen sa opp og fant seg andre jobber.

Ifølge selskapets regnskaper ble antall årsverk fordoblet med Vestfold-oppdraget i fjor – fra 37 til 66 årsverk. Til høsten må dette tredobles.

Eier og administrerende direktør i Veireno, Jonny Enger, sier han er komfortabel med rekrutteringsprosessen, men at det er for tidlig å si noe om resultatene. Han henviser til HR-direktøren i selskapet. Fagbladet sendte spørsmål om respons og hvordan språkkravene i anbudet skal oppnås på slutten av forrige måned, men avventer fremdeles svar.

Les også:• Polske Marcin takket for seg

Møt opp for jobb

Annonsene i Romania forteller om 130 fulltidsjobber for innsamling av avfall i Norges hovedstad. Interesserte oppfordres til å ta med sitt lastebilsertifikat og CV og møte opp på hotell Radisson Blue i Bucuresti. Påfølgende mandag ble det holdt tilsvarende presentasjonsmøte på Grand Hotel Italia i byen Cluj-Napoca.

I tillegg til rekrutteringen i Romania vil det ventelig gis tilbud til renovatørene i RenoNorden og Norsk Gjenvinning om å gå over til Veireno når dette selskapet overtar jobben.

• Følg Fagbladet på Facebook og abonner på nyhetsbrevet

Strenge krav til språk

I utlysningsteksten i Romania bes det om god kjennskap til engelsk. I anbudsteksten kreves dessuten kunnskaper i norsk eller annet skandinavisk språk på nivå med Europarådets spesifikasjon B1, som er språknivået for viderekommende. Renovatørene skal være på dette språknivået senest ni måneder etter oppstart.

Ekstern lenke: "Glemte" å ta vare på lønnsvilkåra.

Avfall i Oslo

• Avfallsinnsamling fra nær 700.000 innbyggere i Oslo settes ut på fire forskjellige anbud hvert fjerde år.

• I dag utføres tjenesten av RenoNorden og Norsk Gjenvinning, som har to anbudsområder hver.

• I fjor vant det relativt lille selskapet Veireno fra Ytre Enebakk, alle de fire anbudene.

• Veireno overtar all søppelkjøring fra samtlige husstander i Oslo 3. oktober.

• Selskapet søker nå etter sjåfører i Romania som kan ta jobben.

Veireno

• Eies av Jonny Enger gjennom selskapet VT-gruppen, som også er eierselskap til selskapene Veikran AS og Veitransport AS.

• Holder til i Ytre Enebakk utenfor Oslo. Vant anbud for ti Vestfold-kommuner og hele Oslo i løpet av første driftsår.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy