Søker i Romania etter 130 sjåfører til søppelkjøring i Oslo

NY OPERATØR: Renovatøren fra RenoNorden må belage seg på ny arbeidsgiver dersom han skal fortsette i samme jobb til høsten.

NY OPERATØR: Renovatøren fra RenoNorden må belage seg på ny arbeidsgiver dersom han skal fortsette i samme jobb til høsten.

WERNER JUVIK

Til høsten overtar Veireno fra Ytre Enebakk all avfallsinnsamling i Oslo. Nå rekrutterer selskapet beinhardt i Romania.

2016051310490720160518094218

ola.tommeras@fagbladet.no

På den rumenske nettsiden Bestjobs annonseres 130 sjåførstillinger til avfallsinnsamling i Oslo. 16. april ble første informasjonsmøte holdt på hotell Radisson Blue i Bucuresti.

Om seks måneder skal det relativt lille selskapet fra Ytre Enebakk overta søppeljøringen i Oslo. Det skal samle inn og levere avfall – papir, mat, plast og restavfall – fra nær 700.000 innbyggere. Oppstart er 3. oktober. Oppdraget er det hittil største som er delt ut fra kommuner med konkurranseutsatt renovasjon i Norge.

Les også: • Gikk til sak for å stoppe tildelingen

Ga hele Oslo til ett selskap

Avfallsinnsamling i Oslo kommune er delt opp i fire anbud. I dag har de to største renovasjonsselskapene i Norge, RenoNorden og Norsk Gjenvinning, hver sine to anbudsområder. Samtlige ble satt ut på konkurranse til rimeligste tilbyder på slutten av det forrige byrådets fartstid. Da gikk Ytre Enebakk-selskapet Veireno seirende ut i konkurransen for alle fire anbudsområdene.

Renovasjonsetaten i Oslo gjorde tildelingen den siste uka i byrådsperioden. Budet fra Veireno var på 420 millioner kroner - hele 129 millioner kroner lavere enn RenoNorden og 81 millioner kroner lavere enn Norsk Gjenvinning. I tillegg scorer selskapet høyest på oppdragsforståelse, ifølge tildelingen fra Renovasjonsetaten.

RenoNorden og Norsk Gjenvinning har til sammen omtrent like mange sjåfører i sving i Oslo, som det Veireno nå søker etter.

Les også: • En gang var dette en kremjobb

– Beinharde arbeidsdager

Veireno kom inn på renovasjonsmarkedet ved oppkjøp av Mathiesen transport på Hadeland i 2014. Med på kjøpet fulgte Mathisens kontrakter for Skedsmo og Nittedal.

I løpet av fjoråret vant selskapet et anbud for ti av Vestfolds 12 kommuner i tillegg til Oslo. Vestfold-oppdraget tok de fatt på i fjor høst. Da takket de fleste av de etablerte renovatørene nei til å gå over. Tilbudet som ble framsatt ville gitt en lønnsnedgang som ikke fristet. Også polske sjåfører sto i vinter fram og fortalte om beinharde arbeidsdager i oppstartsperioden. Noen sa opp og fant seg andre jobber.

Ifølge selskapets regnskaper ble antall årsverk fordoblet med Vestfold-oppdraget i fjor – fra 37 til 66 årsverk. Til høsten må dette tredobles.

Eier og administrerende direktør i Veireno, Jonny Enger, sier han er komfortabel med rekrutteringsprosessen, men at det er for tidlig å si noe om resultatene. Han henviser til HR-direktøren i selskapet. Fagbladet sendte spørsmål om respons og hvordan språkkravene i anbudet skal oppnås på slutten av forrige måned, men avventer fremdeles svar.

Les også:• Polske Marcin takket for seg

Møt opp for jobb

Annonsene i Romania forteller om 130 fulltidsjobber for innsamling av avfall i Norges hovedstad. Interesserte oppfordres til å ta med sitt lastebilsertifikat og CV og møte opp på hotell Radisson Blue i Bucuresti. Påfølgende mandag ble det holdt tilsvarende presentasjonsmøte på Grand Hotel Italia i byen Cluj-Napoca.

I tillegg til rekrutteringen i Romania vil det ventelig gis tilbud til renovatørene i RenoNorden og Norsk Gjenvinning om å gå over til Veireno når dette selskapet overtar jobben.

• Følg Fagbladet på Facebook og abonner på nyhetsbrevet

Strenge krav til språk

I utlysningsteksten i Romania bes det om god kjennskap til engelsk. I anbudsteksten kreves dessuten kunnskaper i norsk eller annet skandinavisk språk på nivå med Europarådets spesifikasjon B1, som er språknivået for viderekommende. Renovatørene skal være på dette språknivået senest ni måneder etter oppstart.

Ekstern lenke: "Glemte" å ta vare på lønnsvilkåra.

Avfall i Oslo

• Avfallsinnsamling fra nær 700.000 innbyggere i Oslo settes ut på fire forskjellige anbud hvert fjerde år.

• I dag utføres tjenesten av RenoNorden og Norsk Gjenvinning, som har to anbudsområder hver.

• I fjor vant det relativt lille selskapet Veireno fra Ytre Enebakk, alle de fire anbudene.

• Veireno overtar all søppelkjøring fra samtlige husstander i Oslo 3. oktober.

• Selskapet søker nå etter sjåfører i Romania som kan ta jobben.

Veireno

• Eies av Jonny Enger gjennom selskapet VT-gruppen, som også er eierselskap til selskapene Veikran AS og Veitransport AS.

• Holder til i Ytre Enebakk utenfor Oslo. Vant anbud for ti Vestfold-kommuner og hele Oslo i løpet av første driftsår.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy