Videregående opplæring:

Søkertallene klare: Helse- og oppvekstfag er superpopulært

Og flere jenter søker håndverksfag

GODE TALL: Iren Luther, leder i yrkesseksjon helse og sosial synes det er flott med stabile søkertall på helse- og oppvekstfag.

GODE TALL: Iren Luther, leder i yrkesseksjon helse og sosial synes det er flott med stabile søkertall på helse- og oppvekstfag.

Birgit Dannenberg

Helse- og oppvekstfag har de største søkertallene blant yrkesfaglige program, og er førstevalget til 15 prosent av ungdommene.
– Det er så flott, sier leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.

2021032211415920210322114232

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Samtidig med høye søkertall til helse- og oppvekstfag søker rekordmange jenter seg til utdanningsprogrammene bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag.

Dette viser tall fra Utdanningsdirektoratet for videregående opplæring for skoleåret 2021-22.

– Søkertallene har vært stabile de siste årene, sier Iren Luther, leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.

Overvekt jenter

Hun peker også på at dessverre så ramler en del av etter hvert uten å ta fagbrev. En del velger også studiespesialisering og går videre på høyskoleutdanning.

Det er stor overvekt av jenter som søker helse- og oppvekstfag, 17 prosent er mannlige søkere.

– Det har vært kjørt en del kampanjer, som for eksempel Menn i helse.

Norge vil trenge flere med yrkesfag

Studiespesialisering flest søkere

Det er til sammen 206 800 ungdommer som søker videregående opplæring i offentlig skole og lærebedrift. Dette er omtrent 1000 flere enn i fjor.

Studiespesialisering er utdanningsprogrammet med klart flest søkere ved alle trinn.

– Det er utrolig gøy å se at flere jenter nå vil ta utdanninger som tradisjonelt har vært dominert av gutter. Jeg tror flere jenter har fått interesse for disse programmene og at de ser at ikke bare gutter søker seg dit. Det er viktig at vi støtter de unge som tør å velge utradisjonelt, fordi vi har fortsatt et kjønnsdelt arbeidsmarked i Norge, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) på regjeringen.no.

Hun sier videre at det ikke ser ut som om koronapandemien har skremt bort elevene fra å velge yrkesfag. Heller motsatt, at flere har fått øynene opp for disse viktige fagene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy