Leif Martin Kirknes
marte.bjerke@fagbladet.no
Ferieavvikling er den hete poteten på Arbeidstilsynets kontorer akkurat nå, skal vi tro Arbeidstilsynet. Her er noen av de vanligste spørsmålene om ferie. Og svarene:
Hvor lang ferie har jeg krav på?
Ferieloven sier at du har krav på 25 feriedager hvert år.
Får jeg mer ferie hvis jeg har tariffavtale?
Har du tariffavtale, for eksempel innenfor KS, får du fem ekstra feriedager på toppen av de 25 fra før. Fyller du 60 år i løpet av ferieåret, får du i tillegg ekstraferie på seks virkedager. Ekstraferien kan tas samlet eller med en eller flere dager om gangen.
Som virkedager regnes alle dager som ikke er søndager eller lovbestemte helge- eller høytidsdager. Det vil si at lørdag er virkedag og uken har da seks virkedager. I praksis betyr dette at 30 feriedager er det samme som fem uker.
Hvem bestemmer når jeg skal ha ferie?
Det er arbeidsgiver som til slutt bestemmer når de ansatte kan ta ut ferie. Men de fleste prøver så langt det lar seg gjøre å imøtekomme ønsker fra de ansatte.
Du har rett til å få lagt minimum tre av ferieukene til hovedferieperioden, som er 1. juni til 30. september, hvis du ønsker det. Du kan også kreve å få avviklet resten av den lovpålagte ferien, én uke og en dag (sju virkedager), sammenhengende.
• Ferie til overs? Dette må du gjøre
Når kan jeg kreve å få vite tidspunktet for ferien?
Arbeidsgiver skal i god tid før ferien drøfte tidspunktet for ferien med tillitsvalgt eller deg som arbeidstaker. Du kan kreve å få vite tidspunkt for ferien seinest to måneder før feriestart, hvis ikke det er spesielle grunner som hindrer det.
Hva skjer hvis jeg ikke blir enig med arbeidsgiver om tidspunkt for ferien min?
Det er arbeidsgiver som har siste ord, men du kan altså kreve å få lagt tre ferieuker til hovedferieperioden. Du kan også kreve å få ta ut resten av den lovpålagte ferien, én uke og en dag, sammenhengende.
• Slik beregnes feriepengene dine
Jeg vil heller jobbe. Må jeg ta ferie?
Du må ta ut ferie i løpet av året, og arbeidsgiver må sørge for at ferien blir avviklet.
Ferie er en viktig del av et helhetlig HMS-arbeid, skriver Arbeidstilsynet: Uthvilte og «oppladede» medarbeidere gir mindre risiko for ulykker, mindre sykefravær, bedre stemning og arbeidsmiljø på jobben, og gjør at folk kan stå lenger i jobb. Derfor er det også lovpålagt å avvikle ferie.
All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret, skal overføres til neste ferieår. Dette gjelder også når du for eksempel har vært syk over flere år og har mye ferie til gode.
Ferien må tas ut i feriedager, ikke i penger. Det er ikke lov å få utbetalt feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overført til neste ferieår. Dette gjelder også når man overfører ferie på grunn av arbeidsuførhet eller foreldrepermisjon.
Eneste mulighet for å få ut feriepenger for ferie som ikke er avviklet, er hvis arbeidsforholdet opphører.
• Dette har du krav på hvis du blir syk i ferien
Jeg har starta i ny jobb. Har jeg rett på ferie?
Ja, hvis du ikke har tatt ut ferie hos forrige arbeidsgiver, kan du ta ut ferie hos din nye arbeidsgiver. Men for at arbeidsgiver skal kunne kreve at du tar ut ferie, må du ha opptjent feriepenger hos din forrige arbeidsgiver i foregående år.
Ferieloven sier at en arbeidstaker skal ha:
• Full ferie (25 virkedager) innen utløpet av samme ferieår, hvis du tiltrer seinest 30. september i ferieåret.
• Tre uker ferie i hovedferieperioden (1. juni–30. september), hvis du tiltrer innen 15. august i ferieåret.
• Minst én uke ferie samme år, hvis du tiltrer etter 30. september.
• Er du en ferienerd? Les ferieloven!
Da gjenstår bare å ønske god ferie!
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet