JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte uten verneutsyr blir bortvist

Søppelbilene blir stoppet i porten når renovatørene mangler verneutstyr

Ni biler avvist første dag med stikkontroller

FIKK TILSYN: Allerede første dag hadde Veireno arbeidsulykke og fikk rutinemessig Arbeidstilsynet på besøk.

FIKK TILSYN: Allerede første dag hadde Veireno arbeidsulykke og fikk rutinemessig Arbeidstilsynet på besøk.

Werner Juvik

Fortsatt kjører enkelte Veireno-renovatører uten verneutstyr og riktig bekledning. Nå blir de avvist i porten på mottaksanleggene.

2016111114404920230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

3. oktober hadde Veireno en arbeidsulykke på Haraldrud avfallsmottak, der en renovatør kløyvde tommelen i kompresjonsluka. Arbeidstilsynet ga både selskapet og Energigjenvinningsetaten pålegg for å forhindre framtidige ulykker, men pålegget har hatt liten synlig innvirkning på operatøren.

Her kjører renovatørene i joggedress

Forrige fredag begynte stikkontrollene. Slik oppsummerer Kenneth Thon som jobber ved mottaket, loggen sin:

– Ni biler avvist. Ingen av hjelpemennene hadde det obligatoriske sikkerhetskurset. En bil manglet alt av verneutstyr som synlighetstøy, hjelm og vernesko.

Utover uka har han og kollegene gjort flere stikkprøver. I går ble ytterligere to avvist.

– Noen kommer uten hjelm, vernesko eller påbudt signaltøy. De blir avvist. Andre må vi instruere i å bruke verneutstyret som ligger i bilen, forteller Thon.

GA INSTRUKSJONER: Kenneth Thon og hans kolleger på mottaket, måtte mase om bruk av verneutstyr. De ga også rådville renovatører instruksjon i hvordan å tømme bilene.

GA INSTRUKSJONER: Kenneth Thon og hans kolleger på mottaket, måtte mase om bruk av verneutstyr. De ga også rådville renovatører instruksjon i hvordan å tømme bilene.

Werner Juvik

Kundebehandlerne er utslitte etter søppelkaoset i Oslo

Blir stilt til ansvar

Energigjenvinningsetaten (EGE) er ansvarlig for mottaksanleggene og sikkerheten rundt disse, og setter nå foten ned for renovasjonsbiler der sjåfører eller sidemann mangler verneutstyr eller obligatorisk sikkerhetskurs.

– Innledningsvis var vi myke på krava, men nå må vi stramme inn. Operatøren må sørge for at sikkerhetsrutinene følges, sier arbeidsleder Jan-Olav Helmo ved Haraldrud gjenvinningsstasjon.

De som ikke har verneutstyr, må snu og få dette i orden før de får operere inne på området. De som blir tatt uten sikkerhetskurs må ta et opphold i vekta der kursene gjennomføres fortløpende.

– Vi har lagt til rette for å gjennomføre kurs så smidig som mulig, og jeg har bedt om å få lister på nye sjåfører. Framover skal klistrelapp som kvittering for kurs, være synlig på hjelmen, opplyser Helmo.

Kløyvde tommelen første dag

Kan bli utestengt

Bak kravene fra EGE ligger pålegg etaten fikk fra Arbeidstilsynet etter Veirenos ulykke inne på deres anlegg 3. oktober. Arbeidstilsynet krevde tiltak for å unngå nye ulykker, og et av tiltakene EGE innfører er altså sanksjoner ved overtredelse av sikkerhetsrutiner.

Sanksjonene er bortvisning fra anlegget ved første gangs overtredelse, annen gangs overtredelse medfører skriftlig advarsel om utestenging. Ved tredje gangs overtredelse vil EGE utestenge renovatør fra anlegget i tre måneder.

Skaper konflikter

Thon er en av de ansatte som møter og kontrollerer renovatørene når de tømmer bilene. Han er enig i at EGE må ta tak i sikkerhetsbruddene, men liker ikke situasjonen.

– Det er deres egen bedrift som skulle lært dem å følge sikkerhetsreglene og viktigheten av å bruke verneutstyr – ikke vi. Det skaper ikke noe godt forhold når vi må avvise dem i porten. Jeg skulle gjerne vært det foruten, sier Thon.

Ber om rutiner

I brev fra 25. oktober ber EGE Renovasjonsetaten om å redegjøre for hvordan de følger opp Veirenos rutiner for sikkerhet. De vil ha avklart hvordan etaten sikrer at Veireno har gjennomført sikkerhetsanalyse for arbeidene som skal gjennomføres på mottaksanleggene, hvordan det sikres at medarbeiderne har nødvendig opplæring på kjøretøy og maskiner, hvordan det sikres at medarbeiderne har nødvendig verneutstyr og hvordan det sikres at lederne vet hvilke krav som gjelder for sine medarbeidere.

Renovasjonsetaten hadde frist til 10. november med å avklare rutinene. Svaret er ennå ikke tilgjengelig, og Renovasjonsetaten har ikke besvart Fagbladets forespørsel om å kommentere kravene.

Gransket på nytt av Arbeidstilsynet.

– Har rutiner i orden

Veireno har ikke besvart Fagbladets henvendelse fra fredag morgen, om hvorvidt de ønsker å kommentere at renovatører nå avvises dersom de mangler verneutstyr eller sikkerhetskurs. Vi har tidligere spurt Veireno om hvorfor ansatte har vært på jobb i joggedress. Da fikk vi følgende svar fra HR-direktør Kirsten Bates:

– Veireno utleverer bekledning til alle våre ansatte. Det står klart i våre HMS-rutiner at bekledning og verneutstyr skal brukes.

Ved oppstarten 3. oktober avviste Veireno at ansatte manglet opplæring.

– Alle har fått opplæring, både i forhold til nytt utstyr og hvordan mekanismene på bilen fungerer, forsikret HR-direktør Kirsten Bates.

Knut A. Nygaard

To tilsyn på fire uker

Etter arbeidsulykken 3. oktober varslet Arbeidstilsynet pålegg om blant annet mangel på verneombud og at opplæring på maskiner og utstyr måtte sikres. Tre uker senere var Arbeidstilsynet tilbake for å sjekke om arbeidstidsreglene følges. Dette skjedde uka etter at Arbeidstilsynet politianmeldte Veireno for grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Vestfold. Rapporten fra det siste tilsynet er ennå ikke offentlig tilgjengelig.

Blir gransket for andre gang på fire uker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy