JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp-veteran Lundteigen vil stanse fri arbeidsinnvandring til Norge

Per Olaf Lundteigen.

Per Olaf Lundteigen.

Jan-Erik Østlie

Per Olaf Lundteigen mener Norge trenger en mer radikal arbeidslivspolitikk. Ap svarer med at vi må holde oss til EØS-avtalen.

2018081412053820230821171436

helge@lomedia.no

LOs program under Arendalsuka ble åpnet med stappfullt hus og boklansering av «Løsarbeidersamfunnet», skrevet av Elin Ørjasæter og Line Eldring. Der peker de på mange av utfordringene vi står overfor i det moderne arbeidslivet.

Senterparti-veteran Per Olaf Lundteigen var klar og tydelig på at landet trenger en mer radikal arbeidslivspolitikk. Det skal Senterpartiet levere.

Han mener at en begrensning av arbeidsinnvandring fra land utenfor Norden ikke vil stride med EØS-avtalen.

– De som kommer for å arbeide i Norge skal på forhånd ha en fast ansettelse på heltid eller deltid hvor det framgår hva som er lønns- og arbeidsforhold, og bevise at de har sikkerhet for bolig. Vi skjønner ikke at det er noen bedre måte å stoppe sosial dumping på. Er det noen som har bedre forslag, ja vel, sier Lundteigen.

Hadia Tajik (Ap) om Aleris-saken: – Det er nok nå, nok kommersialisering og råkjør mot arbeidsfolk

Ikke i strid med EØS, hevder Lundteigen

Han mener bestemt at det ikke vil stride med EØS-avtalen.

– Vi ser jo nå hvordan innholdet i EØS-avtalen hele tiden blir utfordret fordi en utrygghet i arbeidslivet også skaper sosial uro. Det gir igjen en politisk uro som fører til at politikerne innenfor EU forstår at dette må du gjøre noe med. Hvis ikke vokser det opp høyrefascistiske grupper. Det som skjer er kjempealvorlig. Når du skaper usikkerhet i arbeidslivet gir det så stor usikkerhet blant folk at de er på leiting etter noe som kan gi dem trygghet, mener Per Olaf Lundteigen.

Dette svarer Ap

Arbeiderpartiets Trond Giske er ikke uvillig til å se på forslaget, men er samtidig klar på at man må holde seg innenfor EØS-avtalen.

– Først må vi bruke det handlingsrommet som vi har innenfor EØS-avtalen. Vi har en lang liste over ting andre EU-land har gjennomført. Før vi har tømt de mulighetene, mener jeg det er feil å rokke ved EØS-avtalen. For den gir veldig mange andre viktige fordeler, sier Trond Giske.

– Det er muligheter innenfor EØS-avtalen som vi skal diskutere. Men selve prinsippet om fri bruk av arbeidskraft ligger jo innenfor EUs fire friheter. Det er jo det Storbritannia sliter med i reforhandlingene. Så jeg tror ikke vi får rokket med selve prinsippet, men vi skal sørge for at den foregår på en måte som ikke undergraver EØS-avtalen, legger han til.

EUs fire friheter henspiller seg på markedets frie bevegelse av varer, tjenester, kapital og personer.

Ørjasæter på lag med Fellesforbundet: – Også på høyresiden mener man at faste ansettelser skal være standarden

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy