JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Starter digital folkebevegelse mot velferdsprofitørene

MAKT: Velferdsprofitørene  har er penger og makt. Det vi har er folk, sier Linn Herning.

MAKT: Velferdsprofitørene har er penger og makt. Det vi har er folk, sier Linn Herning.

Ole Palmstrøm

Kampen mot velferdsprofitørene kan vinnes, mener Linn Herning. En ny digital kampanje skal vekke folks engasjement og påvirke politikere.

2017031612284120230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Linn Herning er daglig leder i alliansen «For Velferdsstaten» som er i ferd med å utvikle et digitalt verktøy til bruk i kampen mot velferdsprofitørene.

På nettsiden velferdutenprofitt.no, som er rett rundt hjørnet, vil folk finne adressene til partienes listekandidater i alle fylker over hele landet. Tanken er at alle som vil skal kunne klikke på «Påvirk en politiker» og sende en ferdig utformet epost med spørsmål til politikerne: «Støtter du prinsippet om at våre skattepenger til barnehager, barnevern, sykehus, skoler og omsorgstjenester skal gå til felles velferd og ikke til profitt?»

– Vi lager en slags digital deltakende Trondhjemsmodell, forklarer Herning, med henvisning til da fagbevegelsen utformet egne politiske krav, stilte politikerne spørsmål om det, og informerte folk om hva de forskjellige partiene svarte.

– Velferdsprofitørene tjener rått på skattepengene våre

Lunkne politikere

Etter hvert vil informasjonen velferdutenprofitt.no genererer bli sortert i statistikk og informasjon om hva samtlige stortingskandidater mener om velferdsspørsmålet.

– Det er brei støtte blant folk for å stanse velferdsprofitørene, men ikke et tilsvarende engasjement på politisk nivå, påpeker Herning. Derfor har de prøvd å tenke nytt om hvordan det breie engasjementet i befolkningen kan brukes til å presse politikerne i denne saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STØTTE: – Det er brei støtte blant folk for å stanse velferdsprofitørene, men ikke et tilsvarende engasjement på politisk nivå, mener Linn Herning.

STØTTE: – Det er brei støtte blant folk for å stanse velferdsprofitørene, men ikke et tilsvarende engasjement på politisk nivå, mener Linn Herning.

Ole Palmstrøm

– Alt kan privatiseres

– Ambisjonen er å bygge en digital folkebevegelse

Herning har flere argumenter for at kampanjen er viktig, og at den haster. En ting er at kampen mot velferdsprofitørene grunnleggende sett handler om å bevare velferdsstaten.

– Det er ikke bærekraftig over tid å ha fellesfinansiert velferd, og det å slippe til en gjeng med folk som er der for å tjene seg rike. Vi har en mulighet til å stoppe dette, men vi har liten tid å miste. Fordi jo sterkere velferdsprofitørene blir jo vanskeligere blir det å stoppe dem, sier Linn Herning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ TRAPPENE: Snart lanseres nettkampanjen mot velferdsprofitørene, der alle kan delta.

PÅ TRAPPENE: Snart lanseres nettkampanjen mot velferdsprofitørene, der alle kan delta.

Kathrine Geard

Skrev bok om velferdsprofitørene

Vinner Facebook

Det andre hun legger vekt på er at dette er en sak som engasjerer langt utover fagbevegelsen og partiene.

– Derfor laget vi en kampanje som ikke er partipolitisk, men som er tydelig politisk. Og der alle skal ha muligheten til å delta.

I tillegg til nettsiden velferdutenprofitt.no blir det opprettet en egen Facebook-side, og det lages infografikk og små videoer.

– Vi må ta på alvor at de som vinner kampen om Facebook i dag er «lik og del-folket» til Sylvi Listhaug.

Blei sjølv redda av offentleg helsevesen

Må snakke om egne saker

Herning mener kampanjen også er viktig fordi venstresiden trenger å snakke om andre ting enn det høyrepopulistene setter på agendaen. Og dette er en måte å gjøre det på. Utviklingen innenfor velferdsstaten rommer mange ulike debatter. Dessuten har saken potensiale til å bygge en sterk folkelig allianse som går breiere enn venstresida.

– Selv i borgerlige Moss har de sagt at de ikke kan ha konkurranseutsatte sykehjem, og det er bare fordi den debatten var brennhet der. Får vi denne saken opp på dagsorden, så er det en sak vi kan vinne, sier Herning, som ikke er i tvil om at motstanden blir sterk. Hun tror velferdsprofitørene sjøl vil sette inn store ressurser på lobbying, pr, reklame, for å forsvare sin store utbyttemulighet.

– Derfor er vi helt 100 prosent avhengig av at det er mange som engasjerer seg i saken. Det de har er penger og makt. Det vi har er folk.

SV krever svar fra Siv Jensen om velferdsprofitørene

Bergen og Oslo kaster private profitører ut av sykehjemmene

Slik tjener de private på eldreomsorg

– Vi må ta på alvor at de som vinner kampen om Facebook i dag er «lik og del-folket» til Sylvi Listhaug.

Linn Herning

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy