MAKT: Velferdsprofitørene har er penger og makt. Det vi har er folk, sier Linn Herning.
Ole Palmstrøm
kathrine.geard@fagbladet.no
Linn Herning er daglig leder i alliansen «For Velferdsstaten» som er i ferd med å utvikle et digitalt verktøy til bruk i kampen mot velferdsprofitørene.
På nettsiden velferdutenprofitt.no, som er rett rundt hjørnet, vil folk finne adressene til partienes listekandidater i alle fylker over hele landet. Tanken er at alle som vil skal kunne klikke på «Påvirk en politiker» og sende en ferdig utformet epost med spørsmål til politikerne: «Støtter du prinsippet om at våre skattepenger til barnehager, barnevern, sykehus, skoler og omsorgstjenester skal gå til felles velferd og ikke til profitt?»
– Vi lager en slags digital deltakende Trondhjemsmodell, forklarer Herning, med henvisning til da fagbevegelsen utformet egne politiske krav, stilte politikerne spørsmål om det, og informerte folk om hva de forskjellige partiene svarte.
• – Velferdsprofitørene tjener rått på skattepengene våre
Lunkne politikere
Etter hvert vil informasjonen velferdutenprofitt.no genererer bli sortert i statistikk og informasjon om hva samtlige stortingskandidater mener om velferdsspørsmålet.
– Det er brei støtte blant folk for å stanse velferdsprofitørene, men ikke et tilsvarende engasjement på politisk nivå, påpeker Herning. Derfor har de prøvd å tenke nytt om hvordan det breie engasjementet i befolkningen kan brukes til å presse politikerne i denne saken.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
STØTTE: – Det er brei støtte blant folk for å stanse velferdsprofitørene, men ikke et tilsvarende engasjement på politisk nivå, mener Linn Herning.
Ole Palmstrøm
– Ambisjonen er å bygge en digital folkebevegelse
Herning har flere argumenter for at kampanjen er viktig, og at den haster. En ting er at kampen mot velferdsprofitørene grunnleggende sett handler om å bevare velferdsstaten.
– Det er ikke bærekraftig over tid å ha fellesfinansiert velferd, og det å slippe til en gjeng med folk som er der for å tjene seg rike. Vi har en mulighet til å stoppe dette, men vi har liten tid å miste. Fordi jo sterkere velferdsprofitørene blir jo vanskeligere blir det å stoppe dem, sier Linn Herning.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
PÅ TRAPPENE: Snart lanseres nettkampanjen mot velferdsprofitørene, der alle kan delta.
Kathrine Geard
• Skrev bok om velferdsprofitørene
Vinner Facebook
Det andre hun legger vekt på er at dette er en sak som engasjerer langt utover fagbevegelsen og partiene.
– Derfor laget vi en kampanje som ikke er partipolitisk, men som er tydelig politisk. Og der alle skal ha muligheten til å delta.
I tillegg til nettsiden velferdutenprofitt.no blir det opprettet en egen Facebook-side, og det lages infografikk og små videoer.
– Vi må ta på alvor at de som vinner kampen om Facebook i dag er «lik og del-folket» til Sylvi Listhaug.
• Blei sjølv redda av offentleg helsevesen
Må snakke om egne saker
Herning mener kampanjen også er viktig fordi venstresiden trenger å snakke om andre ting enn det høyrepopulistene setter på agendaen. Og dette er en måte å gjøre det på. Utviklingen innenfor velferdsstaten rommer mange ulike debatter. Dessuten har saken potensiale til å bygge en sterk folkelig allianse som går breiere enn venstresida.
– Selv i borgerlige Moss har de sagt at de ikke kan ha konkurranseutsatte sykehjem, og det er bare fordi den debatten var brennhet der. Får vi denne saken opp på dagsorden, så er det en sak vi kan vinne, sier Herning, som ikke er i tvil om at motstanden blir sterk. Hun tror velferdsprofitørene sjøl vil sette inn store ressurser på lobbying, pr, reklame, for å forsvare sin store utbyttemulighet.
– Derfor er vi helt 100 prosent avhengig av at det er mange som engasjerer seg i saken. Det de har er penger og makt. Det vi har er folk.
• SV krever svar fra Siv Jensen om velferdsprofitørene
• Bergen og Oslo kaster private profitører ut av sykehjemmene
– Vi må ta på alvor at de som vinner kampen om Facebook i dag er «lik og del-folket» til Sylvi Listhaug.
Linn Herning
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte