Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor:

Staten investerte i omstridt vaskehjelp-app. Nå må statsråden svare

Næringsminister Iselin Nybø (V) må svare om Investinors deltakelse i appen til Vaskehjelp.no.

Næringsminister Iselin Nybø (V) må svare om Investinors deltakelse i appen til Vaskehjelp.no.

Jan-Erik Østlie

Arild Grande (Ap) krever en forklaring på om det er i tråd med etiske retningslinjer at et statlig selskap investerer i vaskeapp.

2020102008495920201020084957

helge@lomedia.no

Både Fagforbundet i Trøndelag, LOs regionsekretær i fylket og Norsk Arbeidsmandsforbund har reagert på at det statlige selskapet Investinor har satset på en app og formatet Vaskehjelp.no, som skal «revolusjonere arbeidslivet innenfor renhold».

Selskapet skal koble renholdere med kunder. For en minstepris fra 329 kroner, engasjeres renholdere som selvstendig næringsdrivende og skal dekke både betaling av skatter, forsikringer, pensjoner og feriepenger for denne prisen. For å betjene det som omtales som sosiale forhold, mener regionsekretær i Arbeidsmandsforbundet, Pål Sture Nilsen, at du må ha en timepris på minst 500 kroner.

Regionsekretær i LO Trøndelag, Kristian Tangen viser til at Investinor skal ha en ansvarlig investeringspraksis, ta hensyn til samfunnsmessige forhold og ha verdimessig bærekraft.

– Dette er stikk motsatt, uttalte han til FriFagbevegelse.

Bakgrunn: Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor

Skriftlig spørsmål fra Ap

Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) viser i sitt skriftlige spørsmål til næringsminister Iselin Nybø (V) at fagbevegelsen har reagert kraftig, og mener Investinor ved å investere i dette støtter opp om en forretningsmodell som får utsatte grupper på arbeidsmarkedet til å stå enda svakere som selvstendig næringsdrivende i stedet for som vanlig ansatt.

Han krever en forklaring fra statsråden på om dette er i tråd med de etiske retningslinjene for Investinor.

– Investinor har uttrykt at de har som ambisjon å være ledende innen arbeidet med samfunnsansvar. Med denne investeringen fremstår det som de har glemt dette, mener Grande.

(Saken fortsetter under bildet)

Arild Grande krever svar fra næringsminister Iselin Nybø (V) om Investinors deltakelse i appen til Vaskehjelp.no-

Arild Grande krever svar fra næringsminister Iselin Nybø (V) om Investinors deltakelse i appen til Vaskehjelp.no-

Jan-Erik Østlie

– Som selvstendig næringsdrivende med enkeltmannsforetak står disse renholderne uten stillingsvern, de er ikke omfattet av arbeidsmiljøloven og de har ikke rettigheter som vanlig ansatte til ferie, feriepenger, sykepenger og pensjon, mener han.

– Vi vet at deler av renholdsbransjen har vært preget av useriøse aktører, arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Bransjen trenger politiske tiltak som støtter opp om de seriøse aktørene og legger til rette for et trygt og anstendig arbeidsliv med faste og hele stillinger og en lønn til å leve av, heter det i hans begrunnelse for spørsmålet han stiller næringsminister Iselin Nybø (V).

– Vi trenger en storrengjøring i arbeidslivet. Slike investeringer bidrar til det stikk motsatte, mener han.

Grande viser til at virksomheten til Investinor skal revideres dersom «porteføljebedrifter ikke etterlever lover, forskrifter, etiske retningslinjer eller alminnelige aksepterte prinsipper for helse, miljø og sikkerhet, kvalitetssikring, eierstyring, selskapsledelse og samfunnsansvar».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy