Staten tar regningen hvis du blir permittert: Gir full lønn de første 20 dagene

Nå har partiene på Stortinget samlet seg og lover full lønn til permitterte de første 20 dagene.

Nå har partiene på Stortinget samlet seg og lover full lønn til permitterte de første 20 dagene.

Ole Palmstrøm

Et flertall på Stortinget går inn for å gi full lønn i 20 dager til alle norske arbeidstagere som blir permittert som følge av korona-krisen.

2020031610125120200316101249

baj@fagbladet.no

Da regjeringen fredag lanserte sin første krisepakke, var forslaget å redusere arbeidsgiverens lønnsplikt fra 15 til to dager underpermittering.

Nå åpner Fagforbundet for mye mer overtid på grunn av koronakrisen

Deretter skulle staten overta ansvaret, men arbeidsgiveren ville da bare få 62,4 prosent av lønnen etter arbeidsgiverperioden.

Flere reagerte meget sterkt på dette og mente arbeidstakerne var dem som tok regningen for den nasjonale dugnaden som koronakrisen vi står i.

Fagbladets spesialside om koronaviruset

Nå har partiene på Stortinget samlet seg og lover full lønn til permitterte de første 20 dagene. De som tjener inntil 6G, eller 581.298 kroner i året, får 100 prosent lønn dekket ved permittering de første 15 dagene.

Selvstendig næringsdrivende og frilansere får en midlertidig inntektssikring tilsvarende 80 prosent av gjennomsnittet av de siste tre års inntekter – oppad begrenset til 6G – knapt 600.000 kroner.

SE LISTA HER: Ansatte som skaffer mat og drivstoff skal få barnepass

De som er hjemme med barn og som har nådd grensen for omsorgspenger eller som er nært å nå grensen, kommer til å få en dobling av perioden med omsorgspenger, 20 dager totalt for hver forelder.

Kompromisset ble presentert under en pressekonferanse mandag morgen. Leder for finanskomiteen, Mudassar Kapur, kunne under pressekonferansen mandag morgen fortelle at komiteen hadde jobbet hele helgen med forliket rundt den første krisepakken.

– Strakstiltakene vil bidra til å unngå unødvendige konkurser, unngå oppsigelser for bedrifter akutt rammet av virusutbruddet og sikre velferden til de som blir hardest rammet av krisen, sa Kapur.

– De nye reglene vil skape trygghet for den enkelte arbeidstager, den enkelte næringslivsleder og familien til de som jobber, sa han videre.

Kapur mente det hadde vært krevende å få på plass praktisk gjennomførbare løsninger på kort sikt.

– Situasjonen rundt oss har endret seg parallelt med forhandlingene, og tidspresset har vært ekstremt. Fra fredag og til i dag har det skjedd svært mye i norsk næringsliv og norsk samfunnsliv, sa Kapur.

Kapur mente avslutningsvis at man denne helgen hadde oppnådd tverrpolitisk enighet på rekordtid:

– Det viser norsk politikk på sitt aller fineste. Vi har fått gode løsninger for arbeidsgivere, arbeidstakere og selvstendige næringsdrivende.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy