JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Statlige lederlønninger vokser mye raskere enn vanlige folks lønn

Lederlønningene i jernbaneselskapene Vygruppen, Mantena og Baneservice er mer enn doblet de siste ti årene. De er dermed blant de hel- eller delstatlige selskapene som har raskest lederlønnsvekst.

Lederlønningene i jernbaneselskapene Vygruppen, Mantena og Baneservice er mer enn doblet de siste ti årene. De er dermed blant de hel- eller delstatlige selskapene som har raskest lederlønnsvekst.

Gorm Kallestad / NTB

De siste ti årene har lederlønningene i flere helt eller delvis statseide bedrifter økt mer enn dobbelt så mye som lønnen til «folk flest».

2022062909423420220629094235

En sammenstilling gjort av Dagens Næringsliv viser at lønnen til topplederne i 19 statlige og delstatlige bedrifter i gjennomsnitt har økt med 62,4 prosent de siste ti årene. For de børsnoterte og delvis statseide selskapene i utvalget var økningen på 51,8 prosent.

Til sammenligning viser tall fra Statistisk sentralbyrå at lønnsøkningen for den øvrige befolkningen var på 35,5 prosent fra 2011 til 2021.

Lederlønninger: Næringsministeren truer med å kaste flere styrer hvis lederlønningene øker mye

Avisen har tatt med lønn, bonuser og andre godtgjørelser til ledere, men har utelatt insentivordninger og pensjon. Det er stor variasjon i lederlønnsutviklingen i selskapene som er vurdert. Topplederne i Eksportfinans, Mesta og Flytoget har hatt en lønnsvekst på drøyt 20 prosent, mens den i Yara, Hydro og Kommunalbanken ligger omtrent på snittet for vanlige lønnsmottakere.

Øverst på listen troner Aker Solutions – der staten har en relativt liten eierandel med drøyt 12 prosent – med en økning i topplederlønnen på 135 prosent på ti år. Også i de helstatlige jernbaneselskapene Vygruppen, Mantena og Baneservice er topplederlønningene mer enn doblet.

Innsikt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy