JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reglene ikke klare

Stor respons på "Fagbrev på jobb", men foreløpig må du sette søknaden på vent

Ufaglærte er utålmodige etter å komme i gang med med den nye ordningen "Fagbrev på jobb".

Ufaglærte er utålmodige etter å komme i gang med med den nye ordningen "Fagbrev på jobb".

Tri Nguyen Dinh

Den nye ordningen "Fagbrev på jobb" vekker stor interesse. Men foreløpig må du sette søknaden på vent. Fylkeskommunene er ikke klare til å ta den imot ennå.

2018062611550620180626115503

titti.Brun@fagbladet.no

Stortinget vedtok i slutten av mai loven som åpner for ny ordning for å ta fagbrev på jobb. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner tok munnen litt for full da han lovte at ordningen skulle tre i kraft allerede fra høsten 2018.

Etter at Fagbladet skrev om «Fagbrev på jobb» har både Fagforbundet og fylkeskommuner hatt stor pågang fra folk som vil vite mer. Men svaret er at fylkeskommunene ikke er klare til å ta imot søknader ennå.

Per Inge får ta fagprøven likevel: Fylkeskommunen innrømmer feil

Tar tid å få ordningen på plass

Fagbladet har spurt alle fylkeskommunene når de kan ta imot søknader fra ansatte som vil følge ordningen «Fagbrev på jobb». Alle svarer at det vil ta tid. Utdanningsdirektoratets retningslinjer er fortsatt ikke klare, derfor er heller ikke de lokale ordningene på plass.

I et brev til Rogaland fylkeskommune skriver direktoratet at det gjenstår å utarbeide nye forskrifter, og at det foreløpig ikke er satt frist for når dette arbeidet skal være ferdig.

Fagforbundet er glad for denne muligheten for voksne til å ta fagbrev på jobb, og håper det ikke tar for lang tid før ordningen er på plass.

– Samtidig tror jeg at noen fylkeskommuner, og forhåpentligvis noen arbeidsgivere, allerede er i gang med å tenke ut praktiske løsninger, sier Kristine Hansen som er leder for sektorpolitisk enhet i Fagforbundet.

Opplæringsavtale

De faglige kravene til «Fagbrev på jobb» vil bli det samme som for å ta fagbrev som praksiskandidat. Du må ta teoriprøven i faget og dokumentere fem års relevant praksis, før du kan gå opp til selve fagprøven. Selve dokumentasjonen av arbeidspraksis skjer derved i ettertid.

Den nye ordningen innebærer at ansatte i fast stilling allerede etter ett år i jobb kan søke arbeidsgiver og fylkeskommunen om en opplæringsavtale som fører fram til fagbrev. Ordningen er beregnet på folk som er i fast jobb.

– Vi vet at det i dag er mange som står som ufaglærte i yrker de både mestrer og trives i. Nå skal vi gjøre det enklere for dem å ta fag– og svennebrevene de allerede er nesten kvalifisert for, sa Jan Tore Sanner da loven ble vedtatt.

Her er fire måter å ta fagbrev på

Slik gjør du det

Mange har spørsmål om hvordan de skal gå fram for å ta fagbrev etter den nye ordningen. Dette er svarene så langt:

* Du må være i jobb og ha minimum ett års praksis.

* Søk arbeidsgiver og fylkeskommunen om å få en lærekontrakt.

* Lærekontrakten garanterer veiledning og opplæring som må til for å kunne gå opp til selve fagprøven.

* Du må regne med egeninnsats. Fagbrev på jobb stiller de samme kravene til kompetanse i faget, til gjennomføring av eksamener og fag- eller svenneprøven for lærlinger eller praksiskandidater. Det vil kreves en teoriprøve og fem års praksis også i denne ordningen.

* Det er ikke krav om å ta fellesfagene i videregående opplæring. Ordningen legger vekt på opplæring i grunnleggende ferdigheter i tilknytning til arbeidsoppgavene som skal utføres.

* Vær oppmerksom på at fordi du ikke har fellesfagene fra videregående, kan du ikke søke direkte videre til høyskoler (Y-veien), men du kan studere videre på fagskoler.

* Etter bestått fagprøve har du rett til lønn som fagarbeider når kompetansen er relevant for stillingen og arbeidsoppgavene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy