Ufaglærte er utålmodige etter å komme i gang med med den nye ordningen "Fagbrev på jobb".
Tri Nguyen Dinh
titti.Brun@fagbladet.no
Stortinget vedtok i slutten av mai loven som åpner for ny ordning for å ta fagbrev på jobb. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner tok munnen litt for full da han lovte at ordningen skulle tre i kraft allerede fra høsten 2018.
Etter at Fagbladet skrev om «Fagbrev på jobb» har både Fagforbundet og fylkeskommuner hatt stor pågang fra folk som vil vite mer. Men svaret er at fylkeskommunene ikke er klare til å ta imot søknader ennå.
Per Inge får ta fagprøven likevel: Fylkeskommunen innrømmer feil
Tar tid å få ordningen på plass
Fagbladet har spurt alle fylkeskommunene når de kan ta imot søknader fra ansatte som vil følge ordningen «Fagbrev på jobb». Alle svarer at det vil ta tid. Utdanningsdirektoratets retningslinjer er fortsatt ikke klare, derfor er heller ikke de lokale ordningene på plass.
I et brev til Rogaland fylkeskommune skriver direktoratet at det gjenstår å utarbeide nye forskrifter, og at det foreløpig ikke er satt frist for når dette arbeidet skal være ferdig.
Fagforbundet er glad for denne muligheten for voksne til å ta fagbrev på jobb, og håper det ikke tar for lang tid før ordningen er på plass.
– Samtidig tror jeg at noen fylkeskommuner, og forhåpentligvis noen arbeidsgivere, allerede er i gang med å tenke ut praktiske løsninger, sier Kristine Hansen som er leder for sektorpolitisk enhet i Fagforbundet.
Opplæringsavtale
De faglige kravene til «Fagbrev på jobb» vil bli det samme som for å ta fagbrev som praksiskandidat. Du må ta teoriprøven i faget og dokumentere fem års relevant praksis, før du kan gå opp til selve fagprøven. Selve dokumentasjonen av arbeidspraksis skjer derved i ettertid.
Den nye ordningen innebærer at ansatte i fast stilling allerede etter ett år i jobb kan søke arbeidsgiver og fylkeskommunen om en opplæringsavtale som fører fram til fagbrev. Ordningen er beregnet på folk som er i fast jobb.
– Vi vet at det i dag er mange som står som ufaglærte i yrker de både mestrer og trives i. Nå skal vi gjøre det enklere for dem å ta fag– og svennebrevene de allerede er nesten kvalifisert for, sa Jan Tore Sanner da loven ble vedtatt.
Her er fire måter å ta fagbrev på
Slik gjør du det
Mange har spørsmål om hvordan de skal gå fram for å ta fagbrev etter den nye ordningen. Dette er svarene så langt:
* Du må være i jobb og ha minimum ett års praksis.
* Søk arbeidsgiver og fylkeskommunen om å få en lærekontrakt.
* Lærekontrakten garanterer veiledning og opplæring som må til for å kunne gå opp til selve fagprøven.
* Du må regne med egeninnsats. Fagbrev på jobb stiller de samme kravene til kompetanse i faget, til gjennomføring av eksamener og fag- eller svenneprøven for lærlinger eller praksiskandidater. Det vil kreves en teoriprøve og fem års praksis også i denne ordningen.
* Det er ikke krav om å ta fellesfagene i videregående opplæring. Ordningen legger vekt på opplæring i grunnleggende ferdigheter i tilknytning til arbeidsoppgavene som skal utføres.
* Vær oppmerksom på at fordi du ikke har fellesfagene fra videregående, kan du ikke søke direkte videre til høyskoler (Y-veien), men du kan studere videre på fagskoler.
* Etter bestått fagprøve har du rett til lønn som fagarbeider når kompetansen er relevant for stillingen og arbeidsoppgavene.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen