Torhild Jensen (f.v.), Vibeke Blydt og Hilde Tofastrud er klare for å streike lenge for å få hybridpensjon, men de håper partene nærmer seg hverandre i meklingen på torsdag.
Marte Bjerke
marte.bjerke@fagbladet.no
Den langvarige streiken for hybridpensjon ved orkestrene og teatrene ser ikke ut til å ha skapt slitasje på dem som streiker. Livslang og kjønnsnøytral pensjon er verdt å streike for, mener gjengen i røde og gule vester utafor to av Oslos teatre. Og selv om saken er motivasjon god nok, bidrar også kaffe, kaker og kolleger til å holde stemningen varm på hustrige høstdager.
– Først var det koronakiloene, nå er det streikekiloene, sukkes det spøkefullt fra standen ved Det Norske Teatret.
Håper på bevegelse i meklingen
Streiken i kultursektoren var et faktum fredag 3. september etter at LO Stat og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter ikke ble enige om en ny pensjonsordning for de ansatte. Torsdag 30. september må partene møtes hos Riksmekleren. Dette er spillereglene når en streik har vart i én måned. Blir ikke partene enige her, tas ytterligere 249 ansatte ut og totalt 805 kulturarbeidere vil være i streik fra fredag 1. oktober.
Streikevaktene utafor Det Norske Teatret håper på bevegelse i meklingen.
– Ja, selv om vi holder på så lenge vi trenger, er det helt greit med litt fortgang, sier Hilde Tofastrud.
LES OGSÅ: Kulturarbeiderne til tvungen mekling: 249 nye tas ut i streik, dersom ikke partene blir enige
Støtte fra kolleger som ikke streiker
Kollegene litt lenger opp i gata – ved Oslo Nye – gleder seg også til å komme tilbake på jobb og mer normale tilstander etter gjenåpningen av Norge. Samtidig er de tydelige på at hybridpensjon er verdt å stanse arbeidet for.
De streikende fra Fagforbundet, NTL og Creo omkranser Aud Schønemann som holder streikeflaggene. Foran f.v.: Tina Aas og Tomas Kvitvik. Bak f.v.: Erle Bruun, Solveig Jevanord og Hilde Kleven.
Marte Bjerke
– Hvilke reaksjoner får dere fra forbipasserende?
– Stort sett positive. Alle sier at pensjon er viktig, forteller Tomas Kvitvik som er scenetekniker.
Han og streikekollegene skryter også av støtten fra ansatte på huset som ikke er i streik.
Det samme gjør streikevaktene utafor Det Norske Teatret.
– Det er veldig godt klima mellom oss og dem som ikke er tatt ut, forteller Vibeke Blydt, lydtekniker og -designer.
Hun er opptatt av å ta en for laget:
– Jeg har høstet fruktene av kvinnekampen på 70-tallet, nå tar jeg en skjerv for dem som kommer etter meg, sier hun.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold