Støre: – Vi må ha mot til å adressere et asylsystem som er i ferd med å bryte sammen

Jonas Gahr Srøre vil bringe innvandring på partiets dagsorden.  Han er i Sverige på kongress med nestleder Hadia Tajik.

Jonas Gahr Srøre vil bringe innvandring på partiets dagsorden. Han er i Sverige på kongress med nestleder Hadia Tajik.

Helge Rønning Birkelund

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke at Frp skal ha enerett på å diskutere innvandringspolitikk.

2018020610094220180206100910

helge@lomedia.no

STOCKHOLM: – Vi kan ikke av taktiske grunner la være å diskutere temaer som folk diskuterer. Innvandringspolitikk er den viktigste saken for høyrepopulister i alle land. Vi gjør en taktisk feil om vi ikke snakker om det. Da gjør vi det til deres sak. Vi kan ikke bli gissel for Frp i Norge, Sverigedemokraterna i Sverige eller Det danske folkepartiet i Danmark, sa Jonas Gahr Støre da han mandag åpnet den 25. Arbeiderkongressen i Stockholm.

Toppene i de sosialdemokratiske partiene og LO i hele Norden er samlet under ett tak i to dager for å utforme ny politikk. Jonas Gahr Støre overlater ledervervet i Samak til den svenske statsministeren, Stefan Lövfen.

Nå skal 800.000 i stat og kommune få ny tjenestepensjon

Åpningstale med brennbart innhold

I sin åpningstale kom Jonas Gahr Støre inn på innvandringspolitikken, som for tiden er under press.

Arbeiderpartiets søskenparti i Danmark, går inn for en innskjerping av muligheten til å få asyl i landet. Ifølge forslaget skal det ikke være mulig å søke asyl ved grensen eller ved landets største asylmottak, melder Danmarks Radio. I stedet skal asylsøkerne sendes til et tredje land, for eksempel i Nord-Afrika, hvor det skal opprettes mottakssenter som skal drives av dansker. Der skal personene som har søkt asyl oppholde seg mens søknaden behandles.

Til gjengjeld kan partiet tenke seg at Danmark tar imot kvoteflyktninger fra FN igjen. Antallet skal også kunne være flere enn 500 per år som ble tatt imot i Danmark før det ble att stopp sist høst.

Mette Frederiksen er leder for de danske sosialdemokratene, og gjør det godt på meningsmålingene. Hun kan bli landets neste statsminister.

Mener asylinstituttet kan bryte sammen

– Vi må ha mot til å adressere et asylsystem som er i ferd med å bryte sammen. Vi må slå ring om internasjonale konvensjoner. Men det må gjelde alle land. Noen land tar enorme belastninger, men det er også mange som ikke gjør det. Konvensjonene må gjelde alle land. Vi må finne gode europeiske løsninger. Vi må hjelpe i nærområdene og hjelpe FN. Men veien for å ta imot mennesker på flukt må være en strategi med kvoteløsninger. Da vet vi hvem som kommer, når de kommer og hvor de skal, mener Jonas Gahr Støre.

– Vi må stille krav, og stille opp. Hvis vår kontroll ved grensene er høy, går viljen til integrering opp. Hvis kontrollen på grensen går ned, blir tilliten mindre. Vi kan ikke være konservative i forhold til innvandringspolitikken, la han til.

Slik kommenterer Ap-lederen det danske flyktningeutspillet.

– Det er et interessant forslag som vi skal studere nøye. Jeg vet at Mette Frederiksen er en kunnskapsrik politiker på dette området, sier Jonas Gahr Støre til frifagbevegelse.no.

– Det er ting der jeg er klart enig i. Betydningen av sterkere støtte til FNs Høykommisær for flyktninger, betydningen av å ta imot flere kvoteflyktninger i stedet for at asylsøkere skal komme til grensen og betydningen av sterkere støtte til de landene som tar den største byrden med flyktningestrømmen. Så er det spørsmålet om mottak utenfor Europa, som har vært drøftet på flere hold blant annet for å hindre at folk legger ut på en lang og farefull reise. Blant annet har den franske presidenten foreslått det, i liket med vår egen UDI-direktør. Jeg vil ikke avvise ideen, men det krever et bredere europeisk samarbeid. Det vil være krevende i en konfliktfylt region å gjennomføre det alene for et lite europeisk land alene, sier Jonas Gahr Støre til frifagbevegelse.no.

Han avviser altså ikke ideen som en del av et internasjonalt samarbeid. Men han mener ikke dette er noe Norge bør gå inn for alene, slik Mette Frederiksen mener Danmark kan gjøre.

Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Martin Kolberg

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy