Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) er glad Stortinget har tatt ILO-konvensjonen om vold og trakassering i arbeidslivet inn i norsk rett.
Jan-Erik Østlie
nina.hanssen@lomedia.no
– Seksuell trakassering er en alvorlig og omfattende samfunnsutfordring, sier stortingsrepresentant i Arbeiderpartiet, Trine Lise Sundnes.
Til tross for metoo, lovforbud mot seksuell trakassering og et nytt lavterskeltilbud ser det ikke ut til at omfanget av seksuell trakassering reduseres, mener Sundnes.
1. juni vedtok Stortinget den historiske ILO-konvensjon 190, om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet.
Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) jobber med å sikre arbeideres rettigheter verden over, og er en del av FN-systemet.
Endrer ikke rettspraksis
Det vil ikke bli noen endring av rettspraksis, men en styrking av lovverket som vil tydeliggjøre at det er en nulltoleranse for dette i norsk arbeidsliv.
Flere undersøkelser og tilsynsrapporter har de siste årene slått fast at mange norske virksomheter ikke har gode nok rutiner for å forebygge og håndtere seksuell trakassering.
• En av fem har vært utsatt for seksuell trakassering på jobben
Blant annet fant Arbeidstilsynet brudd på regelverket i mer enn halvparten av tilsynene da de nylig hadde 800 tilsyn innen overnatting og servering.
Nå skal lovverket skjerpes og det skal vies ekstra oppmerksomhet rundt dette i Norge.
– Tillitsvalgte har allerede en god rutine på dette gjennom tariffavtalene, men i praksis vil det nok bety at verneombud blir nødt til å skaffe seg mer kompetanse på området seksuell trakassering og trakassering, sier Trine Lise Sundnes.
Sundnes er en av de som har kjempet fram denne ratifiseringen.
– Dette vil nå bli en del av verneombudenes påse-oppgaver i forbindelse med arbeidstakernes psykososiale arbeidsmiljø. Det betyr at de også vil trenge mer skolering i tillegg til vanlig kurs. Det må arbeidsgiverne sørge for så fort som mulig, sier hun.
Skeptisk
Sundnes er overrasket og trist over at Frp ikke støtter den internasjonale konvensjonen da Norge blir det 26. landet som ratifiserer den.
I komitémerknaden skriver Frps representant at de er skeptiske til å støtte konvensjonen, da den allerede er gjeldende rett i Norge.
• Seksuell trakassering på sjøen: – Jeg prøvde å overse dem slik at de skulle gå
Fraksjonsleder Dagfinn Olsen i Frp forklarer det slik:
– For Fremskrittspartiet er det helt grunnleggende at man ikke skal oppleve vold og trakassering, verken på arbeidsplassen eller andre steder. Vi har heldigvis en arbeidsmiljølov som ivaretar det i dag, og det er jeg glad for. Derimot mener jeg prinsipielt at norske lover skal styres i Norge, og at det er Stortinget som skal sitte med siste ord i sakene. Jeg mener Norge håndhever arbeidsmiljøloven godt, og at det derfor ikke er noen grunn til at vi skal knytte oss opp til internasjonale forpliktelser vi allerede følger.
Fremskrittspartiet var det eneste partiet på Stortinget som stemte mot ratifiseringen.
– Et stort problem
Sundnes mener ratifisering er viktig i seg selv.
– Det er viktig at så mange land som mulig ratifiserer den så den står sterkere når den skal evalueres, og at dette vedtaket også er en solidaritetserklæring til land som har større utfordringer og som trenger støtte, sier Sundnes.
• Flere blir seksuelt trakassert på julebord. Dette gjør du hvis det skjer
Hun slår fast at dette er et stort arbeidsmiljøproblem også i Norge, som ikke bare rammer kvinner, men også menn og LHBT+-samfunnet. Hun håper ratifiseringen vil øke fokus på dette.
Hun viser til nylig omtalte tilfeller av seksuell trakassering av ansatte i Norge i helse- og omsorgssektoren, i kultur og scene, i barnevernsinstitusjoner, hos tjenester til personer med utviklingshemming og psykisk helse og rus, seksuell trakassering av kvinnelige fiskere på sjøen, fengselsbetjenter, i forsvaret og politiet og butikkmedarbeiderne.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet