JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

PBL-streiken:

Streiker for bedre pensjon mens eierne har flyttet til Sveits: – Rett og slett provoserende

KRITISK: Barnehageansatt Natalie Jimenez har lite til overs for at eierne av barnehagen der hun jobber flytter til Sveits.

KRITISK: Barnehageansatt Natalie Jimenez har lite til overs for at eierne av barnehagen der hun jobber flytter til Sveits.

Bjørn A. Grimstad

Barnehagelærer Natalie Jimenez er opprørt over at eierne av Læringsverkstedet har tjent to milliarder på norske barnehagebygg og flyttet til Sveits, mens hun får høre at det ikke er penger til å gi henne bedre pensjon.

2022110308220520221103082205

ida.wangberg@fagbladet.no

Natalie Jimenez er til vanlig pedagogisk leder i Læringsverkstedet Vestskrenten barnehage i Oslo. Nå streiker hun for bedre pensjon.

Tirsdag leste hun om saken om at eierne av barnehagen hun jobber i har flyttet til Sveits.

Blir de boende i utlandet i fem år, og etter det selger aksjene i holdingselskapet sitt, kan de slippe unna en skatteregning til Norge på 882 millioner kroner.

Opprørt

Hans Jacob Sundby, som eier kjeden sammen med kona Randi Sundby, sier til Fagbladet at flyttingen ikke er skattemotivert, og at de ikke har noen planer om å selge selskapet.

Barnehagemilliardærer flytter til Sveits: – Dette er ikke en sånn Sveits-greie

Uansett slipper de unna den norske formuesskatten, som ville kostet dem rundt 20 millioner kroner hvert år dersom de hadde blitt boende i Norge.

Natalie Jimenez er opprørt over egen arbeidsgiver.

– Jeg fikk sjokk. Det er rett og slett provoserende å lese dette når man tenker på situasjonen vi står i nå, der vi streiker for den samme pensjonen som ansatte i andre private barnehager har, sier hun til Fagbladet.

Hun viser til at private barnehager som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Virke Ideell allerede har på plass de pensjonsvilkårene de streikende ønsker seg. Det innebærer blant annet en annen AFP-ordning enn den PBL-barnehagene har i dag.

– Vekker mange følelser

Mye av argumentasjonen fra arbeidsgiverorganisasjonen PBL, som Hans Jacob Sundby sitter i styret til, går på at bedre pensjonsvilkår for de ansatte vil være for dyrt for barnehagene.

– Vi har hørt mye snakk om at barnehagene ikke har råd, at det vil koste dem for mye å gi oss den pensjonen vi ønsker. Det skurrer veldig med tanke på at eierne sitter med så mye penger og nå flytter til Sveits, sier Jimenez.

Barnehagene fikk 3,5 milliarder for mye pensjonstilskudd: Hevder 1,4 milliarder til ny pensjon blir katastrofalt

– Jeg har ikke satt meg inn i dette før, og visste ikke helt hvordan ståa var. Men det vekker mange følelser når jeg nå vet mer om hvordan det ligger an. Jeg synes ikke det er greit i det hele tatt at vi ikke blir behandlet rettferdig på lik linje med andre, sier hun, og viser til at Læringsverkstedet får like mye i tilskudd som andre private barnehager, som har de pensjonsordningene de streikende ønsker.

Må spare mer selv

– Vi må i tillegg betale en prosent mer av lønna vår til pensjonssparing enn ansatte i andre private barnehager. Det er mange nå som lurer på hva de pengene blir brukt til, sier hun.

Mens de ansatte i barnehager som er organisert i Virke Ideell trekkes to prosent av lønna hver måned til pensjonssparing, trekkes Jimenez og de andre ansatte i barnehager som er PBL-medlemmer tre prosent. Og mens barnehagene i Virke Ideell setter inn en sum tilsvarende fem prosent av lønna til de ansatte hver måned i pensjonssparing, setter PBL-barnehagene inn en sum tilsvarende fire prosent.

Solgt barnehagebygg for milliarder

Barnehagebygget hun jobber i er ett av 138 barnehagebygg eierne av Læringsverkstedet solgte til det svenske eiendomsselskapet SBB i 2020.

Samtidig med salget ble det inngått leieavtaler der Læringsverkstedet forplikter seg til å leie lokalene i 35 år. Leieavtalene er triple net-kontrakter, noe som betyr at ansvaret for vedlikehold og andre kostnader som vanligvis er pålagt utleier, legges på leietaker.

Fikk offentlig støtte for å bygge barnehager: Nå har eierne tjent milliarder på å selge bygningene til utlandet

Læringsverkstedet-eierne solgte de 138 byggene for 4,25 milliarder kroner. Etter å ha betalt ned gjeld sitter de igjen med rundt to milliarder kroner i gevinst fra salget.

Mange av barnehagebyggene er finansiert av offentlig subsidierte husbanklån, og de har fått offentlige tilskudd for å dekke rentekostnader og slitasje på bygg.

Solgt tre ganger på fem år

Vestskrenten barnehage, der Jimenez jobber, var opprinnelig en kommunal barnehage. I 2015 ble den solgt til selskapet Idrettsbarnehage AS for 7,7 millioner kroner, mens Høyre fremdeles hadde byrådsmakten i Oslo.

Året etter kjøpte Læringsverkstedet kjeden Idrettsbarnehage AS med Vestskrenten og 11 andre barnehager for totalt 160 millioner kroner.

Barnehagemilliardærer flytter til Sveits: Nå varsler ministeren flere innstramminger

Årsaken til at Læringsverkstedet har kunnet gjøre så store investeringer, er den høye omsetningen og inntjeningen fra driften av kjedens øvrige skattefinansierte barnehager.

Læringsverkstedet har i ettertid pusset opp og utvidet Vestskrenten barnehage ved hjelp av et offentlig subsidiert husbanklån. De har også fått momskompensasjon, som betyr at de har fått tilbake 25 prosent av byggekostnadene fra staten. Før de altså solgte bygget til det svenske eiendomsselskapet SBB.

– Ikke råd til vikarer i perioder

– Hvilket inntrykk har du av den økonomiske situasjonen i din barnehage?

– Det går litt opp og ned. I noen perioder er det ikke noe problem å få inn vikarer, mens andre ganger får vi beskjed om at budsjetter er på rødt, og at vi er i minus. Da får vi ikke vikar i det hele tatt, og må mikse og trikse for å få det til å gå rundt, sier hun.

Jimenez er usikker på hva hun kommer til å gjøre dersom hun og de andre streikende ikke når fram med kravene sine.

– Da må jeg gå en runde med meg selv og tenke på hvor jeg skal jobbe. Jeg skal jo ha pensjon etter hvert, så jeg vil jo ikke velge å jobbe et sted hvor jeg føler at jobben min ikke blir verdsatt med tanke på at jeg skal ha noe å leve av når jeg blir gammel også.

Sundby: – Ikke Læringsverkstedet som er i streik

Fagbladet har tidligere spurt Hans Jacob Sundby hva han vil si til de ansatte i Læringsverkstedet, som nå har fått vite at eierne har flyttet til Sveits og dermed slipper å betale norsk formuesskatt av over to milliarder kroner de har tjent på norske barnehager, samtidig som de streiker for bedre pensjon.

– Vi sparer ikke noe spesielt skatt av å bo her sammenliknet med lønnskostnadene til 5000 ansatte, så det blir en helt useriøs sammenkobling. Det er jo PBL, ikke Læringsverkstedet, som er i streik, sier Sundby til Fagbladet.

– Men du sitter vel i styret til PBL, så du har vel vært med på å ta avgjørelsene som har ført til streiken?

– Jeg sitter i styret i PBL, det er riktig at PBL er i streik. Man har jo allerede en god pensjon i PBL, og så er man enig i protokollen om at man skal ha som mål å følge denne reviderte AFP. Den er jo ennå ikke på plass, men er varslet å komme på plass i 2024. Fagforeningene ønsker å gjøre dette nå, før en revidert ordning er på plass, samtidig som regjeringen har kuttet i pensjonstilskuddet til private barnehager. PBL står på protokollen sin, vi har som mål å se på en reformert AFP når den kommer, mest sannsynlig i 2024, sier Sundby.

Hevder norske tilskudd blir i norske barnehager

Han hevder at flyttingen til Sveits ikke er skattemotivert, men må ses i sammenheng med ekteparets strategi om å ekspandere utenlands.

– Alle de norske tilskuddene går til norske barnehager og er der. Så svaret mitt til de ansatte er at alle tilskudd som norske barnehager får, er i de norske barnehagene, og brukes i de norske barnehagene. Vi har ikke tatt med noen penger fra norske barnehager til utlandet. Og utover det er konflikten mellom PBL og fagforeningene.

– Men dere tar med dere penger fra salget av norske barnehagebygg til utlandet?

– Vi tar ikke med oss noen penger til utlandet, det er vår familie som har flyttet. Vårt holdingselskap er fremdeles norsk og vår virksomhet fortsetter som før. Vi er jo et stort selskap som har virksomhet i ti land og tre verdensdeler. Men alle tilskudd vi får som tilhører Norge, går til Norge. Og barnehagene betaler en helt normal husleie. Så det er ingen penger som forsvinner ut av de norske barnehagene, sier Sundby.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy