JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker for pensjon: Hun mener at studenter vil velge bort private barnehager

– Skremselspropaganda, sier arbeidsgiverne

PÅ STREIKESTAND: Karl Kristian Engstrøm, Silje Furuhaug Sandum og Karina Ellingsen viser hva de mener og møter folk øverst i Nordre gate i Trondheim sentrum.

PÅ STREIKESTAND: Karl Kristian Engstrøm, Silje Furuhaug Sandum og Karina Ellingsen viser hva de mener og møter folk øverst i Nordre gate i Trondheim sentrum.

Bjørn Lønnum Andreassen

– Denne streiken fører antagelig til at flere nye heller velger andre arbeidssteder enn å starte hos de private barnehagene, tror hovedtillitsvalge Silje Furuhaug Sandum.

2022102609423320221026094228

redaksjonen@fagbladet.no

Færre som starter i jobb vil velge private barnehager, tror de streikende og får medhold fra studenter. PBL kaller det hele skremselspropaganda.

– Denne streiken fører antagelig til at flere nye heller velger andre arbeidssteder enn å starte hos de private barnehagene.

Det sier Silje Furuhaug Sandum, som er ansvarlig for opplæring hos Fagforbundet i Trondheim, og hovedtillitsvalgt.

– Færre velger private

Sandum jobber mye med private barnehager, og mener streiken vil få flere konsekvenser.

– Som kjent har rekrutteringen til utdanningene og til jobbene i barnehager generelt gått ned. Mindre pensjon vil ikke hjelpe på rekrutteringen. Vi tror også at de som utdanner seg nå, blir mindre motiverte til å jobbe i barnehage i 30-40 år, sier hun.

Sandum står på streikepost øverst i Nordre gate i Trondheim. De som står der denne streikedagen, jobber for flere av de åtte barnehagene eid av Trondheim Asylselskap.

Selskapet har rundt 150 ansatte, hvorav rundt 50 er medlemmer i Fagforbundet. Asylselskapet startet med barnehager alt på 1820-tallet, og er blant landets eldste.

Her marsjerer 400 streikende barnehagearbeidere mot arbeidsgivernes kontorer

Økt organisering

Fagforbundet står sammen med Utdanningsforbundet og Delta også i Trondheim. Sandum tror felles sak i streiken tross alt gir bra ringvirkninger. Både Fagforbundet og Utdanningsforbundet har opplevd stor tilstrømning av nye medlemmer etter at streiken startet.

– Vi tror streiken øker bevisstheten om organisering. Når tre forbund er ute i streiken, kan det få flere nye til å bli medlemmer, tror hun.

De som står på stand, deler ut løpesedler og høster god støtte fra folk på gata. Argumentene er flere. 

– Vi trenger tid til barna og mindre stress med arbeidspress, slik at sykefraværet går ned. Vi vil bli verdsatt og ikke ha det som nå: Flere går ned i stilling fordi de ikke makter å stå i hel stilling grunnet arbeidspresset, sier Sandum.

Bakgrunn: Dette streiker de for

Studenter enige

Mellom barnehagelærernes utdanningssted Dronning Mauds Minne Høgskole og Dronning Mauds Minne barnehage i Trondheim står en annen gruppe streikevakt. De promoterer saken for studentene samtidig.

Ronja Halvorsen studerer på andre året og skal bli lærer i barnehage. Hun er ikke i tvil om jobbvalget som kommer om få år.

– Ja, jeg vil tenke meg om to ganger før jeg velger hvor jeg skal jobbe. Jeg går ikke inn hos en privat barnehage hvis de fortsatt er dårligere på pensjon når jeg er ferdig utdannet, sier hun.

IKKE LIKE ATTRAKTIVT: Det er lite aktuelt å velge private barnehager, mener studentene (f.v) Ronja Halvorsen og Annette Bjerkset, med Susann Sulebakk Einmo og Hanne Støre. (Bak f.v.) Victoria Sørøy Knudsen, Anna Walas, Harriet Gjertesen, Benedicte Kjørslevik Slatlem og Guro Gjershaug.

IKKE LIKE ATTRAKTIVT: Det er lite aktuelt å velge private barnehager, mener studentene (f.v) Ronja Halvorsen og Annette Bjerkset, med Susann Sulebakk Einmo og Hanne Støre. (Bak f.v.) Victoria Sørøy Knudsen, Anna Walas, Harriet Gjertesen, Benedicte Kjørslevik Slatlem og Guro Gjershaug.

Bjørn Lønnum Andreassenn

Medstudent Annette Bjerkset er rimelig enig.

– Jeg tror det er mindre sannsynlig at vi velger private barnehager når pensjonen er dårligere – hvorfor skulle vi det? Det er heller kanskje ikke så bra at barn senere i livet får høre at de private barnehagene de gikk på er «dårligere» for de som jobber der.

– Foreldrene sier de heier på oss

Langvarig

På standen står tillitsvalgt i Fagforbundet Hanne Støre. Hun snakker med studentene og forteller at streikende er motiverte til å streike lenge.

– Men det er dumt at vi må streike. Både lønn og dårlig pensjon trekker ned med tanke på rekruttering, mener også Støre.

Sammen med Susann Sulebakk Einmo og resten av streikevaktene slår de fast at de ikke krever så mye.

– Vi vil jo bare ha anstendig pensjon, og ikke mer enn de andre, sier Einmo.

De streikende i Trondheim får også sympati fra foreldrene, ifølge streikevaktene.

– Skremselspropaganda

Marius Iversen er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Private barnehagers landsforbund (PBL). De ser annerledes på saken.

– Det er svært beklagelig hvis skremselspropaganda fra fagforeningene medfører at fremtidige barnehagelærere og fagarbeidere kvier seg for å ta jobb i private barnehager. Fagforeningene må i så fall ta et stort ansvar for at de villeder om pensjonsytelsene for ansatte i private barnehager, sier han.

– Sannheten er at PBLs ordning med tjenestepensjon spesielt er veldig god for yngre arbeidstakere med mange år igjen i yrkeslivet. For yngre ansatte med store deler av yrkeskarrieren foran seg innebærer det at de vil få utbetalt flere titusen kroner mer enn de ville gjort med offentlig tjenestepensjon for ansatte i kommunale barnehager. Men det snakker ikke fagforeningene så mye om, siden det ikke passer like godt inn i deres kampanje i forbindelse med streiken, sier Iversen.

Han fortsetter mot det han kaller strategi og falskt bilde.

– Ellers er det jo en interessant strategi fra Fagforbundet. Først så tvil om pensjonsordningen for ansatte i PBLs medlemsbarnehager ved å gi et sterkt misvisende og falskt bilde av ordningene i sektoren. Og deretter selv antyde at dette vil få konsekvenser for rekrutteringen til private barnehager, sier han.

– Det er ingen holdepunkter for å hevde at private barnehager taper konkurransen om de flinkeste og mest engasjerte arbeidstakerne i sektoren. Tvert imot. Private barnehager scorer hvert eneste år litt bedre enn kommunale barnehager i alle nasjonale undersøkelser blant foreldre, noe som selvsagt ikke hadde vært mulig uten dedikerte og dyktige ansatte som hver dag strekker seg langt for å gi barn og foreldre et best mulig tilbud.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy