JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Maktkampen i KS

Styreleder i Samfunnsbedriftene: – Vi var åpne for Ap-mann som ny KS-leder

Ap svarer: – Dette er ikke sant, og det er sjokkerende

KUNNE BLITT KS-TOPP? Ifølge Samfunnsbedriftenes styreleder var Ap-politiker Odd Stangeland (bildet) «helt klart en person som kunne samle KS».

KUNNE BLITT KS-TOPP? Ifølge Samfunnsbedriftenes styreleder var Ap-politiker Odd Stangeland (bildet) «helt klart en person som kunne samle KS».

KS

Ny informasjon fra det omdiskuterte valget av ny KS-leder kommer nå fram. Styreleder i Samfunnsbedriftene Pål Smits hevder at de var åpne for en Ap-topp som ny KS-leder. Samtidig langer han ut mot fagbevegelsen.

2024021614353220240216143532

berit.baumberger@fagbladet.no

– Overfor Aps representanter i valgkomiteen signaliserte jeg at det kunne være en løsning med Odd Stangeland som leder. Men dette var de tydeligvis ikke interesserte i å snakke noe mer om, fordi de hadde inngått en avtale, sier styreleder Pål Smits hos Samfunnsbedriftene til Fagbladet.

I forkant av valget samlet Sp, Ap, MDG og SV seg bak Aud Hove (Sp) som ny KS-leder. Høyresiden sto bak sittende leder, Gunn Marit Helgesen (H). Opprinnelig var også Odd Stangeland (Ap) kandidat til det kanskje viktigste vervet i Kommune-Norge. Helgesen vant som kjent valget.

Aps representanter tilbakeviser at Smits skal ha åpnet for Stangeland som leder. Se hele svaret deres lenger nede.

• LES OGSÅ: Vil ta 15.000 ansatte i kommunale bedrifter ut av viktig avtale

HØY TEMPERATUR: Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og styreleder Pål Smits i Samfunnsbedriftene barket sammen like etter at KS hadde valgt seg sin leder.

HØY TEMPERATUR: Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og styreleder Pål Smits i Samfunnsbedriftene barket sammen like etter at KS hadde valgt seg sin leder.

Berit Baumberger

Møte på kvelden

Smits sier han møtte de to Ap-politikerne i valgkomiteen tirsdag kveld, før middagen, til en «samtale om et mulig alternativ for sammensetning av ledertrioen».

– Vårt primære forslag for å komme til enighet, var å gå for Helgesen på topp, men la Hove bli første nestleder, slik at deres ønske om å løfte fram henne ble hørt. Men da jeg skjønte at dette ikke var aktuelt, ga jeg uttrykk for at vi var åpne for Aps kandidat, sier Smits.

– Hvorfor ville du ha Stangeland og ikke Hove?

– Han har erfaring fra KS’ hovedstyre i fire år, og han har lært veldig mye. Han er etter vår oppfatning helt klart en person som kunne samle KS, sier Smits.

{s1}

IKKE ØNSKET: Samfunnsbedriftene ønsket ikke Aud Hove som KS-leder.

IKKE ØNSKET: Samfunnsbedriftene ønsket ikke Aud Hove som KS-leder.

Berit Baumberger

• LES OGSÅ: Sittende leder av KS er gjenvalgt for fire nye år – SV la inn protest

– Sjokkerende

Det var Frode Berge (Ap) og Bente Estil (Ap) som møtte Smits tirsdag kveld.

– Oi, oi, oi, nå har jeg vært politisk aktiv i 40 år, og jeg har aldri vært med på noe slikt. Dette er ikke sant, og det er sjokkerende, sier Berge, som en første reaksjon.

Han forteller sin versjon av møtet:

– Vi ble invitert til et møte i hui og hast, og han presenterte forslaget med Helgesen på topp og Hove som første nestleder. Vi orienterte vår egen delegasjon og de partiene vi hadde avtale med, og kom raskt til at dette ikke var aktuelt. Det ringte jeg han og sa. Punktum. Det var aldri diskusjon om Stangeland som mulig leder. Så dette er egentlig ganske rystende, sier Berge.

{f1}

– Misforsto ikke

Han kaller Smits uttalelser «grovt uetterrettelige».

– For Samfunnsbedriftenes del håper jeg de opptrer mer etterrettelig enn dette, sier Berge.

Han avviser at han kan ha misforstått noe.

– Ville det vært aktuelt med Stangeland på topp?

– Vi hadde allerede inngått en avtale, og det var aldri noen aktuell problemstilling. Punktum, sier Ap-toppen.

Bente Estil sier til Fagbladet:

– Min opplevelse var at de sto på Helgesen som KS-leder, men at de kunne gå med på Hove som nummer to for å bygge henne opp. Pål Smits sa også at Stangeland var «en god kandidat», det har jeg skrevet i notatene mine fra møtet, men vi oppfattet ikke dette som et tilbud om å se han som lederkandidat, men som en del av en ledertrio, sier Estil. 

FAVORITT: Gunn Marit Helgesen var Samfunnsbedriftens favoritt. Men nå hevder styreleder at de også var åpne for en Ap-mann på toppen av KS.

FAVORITT: Gunn Marit Helgesen var Samfunnsbedriftens favoritt. Men nå hevder styreleder at de også var åpne for en Ap-mann på toppen av KS.

Berit Baumberger

– Veldig selvsikre

Fagbladet spør Smits hvor tydelig han mener han var på å fremme Stangeland som forslag:

– Jeg signaliserte at han kunne være en aktuell kandidat, men det virket ikke som om de var interessert i dette, sier Smits.

Han sier han ble oppringt av Ap senere på kvelden – og at de da avslo tilbudet om Hove som første nestleder. Det som Smits mener var en invitasjon til å fremme Stangeland, ble ikke kommentert.

– Jeg synes det er synd at det endte opp slik. Den delen av valgkomiteen de tilhørte, virket veldig selvsikre på at vi ikke kom til å bruke våre stemmer på å avgjøre valget. Hvis de ikke hadde vært så selvsikre, kunne vi ha klart å samle oss om en kandidat, for eksempel Stangeland, sier Smits.

Han vil ikke kommentere Berges uttalelser, ut over å skrive i en sms: «Da er vi uenige.»

Langer ut mot fagbevegelsen

I god tid før valget av KS-leder begynte ryktene å gå om et internt notat som Smits hadde skrevet, som Fagbladet allerede har omtalt.

– Det er tydelig at noen sitter på bakrommet og er med på å påvirke, sier Smits.

– Det er et ømtålig tema, dette. Vi ble oppringt fra en arbeidstakerorganisasjon som la press på oss. Noen i valgkomiteen må derfor ha vært i kontakt og orientert om vårt innspill til valgkomiteen. Dette synes ikke vi noe særlig om i en arbeidsgiverorganisasjon. Press på denne måten er et virkemiddel vi ikke synes de skal bruke, sier Smits, som ikke vil navngi arbeidstakerorganisasjonen.

Han beskriver to veldig steile fronter i valgkomiteen, som kun besto av politikere.

– Derfor brukte vi mye tid på å få fram et best mulig grunnlag for en felles innstilling, sier Smits.

Det er i den sammenheng han sier at han skal ha åpnet opp for å støtte Aps kandidat.

KOMMENTERER IKKE: Mette Nord kommenterer ikke på Smits uttalelser om press fra fagbevegelsen, men hun merker seg diskusjonene rundt at Samfunnsbedriftene vil ut av hovedavtalen.

KOMMENTERER IKKE: Mette Nord kommenterer ikke på Smits uttalelser om press fra fagbevegelsen, men hun merker seg diskusjonene rundt at Samfunnsbedriftene vil ut av hovedavtalen.

Werner Juvik

Ønsker trygge avtaler

Samfunnsbedriftene har avtale med et titalls arbeidstakerorganisasjoner. Den største av dem er Fagforbundet. De har fått muligheten til å kommentere både Smits' uttalelser om fagbevegelsen og maktkampen på KS-landsmøtet, men velger å svare generelt rundt det at Samfunnsbedriftene ønsker seg ut av hovedavtalen til KS:

– Vi merker oss diskusjonene rundt hovedavtalen, men dette er en del av partsarbeidet og må tas i en forhandling. Fagforbundets utgangspunkt er at vi ønsker trygge og forutsigbare hovedavtaler som ivaretar våre medlemmer i hele området på en best mulig måte, skriver Mette Nord, leder av Fagforbundet, i en e-post. 

Hun skriver også:

– Gratulerer til Gunn Marit med fire nye år som leder av KS, en av Norges viktigste organisasjoner. Vi i Fagforbundet ser fram til et fortsatt godt samarbeid med henne og laget hun ble valgt sammen med.

Fagbladet har ikke lyktes med å få en kommentar fra Odd Stangeland fredag.

Hva er KS og hva er Samfunnsbedriftene?

• KS er kommunesektorens interesseorganisasjon og landets største offentlige arbeidsgiverorganisasjon.

• Alle kommuner og fylkeskommuner er medlemmer.

• Samfunnsbedriftene var en del av KS, men ble en selvstendig organisasjon i 2014 som samarbeider med KS og er underlagt Hovedtariffavtalen til KS.

• Det er den største arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen for kommunale selskaper, med rundt 600 medlemmer i bransjer som avfall, brann og redning, vann og avløp, økonomi og næring, IKT, helse og omsorg, samferdsel og eiendom, natur og park, kultur og museum og idrett.

Hvis de ikke hadde vært så selvsikre, kunne vi ha klart å samle oss om en kandidat

Pål Smits 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy