Maktkamp i KS
Vil ta 15.000 ansatte i kommunale bedrifter ut av viktig avtale
HØY TEMPERATUR: Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og styreleder Pål Smits i Samfunnsbedriftene barket sammen like etter at KS hadde valgt seg sin leder.
Berit Baumberger
Samfunnsbedriftene sikret gjenvalg av høyresidens lederkandidat til KS. I et internt notat kobles valget til ønsket om å forlate KS' hovedavtale, til fordel for en ny avtale med «mer konkurransedyktige vilkår». Beskyldningene hagler etter KS’ landsting.
berit.baumbegrer@fagbladet.no
Rundt 15.000 ansatte i Norge jobber i 600 kommunale selskaper, som er organisert i arbeidstakerorganisasjonen Samfunnsbedriftene. Det gjelder for eksempel mange ansatte innenfor brann og redning, avfall, helse og omsorg og kultur.
Ansatte i disse bedriftene har til nå vært underlagt Hovedavtalen til KS. Men nå kommer det fram:
«Vi har tydelig signalisert at vi i fremtiden ikke ønsker det,» skrev styrelederen i Samfunnsbedriftene i et internt notat.
• LES OGSÅ: Sittende leder av KS er gjenvalgt for fire nye år – SV la inn protest
{f1}
Satte sinnene i kok
Notatet skrevet av styreleder Pål Smits ble sendt til valgkomiteen i forkant av det opprivende valget på ny KS-ledelse onsdag. Notatet begynte å sirkulere, og dermed kom reaksjonene – særlig fra venstresida i norsk politikk og fagbevegelsen.
I notatet heter det at Samfunnsbedriftene ønsker «en ledelse av KS sitt hovedstyre som kan bidra til en god prosess der vi kan oppnå dette», altså å komme seg ut av hovedavtalen.
– Jeg reagerer sterkt på hvordan de har oppført seg, både uryddig og kritikkverdig, sier Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).
Hun fremmet en protest like etter valget onsdag.
Valget endte altså med at sittende KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) blir værende i lederstolen, mens venstresidens motkandidat Aud Hove (Sp) tapte personvalget.
NY TRIO: KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) blir værende i lederstolen, mens venstresidens motkandidat Aud Hove (Sp) blir andre nestleder. Odd Stangeland (Ap) ble første nestleder.
Berit Baumberger
– Egen avtale vil styrke KS
Styreleder Pål Smits mener det interne notatet ikke burde overraske:
– Det har i lang tid vært kjent at vi ønsker dette, og det var heller ikke avgjørende for at vi endte opp med å stemme for Helgesen. Vi ønsker et veldig tett samarbeid med KS, og vi mener en egen hovedavtale til oss vil gjøre KS til en sterkere organisasjon, sier Smits til Fagbladet.
– Det er allerede etablert egne tariffavtaler med blant annet lønn, og de største virksomhetene hos oss følger disse, og ikke KS sin tariff. Erfaringene så langt viser at det er liten forskjell i våre «egne» tariffavtaler, og de avtalene KS har, sier Smits.
Samfunnsbedriftene har – sammen med politikerne – stemmerett rundt hvem som skal lede KS. Politikerne delte seg ganske på midten onsdag: 119 politikere fra venstresiden stemte for Aud Hove (Sp), mens 112 politikere for Helgesen (H). 16 fra Samfunnsbedriftene stemte for Helgesen, mens 4 fra Samfunnsbedriftene stemte blankt.
{s1}
• LES BAKGRUNN: Politisk maktkamp i Kommune-Norge kan bli avgjort av upolitiske delegater: – Sånn blir det, dessverre
– Mer konkurransedyktig
– Hvorfor vil dere ut av hovedavtalen?
– Vi ønsker oss vår egen hovedavtale med mer konkurransedyktige vilkår, og vi tror det vil gjøre at vi får inn flere medlemmer. Mange kommunale bedrifter er organisert utenfor KS i dag fordi man ikke har konkurransedyktige vilkår i det avtaleverket vi har nå, sier Smits.
Eksempelvis hører mange kommunalt eide kinoer og kulturhus inn under Virke.
– Ønsker en del av deres nåværende medlemsbedrifter seg over på andre tariffområder, som Virke og NHO?
– Vi ønsker i alle fall å kunne samle flest mulig av de som er kommunalt eide, inn i vår organisasjon. For eksempel blant arbeidsinkluderingsbedrifter velger en del bort KS. Det vil vi forhindre, vi vil ha dem inn i KS-familien. Men vi trenger et tilbud som er attraktivt også for de bedriftene, sier han.
– Så en avtale med lavere lønn og dårligere vilkår?
– Nei, absolutt ikke, men en del kommunale bedrifter ser at KS ikke nødvendigvis er det beste for dem. Da må vi være konkurransedyktige for å favne bredt, sier Smits.
ØNSKER REAKSJON: SV-politiker Sunniva Holmås Eidsvoll mener onsdagens bruduljer må få konsekvenser.
Sidsel Valum
«Intervjuet» kandidatene
Han bekrefter at det å gå ut av hovedavtalen var tema da Samfunnsbedriftene «intervjuet» begge kandidatene til KS-ledervervet i forkant av valget.
– Ingen av dem har lovet noe. Helgesen kjenner Samfunnsbedriftene veldig godt, og hun ser betydning vi har for at KS skal nå sine mål. Hun er veldig samlende, sier Smits.
Han vil ha fram at spørsmålet om hovedavtale ikke var avgjørende for at de ønsket Helgesen. Det stiller SVs Holmås Eidsvoll spørsmål ved:
– Når de bruker et helt avsnitt i notatet på dette, er det et tydelig signal på at det har spilt inn i valget de har gjort. De skriver også at de planlegger å stemme i blokk, så det er tydelig at de har visst at de kom til å avgjøre dette valget, sier SV-politikeren.
– Så mener jeg også at det er et stort problem og tap for KS hvis de går ut av hovedavtalen, sier hun.
REAGERER: – Jeg har stått i politikken i 20 år, men jeg har sjelden sett noe slikt, sier May-Tove Grytnes.
KomOpp
Stemmekveg?
May-Tove Grytnes var en av fire delegatene til Samfunnsbedriftene som stemte blankt. Hun representerer Opplæringskontoret i Troms, en stor medlemsorganisasjon som driver med lærlinger. Hun er også Ap-politiker.
– Det at vi vil ut av hovedavtalen, var helt nytt for meg. Det kom som en stor overraskelse. Jeg aner ikke hva konsekvensen blir, alle våre lærlinger er jo på kommunal tariff. Jeg forventer å få mer informasjon, sier Grytnes.
Hun og de andre ble altså først bundet til å stemme i blokk – og valget skulle være Helgesen. Helt på tampen åpnet imidlertid styreleder opp for at de kunne stemme blankt.
– Jeg går ikke med på å være stemmekveg. Jeg synes det var en dårlig prosess, sier Grytnes.
– Vi skal være en partipolitisk uavhengig organisasjon. Vi var fire som stemte blankt, men i begynnelsen var vi flere enn det som protesterte. Flere valgte likevel å følge styret, så vi ikke skulle fremstå helt splitta, sier Grytnes.
Hun hevder Ap ikke la noe press på henne for å stemme i tråd med deres ønsker.
• LES OGSÅ: Nå blir mange kommuner til «konsern». Det styrker dine rettigheter
Smits kommenterer på kritikken fra Grytnes:
– Helt tilbake til 2013, da Samfunnsbedriftene het KS Bedrift, har det vært ytret ønske om en egen hovedavtale. Så dette er kjent. Men selvsagt må vi ha en god intern prosess, sier Smits.
– Det hagler mange beskyldninger om at dere har blitt en politisk aktør?
– En del kommer fordi man ikke har full oversikt over prosessen. Vi ville virkelig at valgkomiteen skulle bli enstemmige, sier Smits.
– Hvorfor gikk dere ikke opp på talerstolen og forklarte hvorfor dere ville ha Høyres kandidat?
– Det kunne vi ha gjort det, men vi hadde en lang og vanskelig prosess, og da vi satte oss ned, hadde vi ikke hatt tid til å forberede oss. Det var en fryktelig vanskelig sak, sier Smits.
OPPRØRT: – Dette er en demokratisk krise for organisasjonen, sier Ståle Grøtte (Ap).
Berit Baumberger
– Demokratisk krise
Tidligere ordfører i Rælingen og delegat til KS-landstinget Ståle Grøtte (Ap) var tydelig opprørt etter møtet:
– Dette er en demokratisk krise for organisasjonen. Det er veldig alvorlig for tilliten til KS at et folkevalgt flertall overkjøres av Samfunnsbedriftene, sier han.
– Alt er ikke partipolitikk, skal de ikke få ha en mening om hvem som skal lede KS når de er en del av hovedavtalen til KS?
– Det demokratiske aspektet er betydelig viktigere for KS. Det er sant at dette ikke er brudd på vedtekter, men demokratisk sett er dette veldig ille, sier han.
LES OGSÅ: Viktoria (31), Vidar (60) og Tina (42) er alle lavlønte, men ingen av dem får lavlønnstillegg
NB: Etter at Fagbladet publiserte denne saken, tok Aud Hove (Sp) kontakt. Hun husker ikke at hovedavtalen var nevnt i «intervjuet» med henne, men det var et tema at mange kommunale selskaper i dag er medlem i NHO eller Virke. Hun sa seg enig i at det er et mål å jobbe for å få dem til Samfunnsbedriftene. (Lagt inn 15. februar kl. 14)
Presisering: Det er lagt inn presiseringer rundt at det er KS' hovedavtale Samfunnsbedriftene ønsker seg ut av - og at mange av Samfunnsbedriftene allerede i dag følger egne tariffavtaler og ikke KS-tariff. (16. februar kl. 08)
Hva er KS og hva er Samfunnsbedriftene?
• KS er kommunesektorens interesseorganisasjon og landets største offentlige arbeidsgiverorganisasjon.
• Alle kommuner og fylkeskommuner er medlemmer.
• Samfunnsbedriftene var en del av KS, men ble en selvstendig organisasjon i 2014 som samarbeider med KS og er underlagt Hovedtariffavtalen til KS.
• Det er den største arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen for kommunale selskaper, med rundt 600 medlemmer i bransjer som avfall, brann og redning, vann og avløp, økonomi og næring, IKT, helse og omsorg, samferdsel og eiendom, natur og park, kultur og museum og idrett.
Jeg går ikke med på å være stemmekveg
May-Tove Grytnes, delegat for Samfunnsbedriftene og Ap-politiker