SV bryter forhandlingene om ny barnehagelov
BRUDD: Også SV bryter forhandlingene.
Jan-Erik Østlie
Også SV bryter forhandlingene om barnehageforlik i Stortinget. Partiet sier det ikke fikk gjennomslag for sitt krav om flere ansatte. Ap avviser påstanden.
– Det er flere svakheter med det som nå ligger på bordet, men vi trenger folk til å ta vare på barna våre, det er det viktigste, sier utdanningspolitisk talsperson Grete Wold i SV til NTB.
Dagen etter at Fremskrittspartiet gikk ut av forhandlingene i protest mot kutt i pensjonstilskudd til private barnehager, gjør altså SV det samme – men med en helt annen begrunnelse.
– SV har i dag valgt å bryte forhandlingene om en ny barnehagelov. Dessverre har ikke regjeringen kommet oss i møte på å få flere ansatte i barnehagene, og da er det ikke mulig for oss å fortsette, sier Wold.
Arbeiderpartiets Elise Waagen som leder barnehageforhandlingene avviser SVs påstand om at regjeringen ikke ville komme dem i møte på bedre bemanning.
Koster 12 milliarder
– Å endre bemanningsnormen koster 12 milliarder kroner. Det er krevende å gjøre såpass store endringer over natten, men vi jobber på for både en sunn økonomi og bedre bemanning i barnehagene. Det er viktig for å sikre barnehager med høy kvalitet, sier Waagen.
Det var før sommeren at forhandlingene om en ny barnehagelov startet opp. Stortinget skal i høst vedta en ny barnehagelov. Målet er å få til et nytt, bredt barnehageforlik – for første gang siden 2003.
KREVENDE: Elise Waagen sier det er krevende arbeid.
Kasper Holgersen
Ved forliket i 2003 var det nettopp Frp og SV som gikk i bresjen sammen for full barnehagedekning ved hjelp av private aktører.
– Målet er å skape et regelverk som står seg over tid, gir barnehager med høy kvalitet og å sørge for at pengene går til barnehager med sunn økonomi og nok ansatte, sier Waagen.
Kritiserer høyresiden
Både bemanning og økonomiske rammebetingelser er sentrale temaer i forhandlingene.
– Regjeringen har kuttet i pensjonstilskuddene til private barnehager. Det har skapt en økonomisk krise, hvor mange barnehager er lagt ned og flere frykter at de må legge ned hvis ikke økonomien styrkes, sa barnehagepolitisk talsperson Himanshu Gulati i Frp til NRK tirsdag.
KRISE: Himanshu Gulati sier pensjonskuttet har skapt en økonomisk krise.
Leif Martin Kirknes
SV beskylder derimot høyresiden for være de private eiernes fremste beskytter i forhandlingene.
– Dessverre har høyresiden hele veien vært mest interessert i å redde profitten til barnehageeierne og ikke villet se den største utfordringen i barnehagene våre i dag, nemlig bemanningen, sier Wold til NTB.
– Feil
Å bryte forhandlingene er feil både av SV og Frp, mener utdanningspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad i KrF
– KrF ønsker også økt bemanning, men nå handler samtalene om finansieringsmodell for private barnehager. Derfor er det også en dramatisk feilslutning av Frp å trekke seg ut. Hvis alle ikke-sosialistiske partier forlot forhandlingene ville resultatet bare være at regjeringen får flertall for en rekke innstramminger og kutt til de private barnehagene, sier han.
– KrF vil forhandle videre med et klart mål om å sikre sunn økonomi og forutsigbarhet for barnehagene, sier han videre.
steinar.schjetne@ntb.no