Norskproduserte våpen
SV og Rødt vil stoppe salget av jagerflydeler til Israel via USA
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Kongsberg Defence & Aerospace i januar i fjor og ble vist rundt av blant andre konsernsjefen i Kongsberg Gruppen Geir Håøy. De produserer deler til F-35-jagerflyene som blant andre Israel bruker.
NTB
Israel har brukt norskutstyrte F-35 jagerfly i bombingen av Gaza helt siden starten av krigen.
yngvil@lomedia.no
FriFagbevegelse har tidligere skrevet om hvordan norske selskaper i over ti år levert deler til F-35 jagerflyene som bygges i USA, og som Israel nå bruker i krigen mot Gaza.
Rødt og SV fremmer nå forslag i Stortinget for å hindre at norske våpenprodusenter selger våpen og annet krigsmateriell til Israel via USA.
– Norge må stoppe våpensalg som styrker Israels evne til å utføre krigsforbrytelser, krever Bjørnar Moxnes, utenrikspolitisk talsperson i Rødt.
10.000 palestinske barn er drept israelske angrep på Gaza på 100 dager, ifølge helsemyndighetene i Gaza.
Bjørnar Moxnes reagerer slik på at Israel bruker sine norskutstyrte F-35-jagerfly i bombingen av Gaza:
– Det må opphøre umiddelbart.
• – Antallet drepte på Gazastripen har passert 24.000
Moxnes mener de norske leveransene til F-35-jagerflyene forteller verden at Norge ikke er prinsipielle forsvarere av krigens folkerett.
Ingrid Fiskaa, utenrikspolitisk talsperson i SV mener «det er helt uakseptabelt at norske våpen og våpenkomponenter blir brukt i den folkerettsstridige krigen til Israel i Gaza».
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Kongsberg Defence & Aerospace i januar i fjor og ble vist rundt av blant andre konsernsjefen i Kongsberg Gruppen Geir Håøy. De produserer deler til F-35-jagerflyene som blant andre Israel bruker.
NTB
Kongsberg Gruppen bidrar til F-35
Hvis det blir flertall i Stortinget for forbudet, vil det ramme den norske våpenindustrien som selger våpenkomponenter eller våpen til USA, som videreselger det til Israel.
Statseide Kongsberg Defence & Aerospace, et av Kongsberg Gruppens selskaper, er ett av ni norske selskaper som leverer deler til F-35-jagerflyene, også til de israelske. Flyene bygges i USA.
Enorme penger er involvert i F-35-samarbeidet som Norge er partner i. Kongsberg Gruppen har milliardkontrakter om sine leveranser til jagerflyene.
FriFagbevegelse har tidligere spurt regjeringa og Kongsberg Gruppen om de mener det er risiko for at Israel bruker de norskutstyrte F-35-flyene til å begå krigsforbrytelser i Gaza. Verken regjeringa eller Kongsberg Gruppen svarer på dette.
• De rikeste har doblet formuene
Norske våpen ender hos okkupantmakten Israel
Norge har i alle år praktisert et forbud mot å selge våpen og krigsmateriell til land i krig eller der det er risiko for krig – inkludert okkupantmakten Israel.
Når eksporten går gjennom våre allierte som USA, mener norske myndigheter at dette er helt greit og ingenting Norge kan gjøre noe med.
Slik ender høyteknologiske deler produsert på fabrikker i Norge, opp i fly som bomber Gaza.
Rødt vil tette det de mener er hull i regelverket for våpeneksport.
– På den ene siden forbyr regjeringa våpeneksport til Israel, men forbeholder seg samtidig retten til å forsyne Israel med komponenter og å selge komplette systemer via USA, påpeker Rødts Bjørnar Moxnes.
SV vil ha garanti
SV mener saken om Israels F-35-jagerfly viser problemet med at Norges største partner i våpenhandelen, USA, har så tett militært samarbeid med Israel.
– SV har lenge foreslått en sluttbrukererklæring som også omfatter USA og andre allierte sine videresalg av våpen. Norge skal ikke levere våpen til land i krig, og da må vi legge press på våre allierte, sier Ingrid Fiskaa i SV til FriFagbevegelse.
En sluttbrukererklæring garanterer at forsvarsmateriell ikke selges videre eller reeksporteres til et annet land.
Redd Barna mener Kongsberg Gruppen har ansvar
Kongsberg Gruppen hevder overfor FriFagbevegelse at selskapet bare følger norske lover og regler i sine leveranser til F-35-samarbeidet, som er bestemt av norske myndigheter.
Redd Barnas folkerettsjurist Mads Harlem fastholder på sin side at Kongsberg Gruppen er forpliktet til å påse at ingen av deres produkter brukes i Gaza, fordi selskapet har den norske stat som hovedeier.
LO vil ha våpenembargo mot Israel
LO er helt uenig med regjeringa og vil ha en «bred våpenembargo» mot Israel.
Nå vil altså SV og Rødt gjøre dette til norsk politikk.
• Både Rødt og SV fremmer nå forslag i Stortinget for å hindre at statseide norske våpenprodusenter selger våpen og annet krigsmateriell til Israel, både direkte og indirekte. Et forbud vil også gjelde norskeide våpenfabrikker i utlandet.
• SV og Rødt vil også at Stortinget ber regjeringa ta initiativ til en internasjonal våpenembargo mot Israel. Det ville hindret både salg av våpen og krigsmateriell til og fra Israel.
Avstemningen skjer 1. februar
Utenrikskomiteen på Stortinget har behandlet forslagene fra både Rødt og SV, og leverer sin innstilling 16. januar. Debatt og avstemming om forslaget er satt opp til 1. februar.
– Vårt forrige Palestina-forslag viste at kan mye endre seg til avstemningen. Da snudde Venstre, og når de tar til orde for sanksjoner nå, legger det i sin tur også press på Høyre, sier Bjørnar Moxnes.
FriFagbevegelse har forsøkt å få svar fra Åsmund Aukrust (Ap), nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, på spørsmål om hvordan han stiller seg til forslagene fra Rødt og SV, og hvordan han reagerer på at Israel bruker norskutstyrte F-35-jagerfly i bombingen av Gaza.
Vi har ikke fått svar på våre henvendelser.
Israel er stevnet for folkemord
7. oktober iverksatte den væpnede grenen av den palestinske organisasjonen Hamas et storstilt angrep mot militære og sivile mål i israelske byer og tettsteder rundt Gaza.
Israels svarte med massiv bombing fra lufta som særlig har rammet kvinner og barn i Gaza.
24.000 palestinere er drept, og tusener ligger under ruinene av bombede bygninger, ifølge tall publisert av FN.
USAs president og andre av Israels sterkeste støttespillere har sådd tvil om tapstallene i Gaza stemmer. Britiske The Lancet, et av verdens største medisinske tidsskrifter, undersøkte disse påstandene. De fant ingen bevis for at de palestinske helsemyndighetene overdriver i tellingen av drepte.
Minst 1000 barn har mistet ett eller begge beina sine i angrepene, ifølge FNs barneorganisasjon Unicef.
De enorme sivile tapene er folkemord, mener Sør-Afrika som har stevnet Israel til den internasjonale domstolen, som er FNs høyeste juridiske organ. Israel sier de kjemper en forsvarskrig.