JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fedrekvote:

SV vil komme ESA i forkjøpet og gi fedre rett til permisjon uavhengig av mors arbeidssituasjon

Freddy André Øvstegård mener det er flaut hvis Norge skal dikteres av ESA.

Freddy André Øvstegård mener det er flaut hvis Norge skal dikteres av ESA.

Martin Guttormsen Slørdal

SV krever uttaksrett for fedrekvoten som vil gjøre det enklere for far å være hjemme med små barn.

2018111610580020230821171436

helge@lomedia.no

– Det er rett og slett flaut at ESA eventuelt skal diktere norsk likestillingspolitikk, sier stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV) til FriFagbevegelse.

Nord ut mot tredelt foreldrepermisjon: – Blir fort et spørsmål om likestilling mer enn familie og omsorg

Efta-domstolen

EØS-tilsynet ESA har tatt Norge til Efta-domstolen for forskjellsbehandling av kvinner og menn.

Bakgrunnen er at far ikke har samme rett til foreldrepenger som mor. Fars rett til foreldrepenger er nemlig knyttet til mors arbeidssituasjon, mens det samme ikke gjelder motsatt vei.

SV ønsker nå å gi både større rett til og større muligheter for far til å ta permisjon med barn hjemme fra de er små. I sitt alternative budsjett for 2019 har partiet satt av 60 millioner kroner for å gi selvstendig uttaksrett for fedrekvoten for barn født fra og med 1. juli 2019. \Det vil ha en helårseffekt for 2019 på 435 millioner kroner. For 2021 er det en helårseffekt på 580 millioner.

Flere jobber skift og turnus: Slik fikser Lene og Morten Andre turnuslivet

Mer lønnsomt

– En selvstendig uttaksrett for fedrekvoten vil gjøre det mer lønnsomt for fedre å være hjemme og en bedre deling av omsorgsbyrden slik at flere kvinner kan komme seg ut i arbeidslivet. Dette er viktig både for fars involvering med barna også når barna blir eldre. En selvstendig uttaksrett for fedrekvoten gjør at mulighetene til far for å være hjemme blir mer reell. Det gjør at mor kan komme tidligere ut i arbeidslivet og at foreldrene deler mer på ansvaret, legger han til.

– Jo større byrder og familieforpliktelser med husarbeid som kvinner har, jo mer slitsomt er det å stå i jobb. Å kombinere familieliv med små barn og full jobb blir slitsomt. For å bryte dette mønsteret må far ta større forpliktelser og tid hjemme. Da blir familiene mer likestilt, mener SV-politikeren.

Mer pappapermisjon har ikke gitt mer likestilling i arbeidslivet, viser rapport

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy