SV-topp fra Hordaland: – Når Frp er største parti, har ikke fagbevegelsen råd til å fortsette som før
INN PÅ TOPP: På Stortinget tar hun over plassen til tidligere partileder Audun Lysbakken. Samfunnsøkonom og firebarnsmor Marthe Hammer har vært en del av faggruppe økonomi i Fagforbundet sentralt.
PRIVAT
SV-topp og Fagforbundet-kvinne Marthe Hammer rykker nesten garantert inn på Stortinget til høsten. Hun mener LO bør bli partipolitisk uavhengig.
berit.baumberger@fagbladet.no
Hun har vært medlem av LO hele yrkeslivet, fra sin første jobb i kassa på Mega Levanger til de siste 20 år i Fagforbundet Helse Bergen.
Nylig vant hun kampvotering mot Fagforbundet-topp Sara Bell om den så å si trygge førsteplassen for SV i Hordaland. I dag er partiet inne med to mandater på målingene.
LOs bånd til Ap
Nå kaster Marthe Hammer seg inn i en debatt som blant andre LO i Trøndelag og hennes partifelle der har dratt opp: Bør LO bli partipolitisk uavhengig?
– Ja! LO bør være partipolitisk uavhengig, men ikke politisk nøytral, sier Hammer, som er gruppeleder for SV i Vestland.
LO i Trøndelag kastet like godt hele «Arbeiderpartiet» ut av sitt forslag til handlingsprogram. Det skjedde etter et mislykket forsøk på å inkludere SV og Rødt i teksten.
– Dette må selvsagt LO selv avgjøre, men som SV-er vil jeg være positiv til at LO åpner opp for hele venstresiden. LO trenger et bredere nedslagsfelt enn det Ap kan gi alene. Når Frp er største parti i Norge, har ikke fagbevegelsen råd til å fortsette det fagligpolitiske samarbeidet som før, sier Hammer.
• Drama i LO Trøndelag: Har tatt Arbeiderpartiet helt ut av handlingsprogrammet
• Les mer: Sju spørsmål og svar om LOs forhold til Arbeiderpartiet
Flere går til høyre
14 prosent av Fagforbundets medlemmer stemte Høyre ved sist valg, viser en ettervalgsundersøkelse. Drøye 12 prosent stemte Frp.
– Vi har en jobb å gjøre i å overbevise velgerne om at det er venstresiden har de gode svarene på de spørsmålene fagbevegelsen er opptatt av, som dyrtid, en mer rettferdig fordeling og kamp mot profitt i velferden, sier Hammer.
Selv om stadig flere LO-medlemmer altså stemmer på høyresiden, mener hun likevel at svaret må være å styrke båndene til venstresiden.
– Skal fagbevegelsen ha gjennomslag, må den samarbeide med politiske partier. Det har LO forstått i 100 år, og det er grunnen til at LO har vært så sterk, sier hun.
Godt samarbeid
Hammer mener selv hun har samarbeidet godt og tett med LO og Fagforbundet i sine år i fylkestinget i Vestland. Blant politiske seire i samarbeid med fagbevegelsen nevner hun å ta renholderne tilbake i fylkeskommunal regi og det å holde private aktører utenfor tannhelse. Kampen om å bevare tjenestepensjonen i KLP tapte de, men de har ikke gitt opp å snu den avgjørelsen.
Hammer har to hjertesaker: Rettferdig fordeling og klima.
– Vi må ta fra de som har aller mest. Den tillitskrisen som vi står i, der tillit til hverandre og til offentlige tjenester har gått ned, skjer fordi ulikhetene har vokst over tid. Vår andre store krise er klima- og naturkrisen. Jeg vil jobbe for en samfunns- og industriutvikling i tråd med verdens tåleevne, sier hun.
• Les også: Krise i Kommune-Norge: – Velferdsstaten kommer til å se annerledes ut