Sykefravær: Slik vil Venstre endre sykelønna
Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn mener tida er inne for å gjøre noe nytt for å få ned sykefraværet.
Kasper Holgersen
Vi må tenke nytt for å få ned sykefraværet, mener Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn. Her er endringene partiet vil ha.
yngvil@lomedia.no
Venstre er det eneste partiet som har vedtatt at de vil kutte i sykelønna – for å få ned sykefraværet.
Men hva er det egentlig Venstre vil gjøre? Og hvorfor?
FriFagbevegelse publiserte nylig en oversikt som viser hvorfor folk er lenge sykemeldt fra jobbene sine.
Mye av det er alvorlige sykdommer og skader, som krever langvarig behandling og rehabilitering.
• Dette mener partiene om sykelønn
Er kutt riktig tiltak?
Vi spør Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn hvordan han reagerer på Navs tall.
– Når du ser årsakene til det langvarige sykefraværet, mener du fortsatt at ulike kutt i sykelønna er riktig tiltak for å få dem som er rammet fortere tilbake i arbeid? Hvorfor?
«Vi har nå hatt samme målsetting i over 20 år om at sykefraværet skal reduseres. Vi har mer eller mindre forsøkt med den samme politikken og de samme virkemidlene i alle årene og har inngått stadig nye IA-avtaler som «denne gang» skal løse problemene. Uten positive resultater. Derfor må vi tenke nytt», svarer Rotevatn i en e-post til FriFagbevegelse.
Les også: NHO satser på at Frp, Høyre og Venstre tar over og kutter i sykelønna, mener Fagforbundet
Noe må gjøres
– Hvorfor skal folk bli friskere fortere av å ha mindre penger?
«Forskning viser at økonomiske insentiver for arbeidstakere og arbeidsgivere er viktige for omfanget av sykefraværet. Da må vi være villige til å vurdere å gjøre endringer.
Det er alvorlig å falle ut av arbeidslivet. Jo lenger du er borte, jo mindre er sjansen for at du kommer tilbake», svarer Sveinung Rotevatn.
Han understreker at arbeidsgiverne er «krystallklare» på at noe må gjøres med sykelønnsordningen.
– De har det vanskelig
Muskel- og skjelettlidelser er den aller største diagnosegruppa blant folk som er lenge sykemeldt.
Nav-forsker Ivar Lima mener enkelte i debatten om sykefraværet framstiller disse som «moderate plager som egentlig ikke trenger å hindre folk i jobbe».
– Hva tenker du om det Nav-forskeren sier?
«De menneskene står i utrolig vanskelige livssituasjoner med eller uten en egenandel på 20 prosent etter seks måneder slik Venstre foreslår», svarer Venstre-nestlederen.
«Å tviholde på dagens ordning, løser ikke de utfordringene», mener han.
• NHO stenger døra for sykelønn i vårens lønnsoppgjør
Bedre av å jobbe litt
Navs oversikt viser at psykiske symptomer og plager står for en relativt stor del av sykefraværet. Dette er den diagnosegruppa som har økt mest de siste månedene, opplyser Nav.
Rotevatn mener jobben er en del av løsningen for folk med slike plager.
Venstre vil ikke kutte i sykelønna til folk som har gradert sykemelding, og som altså er delvis sykemeldt og delvis i arbeid.
Sveinung Rotevatn er enig med Nav-sjefen, som nylig sa:
– Vi vet at det å være noe i jobb når man sliter psykisk nesten alltid er bedre enn å ikke være noe i jobb. Her har både lege, arbeidsgiver og den sykemeldte et ansvar for å finne gode løsninger, sa Nav-direktør Hans Christian Holte.
Dette er Venstre modell:
Hvor lenge vil Venstre at man kan være sykemeldt?
• 12 måneder: For folk som er 100 prosent sykemeldt. (Slik reglene er i dag.)
• 18 måneder: For folk som er delvis sykemeldt, kan den totale perioden utvides til 18 måneder. (Endring)
• 24 måneder: «Dersom man har gode utsikter til å komme tilbake til jobb, kan perioden utvides ytterligere til maksimalt 24 måneder.» (Endring)
Hvor mye vil Venstre at vi skal få i sykepenger?
Venstre gjør et skarpt skille mellom rettighetene til dem som er delvis sykemeldte og delvis i jobb, og de som er 100 sykemeldte og ikke jobber noe.
• 100 prosent av lønna: For alle sykemeldte de første seks månedene vi er syke. (I dag har vi krav på 100 prosent av lønna ett helt år.)
• 80 prosent av lønna: Etter seks måneder blir sykelønna satt ned til 80 prosent av den vanlige lønna. Det skal gjelde for folk som er 100 prosent sykmeldt.
• 100 prosent av lønna: Folk som er delvis sykemeldte, skal fortsatt få 100 prosent av lønna i inntil ett år.
• 66 prosent av lønna: For dem som får forlenget sykemeldingen sin mer enn 12 måneder, skal satsen for sykepengene ned til 66 prosent. (Dette er samme som dagens sats for arbeidsavklaringspenger.)
Hvilke andre ting vil Venstre endre på i sykelønna?
• Venstre vil gjøre det mer attraktivt for arbeidsgiverne å tilrettelegge for at arbeidstakere kommer tilbake på jobb.
• Partiet vil blant annet ha en kortere periode der arbeidsgiverne dekker alle sykepengeutgiftene. De vil redusere denne perioden til sju dager. I dag er den 16 dager.
• Venstre vil gjøre mer for å skjerme småbedrifter der «langvarige sykefravær blant enkeltmedarbeidere kan medføre en svært stor økonomisk belastning».
• Partiet vil også endre lette noe på kravet til å få arbeidsavklaringspenger for de som kommer fra sykepenger. I dag kreves det at arbeidsevnen er redusert med 50 prosent. Venstre vil minske kravet til 40 prosent redusert arbeidsevne.
Kilde: Venstres stortingsgruppe
Les også: Nye Nav-tall – økt sykefravær kan skyldes Covid 19