Etablert i Norge: Sykepleier Violeta Plaza har bodd i Norge siden 2018. Hun mener det meste er bedre her enn i Spania for hennes yrkesgruppe, men at det likevel er mange utfordringer i vente for alle de spanske helsearbeiderne som nå kommer til Norge.
Privat
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
– Skatten er høyere her i Norge, men i mine øyne er ikke det en ulempe.
Sykepleier Violeta Plaza er en av stadig flere spanske bidragsytere i norsk helsevesen. Hun mener det meste i livet er bedre for en sykepleier i Norge sammenlignet med Spania. Til og med det høye skattenivået:
– Lønna er så mye bedre her at skatteforskjellen ikke betyr noe. I Spania må de fleste sykepleiere ha to jobber fordi lønna ikke strekker til. Det er ganske vanlig å jobbe på sykehus om morgenen og sykehjem på kvelden.
• Norge i verdenstoppen på sykepleierdekning
Sykepleier-paradiset
Fra 2018 til 2022 økte antall Helsedirektoratets utstedelser av autorisasjoner til spanske sykepleiere med 154 prosent.
Hittil i år ligger bare Danmark og Sverige foran Spania på statistikken over autorisasjoner gitt til utenlandske helsearbeidere. I april gikk ei spansk nettavis så langt at de erklærte norsk helsevesen for «Edens hage for sykepleiere». • Er jeg dum som et brød som valgte jobben jeg har?
Av 1100 sykepleiere som forlot Spania i fjor, valgte nemlig flere enn hver tredje Norge som nytt arbeidssted.
Den avgjørelsen er ikke uproblematisk for nordmenns feriefavoritt. Mens Norge er på verdenstoppen i sykepleierdekning med 18 sykepleiere per 1000 innbyggere, har Spania bare 6,1.
Fagforeningene til Spanias 325.000 sykepleiere har flere ganger ropt varsku om at den lave grunnbemanningen i spansk helsevesen setter pasientens liv i fare.
• Stor mangel på arbeidskraft: Se hvor mange som mangler i helse og omsorg
Mange gode grunner
Bedre lønn, arbeidsforhold og balanse mellom jobb og familieliv. Det er noen av fordelene firmaene som rekrutterer spanske helsearbeidere til Norge frister med.
Violeta Plaza går god for reklamen, men mener bolig og barnehagetilbud også burde være med på lista over ting som er bedre i Norge:
– Det snakkes mye om høye boligpriser i Norge, men prisene er ikke noe særlig lavere i spanske storbyer. I min hjemby, Madrid, er det boligkrise og veldig vanskelig å komme inn på markedet, særlig for unge folk. Å leie en leilighet koster i hvert fall 800 euro i måneden, minst 70 prosent av lønna går til å bo. Matprisene er egentlig de eneste som er vesentlig lavere i Spania, sier Plaza.
Inntil Plaza flyttet til Norge våren 2018, jobbet hun på et privat sykehjem i Madrid og hadde utbetalt cirka 8000 norske kroner i måneden. Som fast ansatt på et kommunalt sykehjem i Larvik sitter hun igjen med rundt 28.000 kroner i måneden etter skatt.
– Selv i fødselspermisjon har jeg 26.000 utbetalt! sier Plaza som fortsatt er hjemme med sitt første barn, som ble født i oktober i fjor.
– Ei venninne i Spania fikk barn omtrent samtidig. Hun har hatt fire måneder permisjon, mens jeg har vært hjemme i ni måneder med 80 prosent lønn.
{f1}
En annen viktig forskjell mellom livet som sykepleier i Spania og Norge handler om arbeidshverdagen og yrkesutøvelsen.
– På sykehjemmet hvor jeg jobbet i Madrid hadde hver sykepleier ansvar for en avdeling og etasje alene. Det innebar ansvar for 40 pasienter på dagtid. På nattevaktene var jeg eneste sykepleier på hele bygget, som var på fem etasjer.
– Du hadde ansvar for 200 pasienter alene om natta?
– Ja, det stemmer: 200 pasienter. Det var selvfølgelig fullstendig kaos, sier Plaza.
Hun legger til at det slett ikke er uvanlig:
– Offentlige institusjoner og sykehus har nok litt bedre forhold mellom bemanning og pasienter fordi de er underlagt strengere regler, men de er likevel ikke i nærheten av hvordan det er i Norge. Her kan jeg ha morgenvakt sammen med to andre sykepleiere pluss helsefagarbeidere, assistenter og studenter på en avdeling med 24 pasienter. Også her kan nattevakta ha ansvar for hele bygget alene, men da dreier det seg kanskje om 100 pasienter.
• Emil ble født to måneder for tidlig. Siri pleier små nøster på hjemmesykehuset
En kjærlighetshistorie
Plaza kan bare komme på to, kanskje tre, ulemper ved å bytte ut den spanske sykepleiertilværelsen med den norske. De er samtidig ikke til å kimse av:
– Vintrene er lange. Dessuten er det tøft å være innvandrer. Du er langt borte fra familie og venner, og det kan være vanskelig å finne nye venner og finne seg til rette på et nytt sted. Språket er også en utfordring. Jeg vet om spanske sykepleiere som har fått beskjed om at de ikke har gode nok språkkunnskaper til å jobbe som sykepleier, men må jobbe som assistent til de snakker godt nok. Ikke alle er innforstått med at de risikerer å få en annen rolle og tjene mindre enn de ble forespeilet før de kom hit.
Selv mener Plaza å ha startet Norges-tilværelsen med en stor fordel:
– Jeg var utvekslingsstudent i Norge og fikk norsk kjæreste. Den kjærlighetshistorien er årsaken til at jeg kom tilbake og fikk meg jobb. Dermed fikk jeg både ekstra hjelp med språket og hadde en familie som tok meg imot. Det er helt annerledes enn å komme alene som vikar. Jeg har jobbet en sommer for vikarbyrå, og synes det var veldig tøft å være borte fra alle jeg kjente. Kollegaer er ikke like imøtekommende når de vet at du kan forsvinne i løpet av to måneder. Da blir du ikke invitert på lønningspils, for å si det sånn.
– Hvor attraktivt er det å jobbe i norsk helsevesen for spanske sykepleiere?
– De fleste nyutdannede i Spania blir møtt med dårlig jobbtilbud, dårlig lønn og arbeidsforhold som ikke akkurat er de beste. Hvis du er ung og har lyst til å oppleve litt, er det nok mange som tenker at det kan være fint å bo her et par år.
Sykepleier i Spania
For å få autorisasjon som sykepleier i Spania, må du ha en fireårig universitetsutdannelse.
Spania har circa 325 000 sykepleiere. Circa 40 000 av dem jobber på midlertidige og ofte kortvarige kontrakter.
De siste årene har stadig flere valgt å reise utenlands for å jobbe. Fra 2021 til 2022 ble antallet som reiste utenlands doblet, fra 572 til 1100. De to første månedene av 2023 forlot 285 sykepleiere Spania til fordel for arbeid i utlandet. De fleste dro til Norge.
Hovedårsakene er lønn, arbeidsforhold og muligheten for fast jobb. Gjennomsnittslønn for en spansk sykepleier er i 2023 circa 25 000 euro i året. Den varierer fra ei startlønn på circa 13500 euro - circa 45 000 euro etter tjue år i yrket.
Kilde: Consejo general de enfermeria (CGE), Worldsalaries.com
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke