Ny SSB-gjennomgang:
Norge i verdenstoppen på sykepleierdekning
NØKKELROLLE: Til tross for sykepleiermangelen i Norge kommer norsk sykepleierdekning godt ut i internasjonale sammenligninger.
Colourbox
Norge har klart flest sykepleiere per innbygger av landene i OECD-samarbeidet. Gjør vi som mange andre og regner helsefagarbeidere inn i denne statistikken, blir forspranget til andre land oppsiktsvekkende høyt.
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
Mangler vi egentlig sykepleiere i Norge? Et litt pussig spørsmål, kanskje, siden mangelen på sykepleiere spesielt og helsearbeidere generelt er en av vår tids absolutt viktigste utfordringer.
Likevel kan det være på sin plass å hente fram den mye brukte setningen «alt er relativt», og ta en titt på land det kan være interessant å sammenligne seg med.
Epler og pærer?
Organisasjonen OECD, som består av 36 medlemsland, presenterer i rapporten «Health at a glance» (2021) tall som viser at nordmenn er blant de aller best stilte i verden når det gjelder sykepleierdekning. Mens vi har 17,9 sykepleiere per 1000 innbyggere, har for eksempel Sverige 10,9 og Danmark 10,1 per tusen innbyggere.
• Vikarbyråer skor seg godt på bemanningskrisa – innbyggerne betaler dyrt
Sveits var og er det eneste landet som kan skryte av like god sykepleierdekning som oss.
I 2022 hadde sveitsiske og norske innbyggere 18 sykepleiere per innbygger.
https://datawrapper.dwcdn.net/RZmLd/1/
Men det er ikke bare-bare å sammenligne statistikk fra ulike land, blant annet fordi både utdanningssystem, oppgavefordeling og metoder for innsamling av data varierer.
Statistisk sentralbyrå (SSB) har sett nærmere på hva som skjuler seg i tallene de 36 medlemslandene rapporterer inn til OECD i kategorien «praktiserende sykepleiere».
Funnene deres plasserer Norge i en klasse for seg, og tyder på at vi er enda mer privilegerte enn det ser ut til ved første øyekast.
Helsefagarbeidere
Sveits, i tillegg til Island og Finland, som er de to landene som følger tettest på Norge og Sveits når det gjelder sykepleierdekning, inkluderer nemlig såkalte «associate professional nurses» i sine rapporteringer. Betegnelsen favner yrker som tilsvarer norske helsefagarbeidere og utgjør omtrent en tredel av det totale antallet rapporterte sykepleiere for disse landene.
• Refser politikere som vil løse helsekrisen ved å ansette flere folk
I Islands tilfelle var for eksempel 39 prosent av sykepleierne landet rapporterte inn i 2018, helsefagarbeidere, opplyser seniorrådgiver Geir Hjemås i SSB. I OECD-rapporten fra 2022 oppgis det at rundt en tredel av sykepleierstatistikken i Sveits består av medarbeidere med mindre utdanning enn allmennsykepleiere.
Hvis Norge skulle gjort det samme, det vil si rapportert inn helsefagarbeidere i denne kategorien, kunne vi ha skiltet med en dekning på 31,4 sykepleiere per tusen innbyggere. Det er skyhøyt over alle andre land i verden.
For ordens skyld: I norske tall inngår også sykepleiere som jobber i administrasjon eller ledelse og dermed ikke nødvendigvis er i direkte kontakt med pasienter og brukere. Hvis man trekker ut disse vil antall sykepleiere falle fra 18 per 1000 innbyggere til 16 per 1000 innbyggere
• Bemanningskrise? Her fekk dei kø av unge til jobber i eldreomsorga
Sykepleiere som jobber for bemanningsbyråer inngår derimot ikke i statistikken, selv om de utelukkende holder seg «på gulvet» og i direkte kontakt med pasienter og brukere.
– Egentlig ligger vi nok enda mer alene på toppen når det kommer til sykepleierdekning enn det ser ut til i disse figurene, sier Hjemås, som ikke ser bort fra at Norge kan ha verdens beste sykepleierdekning.
– Det er nærliggende å tro, men vi kan jo ikke utelukke at det fins et bitte lite land et eller annet sted som har enda bedre dekning enn oss.