JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsepersonellkommisjonen

Refser politikere som vil løse helsekrisen ved å ansette flere folk

OPPDRAG UTFØRT: Helsepersonellkommisjonens leder Gunnar Bovim (t.v.) overleverer utredningen til statsrådene Ingvild Kjerkol (Ap) og Ola Borten Moe (Sp).

OPPDRAG UTFØRT: Helsepersonellkommisjonens leder Gunnar Bovim (t.v.) overleverer utredningen til statsrådene Ingvild Kjerkol (Ap) og Ola Borten Moe (Sp).

Kathrine Geard

Ingen land har bedre forutsetninger for å løse bemanningskrisen i helsesektoren enn Norge, mener Helsepersonellkommisjonens leder Gunnar Bovim. Men han ber alle «slutte med overbudsretorikk» og «snakke med innestemme» – for han mener det er umulig å unngå at det blir færre ansatte per pasient.

2023020214533720230202145337

kathrine.geard@fagbladet.no

Kommisjonsleder Gunnar Bovim brukte mye tid på å beskrive den demografiske utfordringen som ligger til grunn for de rådene og tiltakene som beskrives i NOU-en «Tid for handling», som i dag ble overlevert til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Han understreket en svært raskt voksende eldre befolkning i kombinasjon med færre i arbeid innebærer et paradigmeskifte, som vi alle må ta inn over oss.

 – Det er ingen vei utenom at det blir færre ansatte per pasient. Det utfordringsbildet må bli en erkjennelse i hele samfunnet, sa Bovim, som la til at det må bli slutt på politisk overbudsretorikk skal vi lykkes.

– Vi må snakke med innestemme og alle må være med å utforme og skape en god helse- og omsorgstjeneste.

Helspersonellkommisjonens leder Gunnar Bovim

Helspersonellkommisjonens leder Gunnar Bovim

Kathrine Geard

Må prioritere vekk

Kommisjonen foreslår en rekke tiltak som blant annet handler om bedre organisering, mer oppgavedeling mellom yrkesgrupper, styrking av kompetanse, mer bruk av teknologi. Det er også helt sentralt på prioritere de viktigste oppgavene og unngå unødvendig behandling.

– Det må bli en del av den faglige identiteten til helsepersonell å gjøre begrensende valg. Men da må vi slutte med overbudsretorikk og stå sammen i denne virkeligheten.

Slik vil Helsepersonellkommisjonen løse bemanningskrisa i helsesektoren

Bovim understreket samtidig at kommisjonen har tro på at helsekrisa lar seg løse.

– Vi er en optimistisk kommisjon. Dette lar seg ordne. Ingen andre land har bedre utgangspunkt enn Norge. Men det lar seg ikke ordne hvis vi ikke gjør endringer. Vi må gjøre endringer.

Kathrine Geard

Kompetente folk der det trengs

 Vil helsepersonell måtte belage seg på en enda travlere hverdag i framtida?

 – Jeg tror vi kan gjøre mye som gjør hverdagen meningsfull, men ikke nødvendigvis travlere. Men da må alle gå sammen. Vi må prioritere det som er viktigst. Vi må organisere oss sånn at ikke lar ressurser gå bort i samhandlingsutfordringer. Vi må sørge for å ha kompetente folk der vi trenger det. Men jeg tror vi kan løse dette uten at vi skal ha den utilstrekkelighetsfølelsen som jeg ser mange har i dag.

Krever mobilisering

 Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener det virkelighetsbildet helsepersonellkommisjonen beskriver krever bred samfunnsmobilisering.

– Vi har visst om de demografiske utfordringene vi nå står i lenge. Det er på tide at vi gjør noe med dem, sånn at vi sikrer bærekraft i tjenestene og gode helsetjenester også for den neste generasjon, sa Kjerkol.

Lesaranes melding til helsepersonellkommisjonen: – Vi har altfor få hender og jobber til vi stuper

Hun la til at utfordringene kommisjonen beskriver er såkalt objektive størrelser – de er der uansett hva du mener om dem.

– Det tror jeg det er lurt at vi som fellesskap tar inn over oss, så vi er i stand til å løse samfunnsutfordringene, sånn som vi har løst dem også tidligere når samfunnet har endret seg.

Fagforbundets leder Mette Nord

Fagforbundets leder Mette Nord

Kathrine Geard

Fornøyd Nord

Fagforbundet-leder Mette Nord er glad for kommisjonens vektleggingen av samarbeid og oppgavedeling, og at det er uutnyttede ressurser i fagarbeidersjiktet.

– Det er veldig bra at det nå er beskrevet godt og dokumentert, og at det foreslås gode tiltak. I tillegg er det at dette med deltid blir helt avgjørende. Vi har en situasjon hvor vi bruker mye folk på innleie. De må bli en del av den faste bemanningen sånn at vi får gode arbeidslag. Da får vi mer kompetanse, tryggere ansatte og bedre tjenester.

Fagforbund-topp: – Fra mitt ståsted er grunnlaget for å si at vi har sykepleiermangel svakt

Nord synes vi har fått situasjonen godt beskrevet i rapporten fra kommisjonen.

– De løsningsforslagene vi har snakket om ganske lenge. har nå kommet inn i kommisjonens arbeid. Det er jeg veldig fornøyd med, sier Nord, som også synes det er bra at kommisjonen ikke vil løse den demografiske utviklingen med importerte arbeidskraft «fra land som i aller høyeste grad trenger arbeidskrafta selv».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy