Sykepleieren vant to rettsrunder. Nå skal Høyesterett behandle saken
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
Sykepleieren slo en lettere psykisk utviklingshemmet beboer, mente lagmannsretten. Nå skal Høyesterett vurdere om kommunen må gi ham en annen jobb eller ikke.
vigdis.alver@fagbladet.no
Bare spørsmålet om omplasseringsplikt, som enkelt fortalt betyr om kommunen må gi ham en annen jobb eller ikke, skal nå behandles av landets øverste domstol.
Det var på en kveldsvakt i juni 2021 at den erfarne sykepleieren havnet i en såkalt skadeavvergende situasjon med en lettere psykisk utviklingshemmet bruker i en omsorgsbolig.
Dette var i forbindelse med en utagering fra brukeren under en matservering.
Sykepleieren selv har hele tiden hevdet at han ikke slo, men at han brukte hånda til å skyve hodet til beboeren til side. Og gjorde det litt for raskt.
En kollega av sykepleieren, en helsefagarbeider som var sammen med ham på kveldsvakta, endret forklaring etter avviksmeldingen de to skrev sammen. I den nye forklaringen hevdet kollegaen at sykepleieren hadde slått beboeren.
• Retten mener sykepleieren slo beboer. Likevel får han jobben tilbake
Vant to ganger, anket igjen
Først fikk sykepleieren avskjed av Tana kommune etter hendelsen på kveldsvakta. Så vant han jobben tilbake Tingretten. Kommunen anket, og sykepleieren vant jobben tilbake også i Hålogaland lagmannsrett.
Det sentrale spørsmålet for avskjeden fra kommunen og i to påfølgende rettssaker har vært om sykepleieren hadde slått den lettere psykisk utviklingshemmede beboeren eller ikke i denne situasjonen.
Tana kommune anket også saken fra lagmannsretten videre til Høyesterett, og nå har ankeutvalget altså besluttet at spørsmålet om omplasseringsplikt skal behandles der. Det betyr at lagmannsrettens bevisvurdering om at brukeren, som er psykisk utviklingshemmet, fikk et slag på kinnet av sykepleieren må legges til grunn i saken.
• Mener sykepleier slo beboer. Nå ankes saken til Høyesterett
LO-advokat Eirik Pleym-Johansen har saken for sykepleieren, som er medlem av Fagforbundet. Pleym-Johansen melder til Fagbladet at han tar til etterretning at Høyesterett har henvist spørsmålet om omplasseringsplikten ved avskjed til behandling.
FOR SYKEPLEIEREN: LO-advokat Eirik Pleym-Johansen har saken for sykepleieren, som er medlem av Fagforbundet.
LO
Stillingsvern og plikt
KS-advokat Frode Lauareid har saken for arbeidsgiversiden, Tana kommune. Han sier at kommunen er glad for at ankeutvalget har fremmet anken.
– Høyesterett skal nå vurdere om lagmannsretten har vektet interessene i saken på korrekt vis, sier Lauareid.
– På den ene siden står stillingsvernet – på den andre siden står plikten kommunen har til å sikre psykisk utviklingshemmede et forsvarlig og tillitsfullt tjenestetilbud, påpeker advokaten.
FOR KOMMUNEN: KS-advokat Frode Lauareid fører saken for kommunen.
KS
På LO-advokatenes Facebook-side står det om Høyesteretts avgjørelse:
«Når det gjelder plikten til omplassering i slike situasjoner uttalte lagmannsretten bl.a:
«Kommunen har ikke undersøkt om det var andre udekkede behov for arbeidskraft som (…) kunne fått ansvaret for. Når kommunen ikke har gått inn på disse vurderingene, er det i ettertid vanskelig å ta stilling til hva som ville blitt konklusjonen om kommunen hadde foretatt en bredere vurdering. Det foreligger derfor en konkret mangel ved avgjørelsesgrunnlaget som alene tilsier at avskjeden ikke er rettmessig»».
Sykepleieren jobber i dag et annet sted enn i omsorgsboligen.
Foreløpig er det ikke bestemt når Høyesterett behandler saken.