JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tapte nesten én million på at skjønnhetssalong ikke tegnet gruppelivsforsikring

Fikk delvis medhold i tingretten

Colourbox.com

Moren døde bare 45 år gammel. Skjønnhetssalongen hun jobbet i hadde tariffavtale, og avtalens livsforsikring skulle gitt sønnen nesten én million kroner. Med arbeidsgiver hadde ikke tegnet forsikringen.

2020040710051320200407100510

per.flakstad@fagbladet.no

Sønnen, som var under 25 år da moren døde i 2017, saksøkte senere styremedlemmer og daglige ledere i selskapet som drev salongen og krevde erstatning for forsikringssummen han ikke fikk.

Han vant delvis fram i Bergen tingrett da to av de tre saksøkte ble dømt til å betale ham til sammen 500.000 kroner.

Siden beløpet var vesentlig lavere enn kravet, ble begge parter dømt til å betale sine egne saksomkostninger.

Den tredje saksøkte ble frikjent for erstatningskrav, og sønnen må dekke hans saksomkostninger med 100.000 kroner.

Følg Fagbladet på Facebook

Kunne fått 940.000 kroner

Moren var medlem i Fagforbundet, og i april 2017 inngikk skjønnhetssalongen en tariffavtale med forbundet. Hun døde bare noen måneder etterpå – i august – og det viste seg at arbeidsgiveren ikke hadde oppfylt sin forpliktelse i tariffavtalen om å tegne en gruppelivsforsikring for de ansatte.

Selskapet som drev salongen ble slått konkurs i november samme året.

Forsikringssummen som sønnen ville ha fått utbetalt var 940.000 kroner.

Daglige ledere opptrådte uaktsomt

De to kvinnene som begge ble idømt erstatningsansvar hadde begge fungert som daglige ledere i skjønnhetssalongen. Den ene skrev under tariffavtalen i april 2017 uten å ha lest ordentlig gjennom den. Kvinnen som senere overtok som daglig leder og etter hvert som styreleder godtok en muntlig forsikring om at alt var i skjønneste orden.

Ifølge tingretten har begge opptrådt uaktsomt.

De mente selv at også Fagforbundet hadde et ansvar for å følge opp tariffavtalens bestemmelser, men tingretten påpekte at det er arbeidsgivers ensidige ansvar å tegne en gruppelivsforsikring.

Den tredje saksøkte kom inn som styremedlem i juli 2017. I løpet av sommeren og fram til den ansatte kvinnen døde i august, ble det ikke holdt styremøter. Ifølge tingretten hadde han hatt få muligheter til å sette seg inn i tariffavtalen og forstå at gruppelivsforsikringen ikke var på plass. Han ble derfor frifunnet.

Lavere erstatningssum

Tingretten kom også fram til at en erstatning på nesten én million kroner var uforholdsmessig mye. De to daglige lederne ble dømt til å betale en erstatning på 250.000 kroner som begge er ansvarlige for. I tillegg ble hun som undertegnet avtalen i egenskap av daglig leder dømt til å betale ytterligere 250.000 kroner.

Bli med på Fagbladets fotodugnad: Send oss bilder av din korona-arbeidsdag

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy