Tilkallingsvikaren Safiyo fikk endelig fast jobb etter tre år

FIKK ENDELIG FAST JOBB: Jonas Gahr Støre feirer at helsfagarbeider Ali Safiyo Said har fått fast jobb etter lang tid som tilkallingsvikar.

FIKK ENDELIG FAST JOBB: Jonas Gahr Støre feirer at helsfagarbeider Ali Safiyo Said har fått fast jobb etter lang tid som tilkallingsvikar.

Tri Nguyen Dinh

I tre år har helsefagarbeideren Ali Safiyo Said vært tilkallingsvikar hos Langerud sykehjem. Endelig fikk hun fast jobb. Det måtte feires.

2017090217193820170904132122

tri@lomedia.no

– Jeg er utrolig glad for at jeg endelig har fast jobb. Det er viktig for min trygghet, økonomi og stabilitet at jeg vet når jeg skal jobbe og hvor mye jeg tjener, sier Ali Safiyo Said.

Etter endt utdannelse som helsefagarbeider har Said jobbet som tilkallingsvikar og i kortere engasjementer. Enkelte perioder hadde hun ingen oppdrag, mens i andre perioder fikk hun jobbe på sykehjemmet. Det var Fagforbundet, hvor hun er medlem, som hjalp henne å få fast jobb.

– De krevde det og gikk i forhandlinger med institusjonen. Heldigvis klarte de å hjelpe meg. Jeg er glad jeg er fagorganisert og hadde fagforeningen i ryggen, sier Said mens hun kutter opp en bløtkakebit.

• Følg oss på Facebook

Få nyhetsbrevet vårt

MOT UFRIVILLIG DELTID: Mette Nord og Fagforbundet mener et regjeringsskifte er beste for flere faste og fulle ansettelser.

MOT UFRIVILLIG DELTID: Mette Nord og Fagforbundet mener et regjeringsskifte er beste for flere faste og fulle ansettelser.

Tri Nguyen Dinh

Lettere med Jonas

Fagforbundet har tatt initiativ til feiringen av Saids ansettelse. De har også bedt statsministerkandidat Jonas Gahr Støre til bløtkakespising. Med ham i posisjon etter valget håper Fagforbundets leder, Mette Nord, at det vil bli lettere å få flere faste stillinger.

• Lest denne sterke saken? Åge (76) hadde levende spyfluelarver i såret da han døde

– Arbeidslivspolitikken i dag har hjemmel i lovverket som gir mulighet for mer midlertid ansettelser. En ny regjering med en bedre faglig/politisk samarbeid kan reversere dette, sier Nord til Frifagbevegelse.

Hun ønsker sterkt et regjeringsskifte, fordi den politikken som blir ført i dag vil videreføre midlertidigheten, mener Nord.

– De kravene vi stiller til den sittende regjeringen om faste ansettelser og mindre bruk av deltid, blir avfeid. Eksempelvis har vi utredninger forkant av lovendringer, disse blir ikke tatt hensyn til. Regjeringen har systematisk latt være å ta med seg arbeidslivets parter, og vi føler at fagbevegelsen ikke blir hørt.

Fagforbundets leder tror en Arbeiderparti-basert regjering i større grad vil lytte til råd fra fagbevegelsen og ta hensyn til forskningsrapporter.

– Det virker som dagens regjering har en ideologi man ønsker føre, mer enn å basere seg på fakta og gjøre det beste for arbeiderne, er kraftsalven Nord retter mot dagens regjering.

Den beskrivelsen vil ikke arbeidsminister Anniken Hauglie (H) være med på.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i påstanden. Regjeringen er svært opptatt av å lytte til partene i arbeidslivet, og har derfor jevnlig møter med både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Nå ser vi at ledigheten faller, varsler om antall permitteringer går ned, veksten i økonomien øker, flere jobber heltid og det har ikke blitt et frislipp av midlertidige ansettelser. Undersøkelser viser at 9 av 10 arbeidstakere trives på jobb. Alt dette håper jeg Mette Nord og Fagforbundet også gleder seg over, sier Hauglie.

Frp vil splitte opp Posten og selge Bring

JOVIALT: Jonas Gahr Støre fikk tilbud om en sykkeltur med en av beboerne.

JOVIALT: Jonas Gahr Støre fikk tilbud om en sykkeltur med en av beboerne.

Tri Nguyen Dinh

Ny arbeidsmiljølov

På Langerud sykehjem viker ikke Jonas Gahr Støre unna litt ekstra sukker og karbohydrater.

– Dette er strålende. Vi feirer Safiyo Saids faste ansettelse, men også prinsippet om heltidsstillinger, sier Støre.

I disse valgkamptider lover Arbeiderpartiets statsministerkandidat en klar forandring for arbeidere hvis han vinner valget.

– Vi vil fra dag en ta tak i arbeidsmiljøloven og avskaffe uverdige deltidsstillinger. Jeg mener nulltimerskontrakter er en uting som må bort. Vi ser i dag at innleie av arbeidskraft blir misbrukt som en normal i arbeidslivet. Vi vil oppheve den generelle adgangen til midlertidig ansettelser.

Vil fagorganisere arbeidere

Støre holder fram det fagligpolitiske samarbeidet som selve nøkkelen til et tryggere arbeidsliv. Derfor vil han også ha mer fagorganisering.

– Vi skal gjøre et krafttak for å få fagorganiseringen opp. Fordi de organiserte arbeidsplassene, hvor det blir inngått partsamarbeid, er tryggere arbeidsplasser som gir tryggere jobber. Vi ønsker å øke skattefradraget for fagforeningskontingenten for at flere vil organisere seg. Vi vil styrke arbeidsmiljøloven sammen med partene, sier Støre.

• Les også: Først ble svindlerne jaget ut av byggebransjen. Nå dukker de samme folka opp i barnevern og ungdomsarbeid

95 ÅR: Under besøket fikk Jonas Gahr Støre også hilse på Arne Hatlem, som hadde bursdag, og de andre beboerne. Hatlem er tidligere industriarbeider og fagorganisert.

95 ÅR: Under besøket fikk Jonas Gahr Støre også hilse på Arne Hatlem, som hadde bursdag, og de andre beboerne. Hatlem er tidligere industriarbeider og fagorganisert.

Tri Nguyen Dinh

Statsråden mener endringene i arbeidsmiljøloven virker

Arbeidsminister Anniken Hauglie ser ikke poenget med å reversere endringene hennes regjering har gjort med arbeidsmiljøloven.

– Hvorfor reversere noe som virker? Regjeringen endret arbeidsmiljøloven for å gi flere muligheten til å komme i jobb. Etter at Norge ble rammet av det verste oljeprisfallet på 30 år, peker alle piler nå rette veien. Ledigheten synker, flere kommer seg i jobb og veksten i norsk økonomi tar seg opp, påpeker Hauglie.

Hun viser til Nav-tallene denne uken som viser fall i ledigheten på 1400 i august.

– Det er niende måned på rad at ledigheten faller. Den nye arbeidsmiljøloven gir mer fleksibilitet til både arbeidstakere og arbeidsgivere. For mange er midlertidige stillinger et springbrett inn i arbeidslivet. Tidligere tall fra AKU viser at halvparten av de midlertidig ansatte oppnår fast ansettelse etter ett år, og 60 prosent etter 21 måneder. 30 prosent kommer fra arbeidsledighet, eller har vært ledig på et tidspunkt, sier Hauglie.

Karina er helt utslitt etter 16 år som hjelpepleier

Hauglie: – Regjeringens politikk er en politikk for mer heltid

Arbeidsministeren er ikke enig i at politikken dagens regjering fører vil videreføre midlertidigheten i arbeidslivet.

– For Høyre/FrP-regjeringen er faste ansettelser hovedregelen. En rapport fra Fafo viser at det har vært en minimal økning på 0,5 prosentpoeng i andelen midlertidig ansatte etter lovendringen. Det viser at Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet tar feil når de svartmaler konsekvensene av regjeringens politikk for midlertidige ansettelser. Regjeringen har, gjennom en ny lov om statens ansatte (tidligere Tjenestemannsloven), strammet inn på statens mulighet til bruk av midlertidige stillinger. Dette går jeg ut i fra at Mette Nord er glad for.

Påstanden om at kravene fra fagbevegelsen om faste ansettelser og mindre bruk av deltid ikke blir hørt av regjeringen, blir også avfeid av arbeidsministeren.

– Det stemmer ikke. Regjeringens politikk er en politikk for mer heltid, og mindre uønsket deltid. For kort tid siden la jeg derfor frem forslag om å endre arbeidsmiljøloven, slik at deltidsansatte gis fortrinnsrett til å få utvidet sin stilling, fremfor at arbeidsgiver gjør en nyansettelse. Unio mente det var en veldig god nyhet. Fra 2013 til 2016 var det en økning i gruppen av kvinner som jobber heltid på tre prosent. Det betyr at 49000 flere kvinner nå jobber heltid, sammenlignet med da H/FrP overtok. Ifølge SSB er det blitt 34 000 flere sysselsatte på heltid fra 2. kvartal 2016, til samme kvartal i år. Samtidig er det blitt 27 000 færre sysselsatte på kort deltid, det vil si under 20 timer i uka, hevder Hauglie.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

De saksøker sjefen for å få fast lønn i bemanningsfirmaet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy