Tillitsvalgt på Oslo Nye Teater: – Stemningen er på bånn
PÅ BÅNN: Tillitsvalgt Stein Talleraas forteller om laber stemning blant de ansatte på Oslo Nye Teater.
Jan-Erik Østlie
De ansatte på Oslo Nye har hatt ei opprivende uke. De har fått vite at Trikkestallen skal legges ned, antall produksjoner halveres og at det trolig blir nedbemanning.
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
– Vi er som Titanic, vi står på brua og kjører full guffe til vi synker. Eller blir rammet av et isfjell.
Stein Talleraas, Fagforbundets tillitsvalgte på Oslo Nye, og kollegene hans har ikke hatt ei god uke.
Når Fagbladet får tak i ham torsdag formiddag, står Talleraas på farten til nok et møte med de øvrige tillitsvalgte, deretter er det ledelsen og så er det bare å gi jernet i årets juleforestilling, Snøfall.
Den som jobber på teater må levere, men hvis noen skulle være i tvil om hvordan stemningen er blant de ansatte på Oslo Nye akkurat nå, utdyper Talleraas mer enn gjerne:
– Stemningen på huset er på bånn.
Striden om Oslo Nye Teater
Mai 2024: Oslo Nye Teater står i fare for konkurs grunnet underfinansiering og ettervirkninger av pandemien. Fagforbundet Teater og Scene, sammen med NTL, Creo og Norsk Skuespillerforbund, arbeider aktivt for å sikre teatrets framtid.
23. mai 2024: Byrådet i Oslo avsetter 30 millioner kroner til Oslo Nye Teater i revidert budsjett. Dette sikrer midlertidig videre drift.
September 2024: Høyre-byrådet foreslår i budsjettet for 2025 å kutte støtten til Oslo Nye Teater med nesten 40 millioner kroner, nesten halvparten av kommunens tilskudd. Fagforbundet uttrykker sterk bekymring for konsekvensene, inkludert potensielle nedleggelser av scener og tap av arbeidsplasser.
Oktober 2024: Oslo bystyre avholder en høring om teatrets økonomiske situasjon, etter krav fra Ap, MDG og SV.
November 2024: Oslo Nye Teater mottar et tilskudd på 35 millioner kroner fra Oslo kommune, hvorav 25 millioner er et lån og 10 millioner et engangstilskudd, for å sikre videre drift og gjennomføre nødvendige omstillinger.
Kilde: Fagbladet.no
Denne faktaboksen er laget ved hjelp av KI. Innholdet er gjennomgått og kvalitetsikret av Fagbladets journalister.
Skisse eller plan?
Nedleggelse av Trikkestallen, halvering av antall produksjoner, høyst sannsynlig nedbemanning. Det er noe av det Talleraas og kollegene ved Oslo Nye denne uka har fått vite at de har i vente.
Oslo Nye Teater legger ned Trikkestallen – halverer antall forestillinger.
– Folk er sinte, lei seg, redde for jobbene sine, for arbeidsplassen sin og framtida.
DÅRLIG ØKONOMI: Oslo Nye Teater har slitt med dårlig økonomi etter pandemien.
Oslo Nye teater, Erle Bruun
I tillegg er de særs misfornøyde med prosessen.
Mandag denne uka måtte de tillitsvalgte skrive under en taushetserklæring. De fikk vite at den var en forutsetning for å bli forelagt styrets skisse for teaterets framtid:
– Forelagt og forelagt … Den skissa, som vi kaller en plan, den har ikke vi sett. Så det eneste jeg kan si om den planen, er at vi burde ha sett den. Og at mye tyder på at styret og vi har ulikt syn på drøftingsretten. Her er alle arbeidslivets regler kastet på båten.
Les styreleder Jafar Altememys svar her.
{u}
Talleraas forteller at de tillitsvalgte angrer bittert på at de undertegnet taushetserklæringen, men ikke så noen annen utvei der og da.
– Vi ble fortalt at å skrive under var en forutsetning for å få vite hva som skulle skje, men den viste seg jo å være helt meningsløs. Det vi burde fått var den skriftlige planen som ble sendt til Rådhuset onsdag. I stedet fikk vi en kort gjennomgang på Power Point uten tall.
– Styreleder har lovet at de ansatte skal være med i prosessen og diskusjonen videre fram mot den endelige beslutningen?
– Ja, han har sagt at det skal være en drøftingsprosess, men når ramma er forelagt for byrådet og bystyret før vi får den, så er jo prosessen snudd på hodet! De ansatte føler at beslutninger blir tatt overhodet på dem, og at lojaliteten er i Rådhuset og ikke på teateret.
Redningsmann?
Onsdag holdt styreleder Jafar Altememy pressekonferanse. Der fortalte han hva som var nødvendig for å møte kravene til å motta byrådets omstillings- og driftstilskudd på 35 millioner kroner.
Fra 2025 må Oslo Nye Teater klare seg med 53 millioner kroner i årlig støtte. Det betyr 37 millioner kroner mindre enn dagens tilskudd på 90 millioner kroner.
Til Dagsavisen uttalte Altememy tidligere i uka at han anså seg som teaterets redningsmann. I et intervju med Fagbladet sier han at han fortsatt har et håp om at de vil se ham slik, når denne prosessen er over.
Talleraas forteller at de ansatte har en annen oppfatning:
– Han kommer til å legge oss ned med et smil om munnen.
– Beslutning tatt før drøfting
Yngvil Mortensen
– Det er vanskelig å finne ord. Alle spilleregler i arbeidslivet og demokratiske prinsipper er kastet på båten, sier Mari Røsjø, leder for Fagforbundet Teater og Scene.
– Ingenting er drøftet, før vi er blitt presentert for noe. Vi fikk tilsendt omstillingsplanen først på torsdag.
Også Røsjø er opprørt over prosessen rundt omstillingene på Oslo Nye. Ifølge Aftenposten skal de ansatte mandag ha fått beskjed om at det var en forutsetning for å få presentert omstillingsplanene at de holdt tett om dem. Brudd på taushetsplikten kunne få konsekvenser for ansettelsesforholdet deres.
– At de tillitsvalgte gis munnkurv på denne måten, og heller ikke fik lov til å rådføre seg med oss i Fagforbundet reagerer vi sterkt på. I krevende tider er det viktig med gjensidig tillit, men styrets bruk av taushetserklæring viser mangel på tillit til de tillitsvalgte på teateret. De eneste som tjener på hemmelighold i denne saken er byrådet som nå er i ferd med å rasere Oslo Nye, sier Røsjø.
– Poenget med drøftingsbestemmelsen i hovedavtalen er veldig tydelig: Man skal få informasjon så tidlig som mulig, og det skal drøftes før beslutningen tas. Her gjør man ingen av delene, men tar beslutningen før drøftingen, hevder Røsjø.
Se svaret fra styrelederen i egen sak:
Teaterets styreleder beklager til «alle»: – Har kanskje vært litt blåøyd.