JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Tomt for håndsprit i hele Norge: Nå slår frekke tyver til på fergene

TIL FELLESSKAPET: Spriten er til fellesskapet og skal beskytte alle, er Ilja Vasiljevs klare beskjed.

TIL FELLESSKAPET: Spriten er til fellesskapet og skal beskytte alle, er Ilja Vasiljevs klare beskjed.

Privat

Matros Ilja Vasiljev vil ha slutt på stjeling av desinfeksjonsmidler som er til felles bruk på fergene.

2020031411042120200314110420

tri@lomedia.no

– På en vakt forsvant fire flasker med desinfeksjonsmidler. Dette er til felles bruk så vi kan forebygge smitte blant fergemannskapet og befolkningen, sier Vasiljev oppgitt.

Han jobber i Norled-fergen M/F Foldøy som går mellom Fogn-Judaberg-Nedstrand-Jelsa.

Permittert på grunn av korona? Dette har du krav på

Problemet har oppstått etter at flere apoteker og utsalgssteder har gått tom for desinfeksjonsmidler, fordi befolkningen frykter smitte av Covid-19, også kjent som koronaviruset.

Fagbladets spesialside om koronaviruset

Hamstrer

På nett opplyser Apotek 1 og Vitus Apotek om mangelen på Antibac-produkter på nettlagrene deres. Nå er de bakteriedrepende midlene er bare å finne på et fåtall apoteker. Apotek 1 har i tillegg avgrenset kjøpene av desinfeksjon til «maks fem pr. kunde» da mange hamstrer på grunn av coronaviruset.

– Jeg vil minne våre passasjerer og andre som ferdes i offentlige rom, om at Antibac-dispensere er satt opp for å beskytte samfunnet mot det farlige viruset. Dersom mannskapet blir syke, kan vi heller ikke drifte fergene som skal frakte folk langs kysten. Spriten skal brukes om bord på båten – den skal ikke tas med hjem, sier Vasiljev.

Såpe er bedre

Ifølge Reidar Lund, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, fungerer vanlig håndsåpe faktisk mye bedre mot koronavirus enn Antibac. Hemmeligheten er at såpe løser opp viruset så det ikke klarer å infisere andre celler, skriver Lund i et leserinnlegg i Aftenposten.

p

Også smittevernlege Kai Brynjar Hagen påpeker at bruk av rikelig med såpe og vann er best i bekjempelsen av virus-smitten.

– Det er mer effektivt enn å bruke sprit. Men det er ikke tilgjengelig til alle tider, og da er bruk av håndsprit en god nummer to, sier Hagen.

Rene hender

* Håndvask er rens under vann. Der skylles bakteriene og viruset av hendene.

* Hånddesinfisering dreper mikroorganismene mens de er på hendene.

* FHI sier at en håndvask tar 40–60 sekunder. Bruk lunket vann og såpe.

* Hånddesinfeksjon tar 20–30 sekunder. Du skal bruke nok håndsprit til at du blir ordentlig våt på hendene og la det lufttørke.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy