REDNINGSMENN: Da energiministeren og kommunal- og distriktsministeren la fram stortingsmeldingen om flom- og skredsikring, skrøt de av reguleringsarbeidet Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue gjorde i Hallingdal i forkant av flommen i august.
Werner Juvik
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
– Åpne lukene og slipp ut så mye vann som mulig!
Det var en uvanlig melding vedlikeholdsleder Torbjørn Haugo i Hol i Hallingdal sendte ut til kollegene om morgenen, søndag 6. august 2023.
Sammen med vedlikeholdsarbeider Jan Egil Grue slapp han i løpet av de neste to døgnene ut kubikk på kubikk med vann fra magasinene i fjellene ovenfor Strandevatnet.
Vann som normalt skulle gått til kraftproduksjon, fylte raskt tørre elveleier. Den kontrollerte flommen de satt i gang reddet trolig både mennesker, dyr og hjem i bygda deres. Hvis Haugo og Grue ikke hadde tatt varslene om hva som var på vei på alvor, kunne vannstanden i Nesbyen to dager senere vært en meter høyere.
– Kan aldri sikre oss helt
Da regjeringen fredag la fram sin stortingsmelding om flom- og skredsikring, handlet mye om kostnader i form av liv og kroner.
450 menneskeliv har gått tapt til skred siden 1990. Flommen Hans, sommeren 2023, kostet sju milliarder kroner – i direkte kostnader. De indirekte kostnadene var ikke med i regnestykket.
Regjeringen vil at forebyggingsarbeidet framover skal være mer systematisk, og Aasland ramset opp satsingsområdene kartlegging, overvåking, varsling, beredskap og kunnskapsformidling.
KUNNEVÆRT VERRE: Ødeleggelsene i Hallingdal var store. De kunne vært atskillig større. Foto: Werner Juvik
Hafslund Eco
– Vi kan aldri sikre oss helt. Skred og flom er naturlig, men mye kan gjøres med forebygging. Det vil spare samfunnet for store skadekostnader, sa energiminister Terje Aasland.
Forebygget 1000-årsflom
Regulering av vassdrag og vannmagasin, slik Torbjørn Haugo og Jan Erik Grue gjorde i Hallingdal i august i fjor, ble trukket fram som et virkemiddel med betydelig flomdempende effekt. Dette kan bidra til å redusere skadene i flomsituasjoner.
– De som regulerer vassdragene har et viktig samfunnsansvar og bidrar til å redusere skadene ved flom, sa energiminister Terje Aasland (Ap).
Han trakk fram den viktige jobben «regulatorene» gjorde da Hallingdal ble utsatt for flommen Hans.
RASERT: Extra i Nesbyen fullstendig rasert av Hans. Profesjonelle ryddere måtte brukes for å tømme sjappa.
Leif Martin Kirknes
– I Hallingdal ville det vært 1000-års flom i stedet for 100-års flom hvis ikke vassdragene hadde vært regulert i forkant, sa Aasland.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard