Trikkefører blankt frifunnet for drap i lagmannsretten

Martin Guttormsen Slørdal

Den unge trikkeføreren var tiltalt for uaktsomt drap, men ble frifunnet av tingretten. Påtalemyndigheten anket saken til lagmannsretten, og nå er hun blankt frifunnet også der.

2018010513313020180117162415

per.flakstad@fagbladet.no

oystein.windstad@fagbladet.no

Ifølge dommen i lagmannsretten har trikkeføreren ikke handlet uaktsomt da en fotgjenger ble påkjørt og omkom på Skøyen i Oslo 14. januar i fjor. Hun kan dermed ikke straffes. Tore Andreas Elton er klubbleder for sporvognsklubben i Oslo Sporveier Arbeiderforening. Han mener dette er dom som gjelder for alle yrkessjåfører:

– Jeg er utrolig lettet på førerens vegne. Vi har jobbet med saken i ett og et halvt år og hun har hatt den hengende over seg. Dette kunne ha skjedd med hvem som helst og trikkeførerne har følt at vi alle har sittet på tiltalebenken. Denne dommen har presedens for alle yrkessjåfører.

Nå er trikkeføreren på tiltalebenken igjen i lagmannsretten

Handlet raskt og riktig

I likhet med tingretten, mener lagmannsretten at trikkeføreren handlet raskt og riktig da hun oppdaget en fotgjenger i trikketraseen. I løpet av et sekund varslet hun med lyd at trikken kom, før hun satte på full brems.

Lagmannsretten mener hun ikke kan bebreides for å ha varslet før hun bremset, siden full brems også kan være et faremoment for passasjerene i trikken.

I dommen er det også lagt vekt på at fotgjengerens oppførsel var uforutsigbar. Uten å se seg for krysset han i raskt tempo et gangfelt og så en midtrabatt, og deretter gikk han rett ut i trikketraseen. Han reagerte ikke på trikken overhodet.

Ingen av vitnene, bortsett fra en politibetjent som undersøkte saken i etterkant, ga i lagmannsretten uttrykk for at det var noe uvanlig eller kritikkverdig ved trikkeførerens kjøreatferd.

Lettet trikkefører

– Hun er veldig lettet og har hatt et betydelig press i to år, sier trikkeførerens advokat Halldis Winje.

– Jeg har jobbet sammen med Sporveien og sakkyndige, og vi har hele tiden ment at tiltalen har vært bygd på et sviktende grunnlag, det vil si mangelfulle beregninger fra politiet side. Både trikkefører, Sporveien og jeg er veldig fornøyd med dommen.

– Hva betyr det for henne at hun er frikjent?

– Hun har satt livet på pause i to år. Hun har vært tøff og sterk som har fortsatt å jobbe. Det er beundringsverdig. Jeg håper at hun nå har blitt kvitt en stor byrde og kan leve som normalt igjen.

– Jeg håper at denne dommen kan bidra til at politiet iverksetter en mere grundig etterforskning før man tar ut tiltale i saker som dette. Det er en veldig stor for påkjenning å gå igjennom en sånn prosess. Når du først blir frikjent i tingretten blir det et nytt traume når saken kommer opp på nytt i lagmannsretten.

Andre anke

Dette er andre gang på 2000-tallet at påtalemyndigheten anker en frifinnelse av en trikkefører. Det skjedde også i 2009 da en ung trikkefører ble dømt i tingretten, men frifunnet i lagmannsretten. Da anket påtalemyndigheten frifinnelsen til Høyesterett. Men besinnet seg og trakk senere anken. Tillitsvalgt Tore Andreas Elton mener dommen er viktig for rettssikkerheten.

– Hva betyr denne dommen for trikkeførere?

– Det er en veldig prinsipielt viktig sak. Det er en yrkessjåfør som må handle på brøkdelen av et sekund hver dag når det gjelder fotgjengere. Noen annet som er viktig med dommen er at politiet ble tilbakevist på alle punkter. Det er viktig for rettssikkerheten for også private i trafikken. Etterforskningen har vært dårlig. Det er en seier for rettssikkerheten, sier klubbleder Elton.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy