JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlige ansatte spesielt utsatt for vold

Trond ble truet på livet og fikk schæfer etter seg

TRUET: Trond Finstad, leder av yrkesseksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet.

TRUET: Trond Finstad, leder av yrkesseksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet.

Øystein Windstad

– Han tok tak i skjorta mi og det sa pang, forteller regnskapskontrollør og ny Fagforbund-topp Trond Finstad. Han er en av mange offentlig ansatte som har blitt angrepet og truet på livet på jobb.

2017112111490320230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

Å jobbe ved et offentlig kontor kan noen ganger være både tøft og farlig. Trond Finstad sitter i dag i ledelsen i Fagforbundet, og har jobbet som regnskapskontrollør på kemnerkontor i 15 år. Han forteller hva som skjedde da han var satt opp til å jobbe i resepsonen ved Moss kemnerkontor:

– Jeg gikk bort til skranken og spurte mannen som ringte på hva jeg kunne hjelpe ham med. Det sa pang. Han tok handa gjennom luka og moste meg inn mot glassruta. Han var forbanna på en sak. Det smalt høyt da jeg ble dratt inn i glasset. Alt skjedde så fort og jeg ble mest overraska over smellet som kom da jeg ble most inn i vinduet. Han ville nok bare ha oppmerksomhet, forteller Finstad, som er leder for seksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet.

For noen er drapstrusler en del av hverdagen på jobb

Ble dømt

Finstad fortalte om opplevelsen som skjedde høsten 2016 fra talerstolen under landskonferansen til Fagforbundet. Kollegaer av ham har blitt truet med kniv, og selv har han fått sendt en schæfer etter seg da han oppsøkte noen med krav fra kemneren:

– Offentlig ansatte er vant til å godta litt for mye. Det har vært en del tragiske tilfeller, og vi har hatt drap på et NAV-kontor. Vi må være tydeligere på å si ifra når vi opplever sånt, og vi må melde fra, sier Finstad og viser til da en Fagforbundet-tillitsvalgt og NAV-tilsatt ble drept på jobb i Oslo.

Etter at Finstad ble angrepet meldte han avvik og saken endte med at mannen ble dømt for vold mot offentlig tjenestemann.

Forskere ble sjokkerte over trusler mot ansatte på bibliotek

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRUET PÅ LIVET: Anette Tangen Fredriksen er leder av Fagforbundet Meland. Hun ble truet på livet over lengre tid og står fram med sin historie: -Det er veldig viktig at ansatte melder avvik når vi blir truet, og at arbeidsgivere følger dette tett opp, sier Tangen Fredriksen som sitter i seksjonsstyret  for kontor og administrasjon i Hordaland. Tangen Fredriksen fortalte om sine opplevelser under Fagforbundets landskonferanse i november.

TRUET PÅ LIVET: Anette Tangen Fredriksen er leder av Fagforbundet Meland. Hun ble truet på livet over lengre tid og står fram med sin historie: -Det er veldig viktig at ansatte melder avvik når vi blir truet, og at arbeidsgivere følger dette tett opp, sier Tangen Fredriksen som sitter i seksjonsstyret for kontor og administrasjon i Hordaland. Tangen Fredriksen fortalte om sine opplevelser under Fagforbundets landskonferanse i november.

Øystein Windstad

Truet småbarnsmor på livet

Under landskonferansen til Fagforbundet var det ikke vanskelig å finne flere blant dem som jobbet med kontor og administrasjon som hadde opplevd noe skremmende.

En av dem er 29 gamle Anette Tangen Fredriksen. Hun er leder av Fagforbundet i Meland og sitter i seksjonsstyret for kontor og administrasjon i Hordaland. Til daglig jobber hun som resepsjonsarbeider i Meland kommune. Der har hun blant annet opplevd å få drapstrusler skreket opp i ansiktet:

– Det har påvirket meg psykisk, jeg har blitt veldig redd og slitt med å være på jobb, spesielt aleine. Jeg ser meg rundt noen ganger før jeg går ut i bilen. Det gjør at en kan få en slags angst. Det har gått bedre over tid, men det skjer noe med deg når du blir utrygg på arbeidsplassen, forteller småbarnsmoren.

– Må aldri bli vanlig

– Hva bør ledere og arbeidsgivere gjøre?

– De bør være tydelige om at det skal være null toleranse for vold og trusler på arbeidsplassen. De må ta godt vare på sine ansatte og tilby hjelp. Det bør være obligatorisk at de ansatte får hjelp, til og med om de sier nei. Det er lett å gå i en slags forsvarsposisjon der en skal klare å tåle alt. Jeg mener at alle trenger hjelp etter en slik situasjon, enten en tenker en trenger det eller ikke.

– Hva bør arbeidstakere gjøre?

Jeg vil få frem at man ikke skal godta at slike ting skjer og at vi må bli flinkere til å sende avvik. Vi har selv et ansvar for at det blir gjort noe med saken og forlanger at den blir fulgt opp, sier fagforeningsleder Anette Tangen Fredriksen.

Over 200.000 ble truet eller angrepet på jobb i fjor

Både hun og Trond Finstad i Fagforbundet-ledelsen understreker at selv om offentlig ansatte kan oppleve trusler med jevne mellomrom, må det aldri bli avfeid som verken vanlig eller akseptabelt. Tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt viser at over 200.000 ble truet eller angrepet på jobb i Norge det siste året. Offentlig ansatte er spesielt utsatte og så mange som 40 prosent av enkelte yrkesgrupper har blitt angrepet eller truet nylig. Fagforbundet arrangerer fagdag i Oslo 17. januar om vold og trusler på arbeidsplassene.

Anette Tangen Fredriksen, leder av Fagforbundet Meland.

Anette Tangen Fredriksen, leder av Fagforbundet Meland.

Øystein Windstad

Fakta om vold på arbeidsplassen

• 203.000 personer ble angrepet eller truet på jobb det siste året

• Det tilsvarer rundt 8 prosent av arbeiderne i Norge

• Vernepleiere og sosialarbeidere er de som har blitt mest angrepet eller truet, 40 prosent

• Polti og vakter er nest mest utsatt, der har 34 prosent blitt angrepet eller truet det siste året

• Fagforbundet-topp Trond Finstad ble selv angrepet på jobb, angriperen ble dømt for vold mot offentlig tjenestemann

•Fagforbundet arrangerer fagdag 17. januar i Oslo med tema vold og trusler på jobb

(Kilde: Fagbladet/Arbeidstilsynet/Statens arbeidsmiljøinstitutt)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy