JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror på en framtid for private sykehjem: – Vi vil være kommunens beste venn

De siste private: Richard Skaar Thorsrud er fjerde generasjon i sin familie som driver private sykehjem. På et Villa Skaar-hjem kan både privatpersoner og kommuner kjøpe plass. Til samme pris.

De siste private: Richard Skaar Thorsrud er fjerde generasjon i sin familie som driver private sykehjem. På et Villa Skaar-hjem kan både privatpersoner og kommuner kjøpe plass. Til samme pris.

Villa Skaar

Direktøren for den private sykehjemskjeden Villa Skaar tror «hjemme-lengst-mulig»- strategien i eldreomsorgen vil gi kommunene store og uventede utfordringer. I kjølvannet vil etterspørselen etter Villa Skaars tjenester stige, tror han.

2022012809375820220128093758

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

Mens økt rekommunalisering tvinger stadig flere store private aktører til å kaste inn håndkleet i eldreomsorgen, tilhører den lille kjeden Villa Skaar en liten gruppe aktører som holder stand.

Skaar-familien har drevet privat eldreomsorg i fire generasjoner. I dag er Richard Skaar Thorsrud leder for sju «hjem» med til sammen 150 sykehjemsplasser på Østlandet.

I likhet med Villa Nordstrand konkurrerer ikke Villa Skaar om kommunale anbud, og mottar heller ikke driftsstøtte fra det offentlige. Kjeden har bare kommunale inntekter når kommunene trenger hjelp. Når behovet er over, tar gjerne kommunen beboeren tilbake.

– Det er ikke mange slike sykehjem igjen i Norge, og de eies gjerne av mindre aktører. Kun en håndfull har overlevd eller ønsket å drive med slik risiko, sier Skaar Thorsrud.  

Disse to frykter kommunal overtagelse av botilbudet

Manglende valgfrihet

På Villa Skaar kan private også kjøpe sykehjemsplasser utenom det offentlige. Fordi lønnsutgiftene ved sykehjemmene utgjør nesten 80 prosent og er den største utgiftsposten, får privatpersoner samme tilbud og kjøper til samme pris som kommunene. Ifølge hjemmesiden til Villa Skaar koster det mellom 3600 og 3900 kroner i døgnet å drifte en sykehjemsplass. Rundt 15 av Villa Skaars 150 sykehjemsplasser er privatkjøpte i dag.

Hjemmekoselig: Dagligstua på Villa Skaar på Frogner i Lier. Sender kommunen din deg hit, koster det deg det samme som andre steder - et trekk på rundt 75 prosent av pensjonen. Betaler du selv, koster det fra 3600 til 3900 kroner i døgnet. Eller 108 000 i måneden.

Hjemmekoselig: Dagligstua på Villa Skaar på Frogner i Lier. Sender kommunen din deg hit, koster det deg det samme som andre steder - et trekk på rundt 75 prosent av pensjonen. Betaler du selv, koster det fra 3600 til 3900 kroner i døgnet. Eller 108 000 i måneden.

Villa Skaar

Richard Skaar Thorsrud forteller at hans sykehjem ikke har merket så mye til det rødgrønne avprivatiseringsprosjektet, og begrunner det med at de ikke driver i den konkurranseutsatte delen av bransjen.

Villa Skaar merker først og fremst at deres sykehjem ikke lenger er en del av det frie sykehjemsvalget i Oslo.

– Vi mistet avtalen med Oslo i 2016, men får fortsatt daglig telefoner fra eldre i Oslo eller deres pårørende som lurer på om de kan få bo hos oss. Det er dessverre vanskeligere nå, sier Skaar Thorsrud.

I dag kan den som ønsker sykehjemsplass velge fritt innenfor kommunegrensen. Hvis det ikke er plass på ditt førstevalg, tilbyr kommunen deg en plass der det er ledig – fortrinnsvis innenfor kommunegrensen.

Skaar mener det er et tankekors at folk betaler for kommunal eldreomsorg via pensjonstrekk, men har liten valgfrihet.

– Når «Kari» får vedtak om opphold på sykehjem, så burde hun selv få velge hvor hun skal bo. Kanskje ønsker hun å være nær barna og familien, som bor i en annen kommune. Kanskje ønsker hun seg til et sykehjem der hun vokste opp. Dette er ikke mulig i dag, forteller Skaar Thorsrud, som tror at folk i framtida vil ønske å bestemme mer over tjenesten de får.

– Men jeg er usikker på om det vil bli slik, sier han.

{s1}

– Jeg skulle også ønske at den sosiale urettferdigheten vi i dag har, ble borte. Dersom du bor i en rik kommune, så får du lettere sykehjemsplass enn om du bor i en fattig kommune. Alle burde kunne stille like krav til sykehjemsplass uansett hvor de bor i landet. Så langt har det ikke vært stort politisk fokus på dette, så det er nok ikke noe som kommer med det første.

Uventede utfordringer

Forekomsten av demens og behovet for sykehjemsplasser og helsearbeidere er forventet å stige voldsomt i årene framover. Selv om det legges til rette for at flere skal bo hjemme, tror Richard Skaar at kommunene vil få store utfordringer:

– Økt satsing på velferdsteknologi skal legge til rette for flere hjemmeboende. Samtidig vet vi at demente har vanskelig for å bruke velferdsteknologi, og er en gruppe som i mindre grad klarer seg alene i eget hjem. I tillegg vil andelen pårørende per 80+ halveres i de kommende 10 år. Denne kombinasjonen vil bli problematisk for norsk eldreomsorg. Den største utfordringen er likevel kampen om kompetanse. Sykehjemsbeboerne vil i framtida være sykere og ha mer utviklede og krevende demensdiagnoser. Dette vil gjøre arbeidsdagen utfordrende for de ansatte og sette høye krav til kompetanse, mener han.

Kommunens venn i nøden

Til tross for vanskeligere driftsvilkår tror Richard Skaar at det vil være behov for private tilbud også i framtida:

– Vårt ønske er å være kommunens beste venn og hjelp i nøden. Vi skal løse utfordringer som de ikke klarer å løse selv. Dersom vi klarer det, og samtidig har høy kvalitet, høy faglighet og gode verdier, så håper jeg at vi overlever, sier han og legger til:

– Det er klart at mye forandrer seg på fem år. Rammebetingelser kan bli annerledes, ny teknologi og hjelpemidler vil komme. Vi vil likevel dyrke våre kjerneverdier videre. Vi ønsker å levere god eldreomsorg hvor hele mennesket blir sett og ivaretatt og har et høyt fokus på individuell omsorg. Så lenge vi satser på kvalitet, så tror jeg at vi har livets rett. 

Privat alternativ: Villa Skaar, Frogner i Lier.

Privat alternativ: Villa Skaar, Frogner i Lier.

Villa Skaar

Når 'Kari' får vedtak om opphold på sykehjem, så burde hun selv få velge hvor hun skal bo.

Richard Skaar Thorsrud, direktør i sykehjemskjeden Villa Skaar

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy