JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Tvungen lønnsnemnd» har reddet ferien for mange, men hva er det?

Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?

Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?

FriFagbevegelse/NTB

Flyteknikernes streik ble stanset, de ble sendt tilbake på jobb og flytrafikken tar seg opp. Men hva skjer nå med flyteknikernes krav om høyere lønn?

2022070410533020220704105330

yngvil@lomedia.no

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen så seg nylig nødt til å stanse flyteknikernes streik for høyere lønn. Hun gjorde det da Helsetilsynet varslet henne om at konflikten kunne føre til fare for liv og helse. Ambulansefly risikerte å bli stående på bakken.

Hvem er det egentlig som bestemmer flyteknikernes nye lønn når NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon ikke klarte det alene, og selv Riksmekleren måtte gi opp?

Hva er tvungen lønnsnemnd?

Regjeringa kan bestemme at tvungen lønnsnemnd skal brukes, hvis en arbeidskonflikt fører til fare for liv og helse.

Avgjørelsen i arbeidskonflikten overlates dermed til den såkalte Rikslønnsnemnda. Denne nemnda bestemmer resultatet ved en avstemning. Nemndas kjennelse får virkning som tariffavtale mellom partene.

Hvem sitter i Rikslønnsnemda?

Leder for Rikslønnsnemda er sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud. To av de faste medlemmene er uavhengige. Disse tre har stemmerett.

Ytterligere to av de faste medlemmene kommer fra LO og NHO. De representerer arbeidstaker- og arbeidsgiverinteresser og har innsikt i landsomfattende tarifforhold. LO og NHO er med fordi de er de største organisasjonene på sine felt.

LO og NHOs medlemmer fungerer som rådgivere for nemnda og har ikke stemmerett.

Partene i konflikten, som i dette tilfellet er Norsk Flytekniker Organisasjon og NHO Luftfart, skal utpeke to medlemmer hver til å sitte i nemnda. De har stemmerett.

De kan imidlertid overlate sin stemmerett til de to faste medlemmene fra NHO og LO.

Roger Heimli ble utnevnt i mars i år til å representere LO, men Heimli gikk ut av LO-ledelsen i mai. Fram til et nytt fast medlem fra LO utnevnes, er Julie Lødrup, førstesekretær i LO som møter, opplyser informasjonssjef i LO Trond Gram til FriFagbevegelse.  

NHOs medlem er forhandlingsdirektør Jon Fladby Claudi

Hva er veien videre nå?

Trolig møtes ikke Rikslønnsnemda før i september, opplyser sorenskriver og nemndleder Liv Synnøve Taraldsrud til FriFagbevegelse. 

Saken er ennå ikke kommet inn til Rikslønnsnemda, forteller hun. Når den kommer inn, vil det ta rundt to måneder før saken kommer opp.

Dette avhenger av når partene, NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon, har anledning til å møtes. Partene skal dessuten forberede skriftlige innlegg til møtet i nemnda.

Vanligvis skal tvungen lønnsnemnd vedtas ved lov i Stortinget. Men når Stortinget ikke er samlet, kan det derfor skje ved at regjeringa gjør det. Stortinget har nå sommerferie, og samles ikke før i oktober.

Hva kan bli resultatet?

– Mest sannsynlig vil Rikslønnsnemda komme fram til noe som ligger nær det andre i samme eller lignende bransjer har fått, sier Kristine Nergaard, forsker i Fafo, til FriFagbevegelse.

Hun viser til resultatet i frontfaget, der rammen ble 3,7 prosent.

Nergaard viser også til den nylig reviderte tariffavtalen mellom Fellesforbundet og NHO for en yrkesgruppe i samme bransje, nemlig flyoverenskomsten.

Men i dette tilfellet ligger det også en meklingsskisse på bordet.

– Det er ikke så vanlig, sier Nergaard.

Denne skissen kan Rikslønnsnemda helt eller delvis legge til grunn.

Innholdet i skissen fra Riksmekleren er ikke offentlig fordi det som foregår i meklingen er taushetsbelagt.

Fakta om flytekniker-konflikten

• Hovedforhandlingene mellom Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Luftfart brøt sammen 8. juni, og dermed endte saken på Riksmeklerens bord.

• Flyteknikere gikk ut i streik lørdag 18. juni etter at meklingen ble brutt på overtid.

• Stridens kjerne har vært flyteknikernes krav om 60 kroner mer per time, noe som tilsvarer en lønnsøkning på 17 prosent. NHO Luftfart har ment at dette kravet er urealistisk høyt.

• Partene har både møttes til samtaler og på nytt vært inne hos Riksmekleren uten at dette har gitt resultater.

• Flyselskapene har måttet kansellere en lang rekke flyavganger som følge av konflikten.

• Streiken ble trappet opp lørdag 25. juni, og da var til sammen 145 flyteknikere tatt ut i streik.

• Natt til søndag 26. juni iverksatte NHO lockout, et lovlig virkemiddel i arbeidskonflikter. Lockout betyr en arbeidsnekt, og de 450 flyteknikerne har blitt nektet å komme på jobb de siste dagene.

• Lockouten har ført til en dramatisk økning i antall kanselleringer, og flere flybaser har stått uten teknikere til å vedlikeholde flyene.

• Tirsdag 28. juni varslet arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd for å avslutte konflikten.

Kilde: NTB

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy