JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsoppgjøret

Udemokratisk og hårreisende at det ikke ble streik, mener NTL

KRITISK: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL kaller det udemokratisk at et klart nei-flertall i en uravstemning med stor deltagelse ikke fører til streik.

KRITISK: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL kaller det udemokratisk at et klart nei-flertall i en uravstemning med stor deltagelse ikke fører til streik.

Leif Martin Kirknes

Tre av fire i LO Stat stemte nei til lønnsoppgjøret. NTL mener det er udemokratisk at det da ikke ble streik.

2024061713530720240617135306

anders@lomedia.no

sidsel.valum@lomedia.no

Norsk Tjenestemannslag (NTL) har sendt ut en pressemelding etter at LO Stats styre mandag vedtok å ikke gå til streik, selv om medlemmene som stemte i uravstemningen forkastet avtalen som lå på bordet.

– Når det ikke blir streik med et slikt flertall, mener vi at medlemsdemokratiet settes til side. Vi kan selvfølgelig ikke gå inn i et nytt hovedoppgjør i samme situasjon, sier forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok. 

Medlemmene i LO Stat stemte nei – men det blir ikke streik

Tre av fire stemte nei

I pressemeldingen karakteriserer NTL avgjørelsen «udemokratisk og hårreisende».

Det var mange nok medlemmer som stemte til at resultatet skulle være bindende, og tre av fire stemmer var «nei».

– Når en så stor andel av medlemmene stemmer nei til avtalen som foreligger, anså vi det som helt innlysende at det ville bli streik, sier Barsok.

Slik er stemmetallene:

Antall stemmeberettigede: 41.513 

Antall avgitte stemmer: 28.329 (68,2 prosent) 

Antall ja-stemmer: 6398 (22,6 prosent) 

Antall nei-stemmer: 21.608 (76,3 prosent) 

Antall forkastet/blanke: 430 

NTL og SL (Skolenes landsforbund) stemte imot forslaget til ny tariffavtale som kom på bordet under meklinga. Siden har de mobilisert medlemmer i stort omfang til å stemme i uravstemninga.

Selv om NTL er det klart største LO-forbundet i staten, har de ikke flertall i forhandlingsutvalget eller i styret. Nå går oppgjøret til frivillig lønnsnemnd, som skal avgjøre hvordan tariffavtalen blir framover.

– Vi har aldri opplevd en så stor valgdeltakelse og oppslutning, og vil takke medlemmene våre for det, sier Barsok. 

Derfor sier Fagforbundet ja til omstridt avtale

93 prosent stemte nei

I SL stemte 93 prosent av de som deltok i uravstemningen nei til resultatet. 

– Våre medlemmer, som sa et klart nei til forhandlingsresultatet, er sikkert skuffet over å ikke kunne streike for en bedre avtale. Men styret i LO Stat har vedtatt at en avtale for alle ansatte i staten er viktigst i denne omgangen og går inn for frivillig lønnsnemnd, sier første nestleder Jon Oddvar Holthe i SL.

Skolenes landsforbund har 69 medlemmer som er tilknyttet LO Stat. Mange av dem jobber som lærere i samiske videregående skoler. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy