JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Undersøkelse: Folk flest sier nei til velferdsprofitt

Alene på tinget: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener partiet har stått alene på Stortinget i flere år i spørsmålet om profitt for dem som leverer private velferdstjenester. Nå håper han at å sette i gang diskusjonen på nytt.

Alene på tinget: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener partiet har stått alene på Stortinget i flere år i spørsmålet om profitt for dem som leverer private velferdstjenester. Nå håper han at å sette i gang diskusjonen på nytt.

Vidar Ruud / NTB scanpix

Folk flest sier nei til privat profitt på offentlig velferd, viser ny undersøkelse.

2017071010514920230821171436

miriam@anb.no

– Vi har stått ganske alene i saken på Stortinget, dette burde være en vekker for mange. Folk flest er enige med oss, sier stortingsrepresentant for SV Torgeir Knag Fylkesnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Linn Herning har skrevet bok om dem som tjener rått på skattepengene våre

SV har gått hardt ut mot det de kaller velferdsprofitører, og går til valgkamp på å stanse profitt innen alle velferdstjenester som er finansiert eller delfinansiert av staten.

En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på oppdrag fra SV viser at partiet kan ha en god sak. 50 prosent av de spurte svarer at de mener det er galt at eiere av velferdstjenester som barnehage og barnevern kan ta ut profitt når inntektene kommer fra skattepenger eller foreldrebetaling. 25 prosent sier de mener det er greit.

Slik tjener de private på eldreomsorg

Vil ha en diskusjon

Nettopp å stanse muligheten for å ta ut profitt fra velferdstjenester er et av hovedkravene til SV for å inngå et eventuelt formelt samarbeid med Arbeiderpartiet etter valget, enten gjennom regjeringssamarbeid eller en samarbeidsavtale i Stortinget. Men Fylkesnes sier at de ikke nødvendigvis vil bruke undersøkelsen som et forhandlingsverktøy.

– Det viktigste er diskusjonen denne undersøkelsen skaper nå. Det er kun Høyre som har et stort flertall av velgere som synes profitt er greit. Tydeligvis vet de ikke at folk flest er imot. Venstre har i flere debatter ment at profitt er greit, dette viser at de er i utakt med folket, sier SV-politikeren.

Starter digital folkebevegelse mot velferdsprofitørene

– Ledet spørsmål

Stortingsrepresentant for Høyre, Kristin Vinje, er ikke imponert over undersøkelsen og understreker at Høyre er fornøyd med slik ting er i dag.

– Jeg synes det er et veldig ledet spørsmål. Ved å bruke ord som profitører tenker folk negativt. De tenker ikke over hva det egentlig vil si. Private bidrar til et mangfold vi trenger, også i velferdssystemet. De som driver slike virksomheter bidrar til fellesskapet, utvikler tilbudet og investerer videre slik at tjenestene blir bedre. Og så har de lover og regler de må forholde seg til, sier hun.

Vinje sier hun blir forvirret over SVs standpunkt til profitører

– Det er ingen logikk i å forby utbytte på alt innen velferd. Hva med for eksempel fastlegene? Jeg har lagt merke til at SV-ordfører Marianne Borgen for eksempel hyller Møllergruppen som bidrar til det «grønne skifte» med el-sykler. De har satt seg helt fast i dette med fortjeneste på velferd. Det blir verken bedre eller mer av det om alt drives i offentlig regi, snarere tvert imot, sier hun.

Ellen taper 62.000 årlig på å jobbe på privat sykehjem

– Finte!

At spørsmålet skal være for hardt vinklet eller formulert ledende er SV uenige i.

– Spørsmålet er utviklet av hva byrået mente var hold¬bart og ikke av oss. Her prøver Vinje seg på en finte. Vi har pekt ut de profitørene som gir ekstreme utslag og det gjelder barnehager, barnevern og i velferdssystemet hvor det hentes ut i stor skala. Det er et tynt eksempel når det gjelder miljø. sier Fylkesnes.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos MMI på oppdrag fra SV og består av 1000 telefonintervjuer. 75 prosent svarte på følgende spørsmål: «I dag har eiere av virksomheter som driver velferdstjenester som barnehage og barnevern mulighet til å ta ut profitt selv om inntektene kommer fra skattepenger eller foreldrebetaling. Mener du det er riktig eller galt at eiere av virksomheter som driver slike velferdstjenester kan ta ut profitt, eller er du ikke opptatt av det?»

50 prosent av respondentene sier de mener det er galt, 25 prosent mener det er riktig. Undersøkelsen ble tatt opp uke 25.

Norlandia-eiere tjente åtte millioner på eldreomsorg

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy