JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unngå disse fellene: Dette bør du vite før du går av med pensjon

Pensjon er en stor overgang fra arbeidslivet. Vet du hva du skal forberede deg på?

Pensjon er en stor overgang fra arbeidslivet. Vet du hva du skal forberede deg på?

Frank May/NTB

Hva du gjør i yrkeslivet kan bety mye for resten av livet ditt.

2020101910352420201019103524

idun.teeuwen@fagbladet.no

Etter et helt liv i arbeid er kalenderen plutselig tom. Det er ingen flere møter, ingen mailer man skal svare på, ingen gnagsår eller verkende ryggsmerter, og tiden er i dine hender.

Den endeløse ferien har startet – du har gått av med pensjon. Likevel kan det være en brå og vanskelig overgang for noen. Her er fem råd til hvordan man skal leve trygt og godt den andre halvdelen av livet.

1. Sikre deg trygg økonomi

Det første og vanligste rådet til folk som planlegger pensjonen sin er hvordan man skal ha en trygg økonomi når man slutter å jobbe.

Det er tre ulike pensjonsordninger i Norge:

• Folketrygden, som er den offentlige pensjonsordningen fra staten.

• Tjenestepensjon, som er fra arbeidsgiver.

• Individuelle pensjonsordninger, som er penger du selv har satt av til pensjon.

Her er noen måter du kan forberede deg for å sikre god økonomi:

Sett deg inn i pensjonsordningene du har og hva du har krav på. Tjenestepensjonene i offentlig sektor er hovedsakelig nokså like, mens i privat sektor kan de være svært varierende. Derfor er det viktig å undersøke hva slags pensjonsdekning du har på arbeidsplassen.

Sett deg inn i reglene og hva du kan forvente å få fra folketrygden og tjenestepensjonen ved forskjellige uttaksaldere og vurder om du trenger å spare på egen hånd i tillegg. Nedbetaling av lån kan også være en måte å spare til pensjonstiden begynner.

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

– Så lenge du er ung er det meste reparerbart for din fremtidige penson, sier Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag.

– Så lenge du er ung er det meste reparerbart for din fremtidige penson, sier Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag.

colourbox

2. Du er aldri for ung til å tenke på pensjon

Når skal man egentlig begynne å tenke på pensjon? Selv om den vanlige pensjonsalderen er 67 år i Norge, er det lurt å begynne å tenke på pensjon allerede tidlig i arbeidslivet. Da har du muligheten til å sette opp en god plan og kan unngå økonomiske feller.

Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag forteller til Fagbladet at han ikke ønsker å skremme unge til å tenke på pensjon altfor tidlig, og at man må kunne gjøre det man har lyst til uten bekymringer for alderdommen. Likevel påpeker han at det er lurt å ha det i bakhodet når du begynner å få deg forpliktelser som bolig, bil, barn og hund.

– Jo mer etablert du blir, jo viktigere er det å ha kontroll over sin egen økonomi, sier han.

Her har pensjonseksperten Steinar opprettet pensjonskontor på gata for de streikende i Bergen

3. Feller man må unngå

Jobber som ser fristende ut, kan noen ganger føre til problemer når håret begynner å bli grått. Jobb-bytter når man er 55 år og eldre fra offentlig til privat sektor, kan være en av disse tabbene. Her er det spesielt viktig å sjekke nøye om du har retten til privat avtalefestet pensjon (AFP). Et av kravene for å få AFP er at man må jobbe 7 av de siste 9 årene i privat sektor.

– Her kan fort en halv million gå tapt dersom man ikke har krav på dette, sier Steinar Fuglevaag til Fagbladet.

Mye er reparerbart når du er ung, men det mange unge ikke tenker på er sikkerhetsnettet du har rundt deg dersom du blir syk. Det er derfor viktig med en jobb som har forsikring i tillegg, som gruppe- og uføreforsikring.

– Å ha kontroll på økonomien er kjempeviktig. Man må spørre seg selv: Har vi en buffer dersom ting ikke går som planlagt? sier Fuglevaag.

– Hvorfor får ikke offentlige ansatte utbetalt sin rettmessige pensjon?

4. Pensjonskurs kan lønne seg

Pensjonsordninger og systemer kan være kompliserte å sette seg inn i, og man har ikke lyst å bruke mye tid eller penger på noe som kan føles som mange år til. Derfor kan det lønne seg å ta et pensjonskurs, hvor alt blir forklart for deg. Det finnes mange ulike alternativer for slike kurs, der man kan lære om både jus, økonomi og helse og livskvalitet.

5. Hva skal du fylle dagene med?

Mange eldre sliter med ensomhet, og det kan virke som verden suser forbi uten at du selv henger med. Overgangen fra en rutinepreget arbeidshverdag til dager uten planer kan være brå og vanskelig for mange. Alderdommens gang blir også tynget av mange tap.

Her finnes det mange løsninger og tilbud som kan gjøre hverdagen litt mindre tung og enslig. Du kan ta en tur, møte bekjente eller melde deg på ulike fritidsaktiviteter. Det er viktig å holde seg aktiv, både fysisk og psykisk for å holde seg frisk i hode og kropp.

Ropstad: Pensjonistene får mer i pungen – etter skatt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy