Usikkerhet rundt gjenåpning av skoler og barnehager: Fagforbundet ber om tydelige retningslinjer

Har sendt inn en rekke innspill til den nasjonale veilederen

Per Flakstad

I påsken kom svaret mange har ventet på: Småskolen og barnehagene åpner dørene. Nå ber forbundsledelsen om svært tydelige retningslinjer for hvordan gjenåpningen skal gjennomføres.

2020041509510520200415095056

frf@fagbladet.no

Midt i påskeferien ble det bestemt at norske barnehager skal åpne fra 20. april. Småskolen følger hakk i hæl en uke senere. Etter over en måned med stengte dører vekker avgjørelsen oppsikt hos enkelte.

Usikkerhet om ettervirkninger: Nå kan du få yrkesskadeerstatning hvis du får korona på arbeidsplassen

«I bhg her er det 190 barn, gleder meg til å se hentesituasjonen der. Galskap» skrev én leser da VG publiserte nyheten 7. april.

«Jeg stusser over at vi som jobber i barnehage skal få en hel uke mindre tid med planlegging før åpning enn skolen», kommenterte en annen.

«Det er håpløst med små barn i barnehager som putter ting i munnen og nestemann som tar fra de leker og gjør det samme. Åssen skal de klare dette i en barnehage uten at det spres smitte?» spurte en tredje.

Nav kan kreve tilbakebetaling fra deg dersom du jobber gratis på jobben du er permittert fra

Må få opplæring om smittevern

May-Britt Sundal er leder i yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet. Hun forstår at både foreldre og ansatte kan føle seg utrygge på hvordan de skal håndtere gjenåpningen på en trygg måte. Seksjonen har derfor sendt inn en rekke innspill til den nasjonale veilederen som ventes allerede på onsdag.

– Det må være trygt. Det er regjeringen som har besluttet å gjenåpne, og da er det viktig at både ansatte og foreldre får nok opplæring i smittevern, sier hun til Fagbladet.

Ansatte får høyere overtidsbetaling under pandemien

Renhold av leker og utstyr

En del av tiltakene for å unngå smitte blant barn, foreldre og ansatte er allerede lagt frem. Blant annet er det opp til barnehagene selv å bestemme om de åpner 20. april, eller om de bruker tiden frem til 27. april til å forberede seg. Et annet tiltak er å teste barnehagefamilier og barnehageansatte med symptomer, før de kan gå i barnehagen igjen.

Sundal mener likevel at det er flere tiltak som må på plass før en gjenåpning kan føles trygg for alle parter.

– Myndighetene må være tydelige på hvordan en barnehagedag skal organiseres. Det må være nok bemanning i barnehagen og det må være nok personale som jobber med renhold av leker og utstyr.

• Hold deg oppdatert, følg Fagbladet på Facebook!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy